Mustafa Kalaycı: Ovanın temel sorunu sudur

Mustafa Kalaycı: Ovanın temel sorunu sudur

Konya Ovası'na dış havzalardan su getirecek yeni projelerin hızla uygulamaya konulması gerektiğini dile getiren MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Konya Ovası’nın temel sorunu sudur” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya İl Başkanlığı tarafından “ilçe başkanları istişare toplantısı” yapıldı. Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıya; MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, MHP  Konya Milletvekili Esin Kara, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, il Başkan yardımcıları ve çok sayıda ilçe başkanı katıldı. 

KONYA İHRACAT REKORU KIRDI 

Kovid salgını nedeniyle yaşanan zorlu sürece rağmen, Konya ekonomisinin sanayi ve ihracat alanında olumlu bir performans gösterdiğini söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Konya ihracatta tarihi rekor kırmıştır. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 2020 yılı toplam ihracatında yüzde 6,3 oranında azalma görülürken, Konya’nın ihracatı yüzde 8,7 oranında artarak 2 milyar 163 milyon 838 bin dolara yükselmiştir. TİM verilerine göre 2021 Ocak ayında Konya’nın ihracatı yüzde 19,2 oranında artmıştır” dedi. 

KONYA TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLUYOR 

“Konya bir savunma sanayi üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir” diyen Kalaycı, şunları söyledi: “Konya’nın savunma ve havacılık sanayi ihracatı 2020 yılında yüzde 170,9 oranında artarak 153,4 milyon dolara ulaşmış ve Konya bu alanda en fazla ihracat yapan iller arasında 4. sıraya yükselmiştir. TİM verilerine göre 2021 Ocak ayında da yüzde 503,6 oranında artış bulunmakta olup, Konya’nın savunma ve havacılık ihracatı, tüm ihracat kalemleri arasında, 3. sıraya gelmiş durumdadır.

Konya’nın teknoloji üssü olması yönünde önemli adımlar atılmıştır. 7 Ocak 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla ilan edilen Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi savunma, havacılık ve uzay alanında hizmet verecek olup, robot teknolojisinden nano teknolojiye, yapay zekadan uzay araçlarına kadar ileri teknolojili çalışmalar yürütülecektir.”

“ŞEHRİMİZ BÜYÜK BİR ATILIM İÇİNDE”

Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinde yapılan ASELSAN Konya Silah Sistemleri Tesisinin 2020 Aralık ayında üretime geçtiğini hatırlatan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., HAVELSAN gibi güzide kuruluşlarımızın da bölgeye yatırım yapması için gerekli potansiyel bulunmakta olup, Konya olarak bu konuda her türlü çabayı ortaya koymamız gerekmektedir. Ayrıca, Beyşehir Üzümlü ve Huğlu'da yüzyılı aşan mazisi bulunan ve son dönemde büyük atılım gösteren av tüfeği ve silah sanayisi, savunma sanayisine entegre edilmelidir. Konya yenilenebilir enerji üssü olma yolunda büyük bir atılım içerisindedir. Yerli üretim güneş panellerinin kurulduğu Karapınar GES uzaydan görülebilecek olup, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacaktır. Konya’nın lojistik üssü olması için önemli bir yatırım olan Kayacık Lojistik Merkezi 2020 Ekim ayında hizmete açılmıştır. Konyalı sanayici ve ihracatçımızın limanlara uygun maliyetle ve hızla ulaşımını sağlayacak olan Konya-Karaman-Mersin demiryolu projesi için 2021 yılı yatırım programında 750 milyon lira ödenek ayrılmıştır. Projenin hızla tamamlanmasını bekliyor ve takip ediyoruz Yatırım teşvik sisteminde, 2021 yılında ilçe bazlı teşvik sistemine geçilmesi kapsamında il ve ilçelerin dağılımı yapılmıştır. Buna göre belirlenmiş ilçelerde yapılan yatırımlar bir alt bölge, OSB’lerinde yapılan yatırımlar ise iki alt bölge teşvikinden faydalanabilecektir. Konya’nın 31 ilçesinden 19’u bu kapsamda yer almıştır. Akören ilçemizin yeni sistemden yararlanamamasının hiçbir izahı yoktur. Ayrıca, OSB’ye sahip gelişme potansiyeli yüksek olan büyük ilçelerimizin bu durumu mutlaka dikkate alınmalıdır. İlçe bazlı yeni teşvik sistemi önemli olmakla birlikte, ilçeler arasındaki eşitsizlik ve çelişkiler giderilmelidir” şeklinde konuştu. 

adsiz-007.jpg

UYGUN YERLERE YER ALTI BARAJLARI YAPILMALI 

Son yıllarda sulama yatırımlarında önemli gerçekleşme sağlandığını ve Konya’nın 100 yıllık rüyası mavi tünel yatırımının bitme aşamasına geldiğini ifade eden Kalaycı, “2021 yılı yatırım programında Çumra 3. Merhale depolama ve sulama projesi için 131 milyon 316 bin lira, ayrıca İvriz Sağ ve Sol Sahil sulama projesi için 140 milyon lira ödenek tahsis edilmiştir. Konya ovasının temel sorunu sudur. Sıklıkla oluşan obruklar alarm vermektedir. Mavi Tünel muhteşem proje ama Konya Ovası’nın su ihtiyacını karşılamak için yeni projeler lazımdır. Kızılırmak Hirfanlı Barajından, Konya Kapalı Havzasına su aktarılması projesinin planlama mühendislik hizmetleri işi sözleşmesi 2020 Aralık ayında imzalanmıştır. Konya Ovası'na dış havzalardan su getirecek yeni projeler hızla uygulamaya konulmalıdır. Yine, DSİ tarafından yapılması hedeflenen yer altı barajları çok önemlidir, bu çerçevede Konya’da uygun yerlere hızla yer altı barajları yapılmalıdır. Ayrıca, çiftçimizin yönlendirmek için az su isteyen ürünlere daha fazla destek verilmelidir. Mevlana Şehri Konya; inanç turizminin ülkemizdeki merkezlerinden birisi olup tarihi ve kültürel değerlerin yanında termal, göl ve doğa turizmi potansiyeline sahip olan bir ildir.  Gölü'nün temizlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi protokol imzalamış olup, İnşallah 2021 yılında tamamen temizlenmiş olacaktır. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın büyük organizasyonu olan İslami Dayanışma Oyunları'nın beşincisi 10-19 Eylül 2021 tarihlerinde Konya’da düzenlenecektir. Bu organizasyon Konya’nın tanıtımının yanısıra Konya ekonomisine ve esnafımıza önemli katkı sunacaktır. Konya’nın şehir içi ulaşım sorunlarının çözümü ve çağdaş ulaşım sistemine kavuşması için metro, banliyö ve çevre yolu projeleri büyük önem arz etmektedir. Konya’nın en büyük yatırım projesi olan Konya metrosu için 2021 yılı yatırım programında rekor düzeyde, 1 milyar 369 milyon 800 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. Sanayi siteleri ve organize sanayi bölgelerimize kesintisiz ve konforlu bir taşımayı sağlayacak olan Konyaray projesi kapsamında 7 banliyö aracı alımı için 2021 yatırım programında 125 milyon 247 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. Konya Çevre Yolu'nun 22 km’lik kısmı 2020 Ekim ayında hizmete açılmış olup, devam eden ikinci kısmı için 2021 yatırım programında 12 milyon 328 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. Konya YHT Garı tamamlanma aşamasında olup, kısa sürede açılması beklenmektedir. Konya Şehir Hastanesi 2020 Ağustos ayında hizmete açılmıştır.”

EYYÜB KARAKUZU 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum