Müslüman olan ABD'li yazar Konya'da defnedildi

Müslüman olan ABD'li yazar Konya'da defnedildi

Mevlevilikle tanıştıktan sonra Müslüman olan ve önceki gün İstanbul'da vefat eden ABD'li yazar Shems Friedlander, vasiyeti üzerine Konya'ya defnedildi. Friedlander, Hacı Veyis Camii'nde kılınan cenaze namazının Üçler Mezarlığı'na defnedildi

Mevlevilikle tanıştıktan sonra Müslüman olan ve İstanbul'da 82 yaşında vefat eden ABD'li yazar Shems Friedlander için dün İstanbul Karagümrük'teki Nureddin Cerrahi Tekkesi'nin yanınd bulunan Canfeda Hatun Camii'nde cenaze namazı kılındı.  2012 yılının en etkili 500 Müslümanı arasında gösterilen Friedlander, vasiyeti üzerine Konya'da son yolculuğuna uğurlandı. Merhum Friedlander, Hacıveyis Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı'na defnedildi. Cenaze namazına Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Esin Çelebi, MÜSİAD eski Genel Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Postnişin Fahrettin Özçakıl, merhum Shems Friedlander'in yakınları ve sevenleri katıldı.  Cenaze namazının kılınmasının ardından merhum Friedlander, Üçler Mezarlığı'na defnedildi. 

shems.jpg

1972 YILINDA KONYA'DA MÜSLÜMAN OLDU

New York'ta 1940 yılında Rus Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen yazar, üniversiteden mezun olduktan sonra New York'ta grafiker olarak çalışmaya başladı ve 1972'de Brooklyn Müzik Akademisi'ne sema gösterisi yapmak üzere gelen Mevlevilerle tanıştı. Daha sonra Mevleviler tarafından Konya'ya davet edilen Shems Friedlander, ilk kez 1972'de Konya'ya geldi ve Müslüman oldu.

316063908-558694392928250-1955773966455224288-n-1.jpg

HER YIL ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNE KATILIYORDU

Kahire'de Amerikan Üniversitesi'nde 20 yıl profesör olarak görev yaptıktan sonra 2014'de İstanbul'a yerleşen Friedlander, yaşamı boyunca her yıl özellikle Şeb-i Arus törenleri döneminde Konya'da bulundu. Mevlana ve semazenler hakkında 10'a yakın kitabı bulunan yazarın resimleri de New York ve Kahire'de sergilendi. Çizim ve fotoğrafları ise birçok özel koleksiyonda yer aldı.

img-0389.jpg

BÜTÜN HAYATIMI İSLAM'A ENTEGRE ETTİM

Friedlander, 2018'de verdiği röportajda, Mevleviliğin kendisini derinden etkilediğini belirterek, şunları anlatmıştı: "Sema zikirdir. Ben Mevlana ile tarihi bir figür olarak ilgilenmiyorum. Ben onun mesajıyla, ne dediğiyle ilgileniyorum. Mevlana neler söyledi, ondan nasıl faydalanabilirim, bununla ilgileniyorum. Onun yazdıklarını hayatıma nasıl yansıtabilirim diye bakıyorum. Dünyanın bugünkü sorunu bu. Büyük bir azizdi, büyük bir liderdi, bu değil, bunlara takılmamamız lazım. Bizim nefsimize değil, Allah'a yönelmemiz lazım. İslam hayatın her yerinde olmalı. Bu yüzden bütün hayatımı İslam'a entegre ettim. İslam bir hayat tarzıdır. İslam'ı hayatınızdan ayrıştıramazsınız. İslam sadece cuma günleri namaza gitmek değildir. İnsanlar bana soruyorlar, 'Nerede, ne zaman, neden Müslüman oldun?' Bakın, Hazreti Ebubekir Sıddık neden Müslüman olduysa ben de o yüzden Müslüman oldum."

img-0375.jpg

AHMET ÖZHAN MÜSLÜMAN OLMA SÜRECİNİ ANLATTI

Bir süredir kanser tedavisi gören ve 82 yaşında İstanbul'da vefat eden Friedlander'i 1980'de tanıdığını dile getiren  Ahmet Özhan, şunları kaydetti:"Biz bu şartlar altında takım dahi değiştiremezken o her şeyini baştan yazmasını bildi ve bunda sabit kadem oldu. Doğduğu, alıştığı, adet edindiği, inandığı ne varsa her şeyi bıraktı ve işte bu topraklara kendi bedenini de vasiyet etti.  Konya'ya pirlerinden birinin dizine başını koyarak ebedi istirahatine başlayacak."

KALBEN, MANEN VE FİKREN KONYALIYDI

Şems Zaviyesinin son türbedarı Derviş Ahmet Günhan'ın büyük torunu ve Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Aybek ise şunları söyledi: "Shems Friedlander bey fiziksel olarak başka topraklarda doğmuş olsalar bile kalben, manen, fikren Konyalıydı. Konyalı gibi yaşıyordu. Her yıl Şeb-i Arus törenlerine katılma için Konya'ya geliyordu. Pandemi dönemine kadar hep geliyordu. Vasiyeti üzerine Konya'ya defnedilmek istedi. Bu vasiyeti yerine getirildi. Allah hepimize böyle faziletli bir hayat nasip etsin inşallah."

 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum