‘Musa Topbaş’ın önemli hizmetleri oldu’

‘Musa Topbaş’ın önemli hizmetleri oldu’

İslâm âlimi Musa Topbaş hocanın 25. vefat yıl dönümünde Konya Aydınlar Ocağı anma programı düzenledi.

Eğitim Sosyal Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği (ESADER) yöneticilerinden eğitimci 18. dönem Konya Milletvekili Ziya Ercan, Musa Topbaş’ın hatıralarını ve hizmetlerini anlattı.

Programın açılış konuşmasını yapan Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü “İstanbul’da talebelik yıllarımızda oğlu Osman Efendi bizim yurt sorumlumuzdu ve o dönemde aramızda bir bağ oluştu. Sami Efendiden görevi devralan Musa Efendi’yi de ağabeyim vesilesiyle ziyaret edip tanışma imkânımı olmuştu” dedi.

DEĞERLİ İNSANLARIN YANINDA BULUNDU

Daha sonra kürsüye gelen eğitimci ve eski Konya milletvekili ESADER yöneticisi Ziya Ercan

“Hoca efendimiz aslen Konya Kadınhanlıdır. Babası Ahmet Hamdi Topbaş, İstanbul’a göç edip önce Laleli tarafına yerleşmiş ama sonradan Erenköy’e taşınmış. Sami Efendi’de o muhitte bulunuyormuş. Musa Efendi, tahsiline devam ederken babasının teşviki ile bırakıp ticarete başlamış ve zamanla meşhur Bahariye ticarethanesini açmış. O dönemde Osmanlı bakiyesi ilim adamlarıyla sohbetleri olmuş. Elmalılı Hamdi Yazır, Tahir-ül Mevlevi, Cemal Öğüt, Ömer Nasuhi Bilmen gibi değerli insanların yanında bulunmuş. Musa Efendi, ilmi şahsiyetinin yanı sıra çok da iyi hattat idi ve değerli koleksiyonu vardı. Musa Efendi, hatıralarında, Sami Efendi ile tanıştıktan sonra dünyaya bakışının değiştiğini veciz sözlerle anlatmaktadır. Zaten Nakşilik, kalbe nakşetmek, kalbi zırh içine almak demektir” diye konuştu.

SOHBETLER ANADOLU’YA YAYILDI

Manevi yolculuğu 1956 yılında başlayan Musa Topbaş’ın 1976’da irşat vazifesini aldıktan sonra aşkla, şevkle çalıştığını anlatan Ercan, şunları söyledi: “13 Şubat 1984’de Sami Efendi’nin vefatından sonra mürşid-i kâmil olarak görev kendisine geçti. Erkam Yayınevini kurarak bu sahada önemli hizmetleri oldu. Sonra, 1986’dan itibaren Altınoluk dergisiyle sohbetler bütün Anadolu’ya yayıldı. Ben milletvekili olduktan sonra bir davet üzerine ziyaret ederek tanıştım. Benimle selam yolladığı Devlet Bakanımız Mehmet Keçeciler ile tekrar ziyaretine gittik ve sohbetinden, tavsiyelerinden istifade ettik. Zekâtını, sadakasını, infaklarını ayrı ayrı kaydederek hassasiyetle takip ederdi.16 Temmuz 1999’da, bir Cuma günü vefat etti ve Sahrayıcedit kabristanına defnedildi. Vefatının 25. senesinde hayırla yâd ediyoruz.”

HABER MERKEZİ


Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.