Mültecilere destekte Konya en üst sırada

Mültecilere destekte Konya en üst sırada

Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatör Yardımcısı Kadir Beyaztaş, Konya’nın mültecilere ekonomik ve sosyal hayat imkânı sağlayan şehirlerin başında geldiğini söyledi.

Konya’daki Mülteciler ve Yerel Halk Arasındaki Sosyal Uyum Konusunda Birinci İstişare Toplantısı Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirildi. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) işbirliğinde düzenlenen seminere, Basın Yayın ve Enformasyon (BYGM) İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatör Yardımcısı Kadir Beyaztaş, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Statü Belirleme Müdürü Akif Atlı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İletişim ve Enformasyon Müdürü Selin Ünal, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Sosyal Çalışmacısı Hatice Kütük, ve basın mensupları katıldı.

KONYA HER ZAMAN MÜLTECİLERİN YANINDA OLDU

Seminerlerde, basın mensuplarıyla medyada mülteci algısının doğru biçimlendirilmesi ve göç yönetimi konusunda doğru terminoloji kullanımının yanı sıra doğru haber yapımının önemine dikkat çekildi. BYGM İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, seminerin açılışında yaptığı konuşmada Konya’nın mülteci ve sığınması konusunda önemli olduğunu belirterek, “Konya’nın tarihten gelen bir misyonu var. Her şeyden önce huzur ve hoşgörü kenti. Konya’da sadece sığınmacıların gündemde olduğu son beş yıl için değil yıllar öncesinden bu güne kadar gelen bin sahiplenme anlayışı var. Konya’da bulunan 130 bin sığınmacıyı çok az bir sorunla şehrimizde misafir ediyoruz. Bu sığınmacıları misafir edebilmek her babayiğidin harcı değil, bunun ancak Konya gibi kadim bir başkent ve onun vatandaşları üstesinden gelebilir” dedi. 

KONYA EKONOMİK VE SOSYAL HAYAT İMKANI SUNUYOR

Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatör Yardımcısı Kadir Beyaztaş, Türkiye’nin mültecilere en çok destek olan ülke olduğunu ve en çok yaşadıkları illerin başında Konya’nın geldiğini söylerdi. Atlı, Konya’nın mültecilere ekonomik ve sosyal hayat imkânı sunduğunu vurguladı. Mültecilerle yerel halk arasındaki sorunlara dikkat çeken Beyaztaş, “Zaman ilerledikçe sorunlar artıyor. Bu sorunların giderilmesinde basına önemli sorumluluklar düşüyor. Ülke olarak da mültecilere karşı tavırlarımızla dünyaya örnek olacağız. Dünya üzerinde mülteci ve sığınmacılara yardım eden ülkelere baktığımızda az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin yardımlarını görüyoruz. Çok gelişmiş ülkeler ne yazık ki elini taşın altına koymuyor. Türkiye ve Konya olarak bizim sorumluluğumuz bu konuda artıyor” dedi.

SORUNLAR GİDERİLECEK

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Statü Belirleme Müdürü Akif Atlı da, Konya’nın mültecileri çok uzun zamandır misafir eden bir şehir olduğunu belirterek, mültecilerin ekmek bulmasına, ev bulmasına, buldukları evlerde daha insanı şekilde yaşamasına Konyalıların büyük destek sağladığını söyledi.  Atlı,  verilen bu desteği arttırmak istediklerini belirterek, “Gerçekleştirilen seminerlerin bu desteği biraz daha arttırmak, elimizden geldiğince yapılan işlerin daha rahat yapılmasını sağlamak, mültecilerin biraz daha iyi anlaşılmasını, anlaşılmaları suretiyle de ortaya çıkabilecek sıkıntıları ve anlaşmazlıkları gidermek için gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.