Muhabbet çağrısına ihtiyacımız var

Muhabbet çağrısına ihtiyacımız var

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İnsanların farklılıklarından ötürü birbirlerini düşman gördüğü bir dönemde, sevgiye ve iyiliğe davet eden Mevlana’nın mesajını kıtaları aşarak dünyanın dört bir yanına ulaştırmak için gayret göstereceğiz” dedi

Bu yıl “İrfan Vakti” temasıyla gerçekleştirilen Hazreti Mevlana’nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı program ile sona erdi. Şeb-i Arus gecesine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanı sıra; Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ilçe belediye başkanları, siyasiler, STK temsilcileri ve çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı.

BU TOPRAĞIN HAMURUNDA SEVGİ VE MUHABBET SAKLIDIR

Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşanı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Onlar bize hayata sevgiyle, merhametle, adaletle, diğerkâmlıkla bakmayı öğrettiler. Her şeyin başının muhabbet olduğunu biz bu büyük velilerden öğrendik. Şairin dediği gibi 'Muhabbetten Muhammed oldu hasıl, Muhammedsiz muhabbetten ne hasıl'. İşte bu muhabbet ile biz tarihin en zor sınavlarının üstesinden gelebildik ve yine bu muhabbet ile bugün yaşadığımız tüm zorlukları hep birlikte aşacağız. Çünkü bu toprağın hamurunda sevgi, muhabbet ziyadesiyle mevcuttur. Tüm dünya bireyselliğin, bencilliğin kıskacında zorluk çekerken, bu toprağın kadim milleti, toplumsal dayanışma ruhuyla her zaman güçlü bir şekilde var olmayı, ayakta kalmayı becermiştir. Yüzyıllardır bu topraklarda büyük destanlar yazan, cesaretiyle cihana hükmeden ecdadımız, sevgisi, merhameti ve adalet anlayışıyla da gönülleri fethetmiştir. İşte bu büyük tarihsel yürüyüşün manevi liderleri de Mevlana'dır, Yunus'tur ve daha nice gönül erenleridir” şeklinde konuştu.

bakan-001.jpegKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 

MEVLANA’NIN MESAJINI DÜNYAYA TAŞIYACAĞIZ

Mevlana'nın çağrısına tüm insanlığın muhtaç olduğunun altını çizen Bakan Ersoy, şunları kaydetti: “Hemen hemen her gün dünyanın dört bir yanından acı haberler işitiyoruz. Çocuklar babasız kalıyor, kadınlar eşlerini kaybediyor. İnsanlar evlerini terk edip zorunlu göç etmek zorunda kalıyor. Köyler yakılıyor, şehirler bombalanıyor, milyonlarca insan suya, gıdaya, ilaca ulaşmakta büyük zorluklar yaşıyor. İnsanlar, farklılıklarından ötürü birbirlerini düşman görüyor. Böyle bir ortamda insanları sevgiye, iyiliğe ve adalete davet eden Mevlana'nın mesajını kıtaları aşarak dünyanın dört bir yanına ulaştırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Böyle bir değere sahip olduğumuz için Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Özellikle genç kardeşlerimizi medeniyetimizin bu köklü şahsiyetleriyle buluşturmak ve onları Mevlana Hazretlerinin düşünce yapısı ve ahlak anlayışıyla yetiştirmek adına ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.”

HZ. MEVLANA KÜLTÜRÜMÜZÜ ZENGİNLEŞTİRMİŞ VE MEDENİYETİMİZİ GELİŞTİRMİŞTİR

Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım ise her insanın Mevlana’nın öğütlerine kulak vererek onun varlığını sürdürmek zorunda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Mevlana vuslata yayılışı düğün gecesi olarak nitelendirmiştir. Birçok insan için ölüm korkucudur. Mevlana gibi önemli değerler ölmeyi kurtuluş olarak görmüşlerdir. Bu gece dünyanın her yerinde gelen Mevlana dostları da bizlerledir. Mevlana kim olursan gel buyurmuştur. Bizim dergâhımız ümitsiz dergahı değil buyurmuştur. Sevginin gönüllere ekilmesine neden olmuştur. Mevlana ve Yunus Emre büyük manada sevginin ve hikmetin barış ve kardeşliğin pınarlarıdır. Bizlere aşkla var olmayı öğretmiştir. Onların ilmi saygı ve saygıyı kalbimizi gönlümüzü ışıtmıştır. Mevlana bir alim olarak Peygamber efendimizin bilinciyle yaşamıştır. Anadolu Mevlana’nın sesi ve nefesiyle yaşamıştır. Ney ilahi aşkla cenk etmiştir. Anadolu’yu vatan haline getirmek için Mevlana Yunus Emre Hacı Bayram Bektaş Veli büyük mücadele vermiştir. İnsanlar olarak gönül ehli olarak büyüklerimizin yolundan gitmeliyiz. Mevlana kültürümüzü zenginleştirmiş ve medeniyetimizi geliştirmiştir. Onlar dergahlarını herkese açmışlar. Ahlaklı edepli olmuşlardır. Fedakar olmayı, faziletli olmayı, çalışkan olmayı benimsemişlerdir. Mevlana Yunus Emre Hacı Bayram Bektaş Veli gibi bizler barış ve sevgiyi inşa etmek zorundayız. İnsanların birbirine karşı kardeş bağlarının güçlü olduğu bir toplum haline gelmeliyiz. Aramıza fitne girmesine izin vermemeliyiz. Tüm insanlığın ortak değerlerinden birinin Mevlana olduğunu aklımızda tutalım. O zaman dünyayı cennet haline getirebiliriz. Mevlana’nın dediği gibi hiçbir insan diğerlerinden farklı değildir. Asıl olan insandır. Ülkenin huzurunu bozanlar. Bunlar müsaade etmemeliyiz. Mevlana’nın hürmet terimlerini tavsiyelerini her zaman karşılık bulmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Şebi Arus’tan nasip almayı ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

binali.jpegAK Parti Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım 

İRFAN GELENEĞİ DÜNYANIN ALDATICILIĞINDAN SIYRILMAKTIR

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise yaptığı konuşmada, "İnsanı merkeze alan, Vahdet, Muhabbet ve irfan nuruyla geleceği tenvir eden gönül insanı Hazret-i Mevlana’yı 748. Vuslat yıldönümünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.  Bu yıl Mevlâna Celalettin Rumi’yi anma törenlerinde “irfan vakti” diyerek medeniyet mimarlarımızın geleneğini istinat noktası yapacağız. İrfan geleneği; Hak’ı bilmek, zikretmek, O’na kavuşma çabasında olmak, Dünya hayatının aldatıcı cazibesinden sıyrılmaktır. İrfan geleneği, Hak’a kavuşmayı; en güzel ve sonsuz bir başlangıç olarak sevinç içinde karşılamaktır. Hazreti Mevlâna, sonsuz teslimiyet içinde irfan yolculuğunun yüce mertebesi olan Marifetullah’a erişmiştir. O, İlme’l-yakîn olarak varlığın sahibini bilmiş, Hakke’l-yakîn olarak varlığın derin hakikatine yaklaşmıştır" ifadelerini kullandı.

vali.jpegKonya Valisi Vahdettin Özkan

MEVLANA'NIN HİKMET KUMAŞI GÖNÜLLERİMİZE İLMEK İLMEK İŞLENDİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Hazretleri der ki; Ham kişiyi, ayrılık ve hicran ateşinden başka ne pişirebilir? Ayrılık, O’nun kahrından gebeyse, O’na kavuşmanın kıymetini bilmek içindir. Bizler de bugün burada; Mevlana Hazretleri’nin dünya sürgününde hasretini çektiği yegâne Aşk’ına vuslatının, onun tabiriyle “Düğün Gecesi”nin 748. yılında, gönüllerimizi sevgiyle doldurmanın huzurunu yaşıyoruz. Onun manevi iklimini ve bütün insanlığa miras bıraktığı “gönüllere şifa” Mesnevi’sinin faziletini, yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz. Mevlana’nın bütün yeryüzünü kuşatan hikmet kumaşı, koşulsuz sevgisi ve sonsuz hoşgörüsü, hepimizin yüreğine ilmek ilmek işlendi. Asırlardır sönmeyen bir ışık gibi Konya’mızdan yayılıp medeniyetimize yol gösterdi" ifadelerini kullandı.

İLİM İRFAN EHLİNİN ELİNDE ANLAM BULUR

Konuşmasında bu yıl belirlenen İrfan Vakti temasına da değinen Uğur İbrahim Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ruh her daim vuslattadır. Fakat vuslatın güzelliğini yalnızca yüreğiyle hisseden ve gönül gözüyle görenler hissedebilir. İrfan; arif olana bütün gönül kapılarını açar. Kalp, yolculuğuna irfanla çıkar. Arif olan görür, arif olan bilir. İlim, irfan ehlinin elinde anlam bulur. Aşk, irfan ehlinin gönlünde yanıp tutuşur… Mevlana Hazretleri; “Bütün ilimlerin aslı, kişinin kendisini bilmesidir” der. Önce aslın ne olduğunu ve asıl uzak kalmanın nasıl olduğunu bilmek gerekir... Mevlana Hazretleri bundan 748 yıl evvel güneşin batışıyla birlikte Hakk’a yürürken, bugün hala dini, dili, milleti ne olursa olsun milyonlarca insan tarafından saygıyla yâd ediliyor. Vuslatının 748. yılında Mevlana Hazretleri’ni sevgiyle ve rahmetle anıyor; bu manevi buluşmanın ülkemizde ve tüm dünyada hayırlara vesile olmasını diliyorum. "

ugur-ibo-001.jpegKonya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay

Yoğun bir katılımla düzenlenen Şeb-i Arus töreni konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun sema ayin-i şerifi icrasıyla sona erdi.

SAİT ÇELİK - EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.