Müftü Poçanoğlu: Kurban Olacak Hayvanın Yaşına Dikkat Edilmeli

Müftü Poçanoğlu: Kurban Olacak Hayvanın Yaşına Dikkat Edilmeli

Yozgat Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, vatandaşları kurban alırken ve keserken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Müftü Poçanoğlu, yaptığı açıklamada her hayvanın kurban olmayacağını belirterek, hayvanın mutlaka kurban edilecek yaşta...

Yozgat Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, vatandaşları kurban alırken ve keserken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı.

Müftü Poçanoğlu, yaptığı açıklamada her hayvanın kurban olmayacağını belirterek, hayvanın mutlaka kurban edilecek yaşta olması gerektiğini söyledi. Poçanoğlu, “Kurban, Cenab-ı Hakk'a yakınlaşmak, Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan bir ibadettir. Önemli günlerde bulunuyoruz. Bugün zilhicce ayının biri ve zilhicce ayının 10. günüde Kurban Bayramı bu sebeple kurban hakikaten Cenab-ı Hakk'a yakınlaşmak maksadıyla belli bir vakitte Allah’ın rızasını kazanmak için vasıfları belirlenmiş bir hayvanı kurban etmektir. Bu sebeple vatandaşlarımız özellikle kurban keseceği koyun ve keçinin 1 yaş ya da 7-8 aylık, annesiyle aynı boyda, aynı yetişkinlikte olması lazım. Büyükbaş hayvanlarda ise sığırda 2 yaşını doldurması devede ise 5 yaşını doldurması gerekmektedir.” diye konuştu.

Kurban olacak hayvanın azalarının tam olması gerektiğini vurgulayan Müftü Poçanoğlu, “Kurban kesilecek hayvanın sağlıklı semiz azalarının tam olması gerekir. Bir hayvanın gözü kör ise kuyruğu yoksa, kulağı yarıdan fazla kesikse yada boynuzu kırıksa o hayvan kurban olmaz. Bu sebeple bu gibi hayvanlar özürlü hayvanlardır ve bu hayvanların kurban edilmesi caiz olmaz, uygun olmaz. Bunun yanı sıra hayvanların hamile olup olmadığının çok iyi belirlenmesi de gerekmektedir. Kurban edilecek hayvan kesileceği yere eziyet edilmeden götürülmeli keskin bıçakla kesilmelidir. Kesim sonrası kurbanın deri, bağırsak ve diğer organları zayi edilmemeli ve çevrenin kirletilmemesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.