MTV borç sorgulayarak ikinci taksidi ödeyin

MTV borç sorgulayarak ikinci taksidi ödeyin

Motorlu Taşıtlar Vergisi ikinci taksit ödeme zamanı geldi. Yılda iki kez yapılan vergi tahsilatı için 31 Temmuz'a kadar zamanınız var. MTV borç sorgulama yaparak verginizi kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

Araç sahipleri için zorunlu olan Motorlu Taşıt Vergisi'nin (MTV) Temmuz ayında başlayan 2'nci taksit ödeme zamanı geldi. 2018 yılına ait Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) 1. taksit ödemesi 1 Ocak 2018'de başlayıp 31 Ocak 2018'de sona ermişti.

Çeşitli faktörlere göre ödeme miktarı değişkenlik gösterebilen MTV’nin ikinci taksidi 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödenecek. Peki, borcunu ödemek isteyenler MTV borç sorgulaması ve ödemesini nereden yapacaklar? MTV borcu hakkında merak edilenler...

MTV yılın ilk 6 ayı ve son 6 ayı olmak şekliyle yılda iki eşit taksit olarak ödenir. Ocak ve Temmuz aylarında ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksit ödemesi, 1 Ocak'ta başlayıp 31 Ocak'ta sona ermişti. İkinci taksit ödemeleri ise bu ay başı itibariyla başladı. Araç sahipleri, 2018 yılı MTV taksit ödemesini, Başkanlığın internet sayfası aracılığıyla kredi ve banka kartlarıyla yapabilecek.

Buraya tıklayarak borç ödeme ve sorgulama ekranına gidebilirsiniz...

MTV BORÇ SORGULAMA VE ÖDEME

MTV borç sorgulaması ve ödemesi için birçok yol bulunuyor.

1- MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu veya MTV’yi tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurarak vergi ödenebilir.

2- Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.

3- gib.gov.tr'de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne 02:00 - 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor.

4- GİB Mobil uygulamasını (IOS ve Android) kullanarak da ödeme mümkün.

31 ARALIK 2017'DEN ÖNCE TESCİL EDİLEN ARAÇLAR

31 Aralık 2017 tarihinden önce kayıt ve tescil edilen araçlar için MTV hesaplamasında taşıt değerine bakılmayacak. Bu araç sahipleri MTV'yi araçlarının motor hacmine göre ödeyecek.

Buna göre 31 Aralık 2017'den önce aracını tescil ettirenler, 1 Ocak 2018'den itibaren 1300 cc ve aşağısı araçlar (1-3 yaş) için 743 lira, 1301 cc-1600 cc arası araçlarda bin 294 lira, 1601 cc-1800 cc arası araçlarda 2 bin 284 lira, 1801 cc-2000 cc arası araçlarda 3 bin 598 lira, 4001 cc ve yukarısı araçlarda 29 bin 483 lira MTV ödeyecek.

 

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV, motorlu kara taşıtlarının doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafında her yıl (bankalar kurulu kararı olmaması durumunda) yeniden değerleme oranına göre tutarları belirlenen bir taşıt vergisidir.

Bu belirleme ölçütleri arasında vergiye en fazla etkisi olan emisyon oranıdır. Emisyon oranı ise motorun silindir hacmi (motor gücü) ile doğru orantılı olarak azalıp, artar. Bu sebeple motor gücü düşük olan araçlar daha az vergi öder.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NASIL HESAPLANIR?

Hesaplama aracımız üzerinden motorlu taşıtınızın sırasıyla, tipi, yaşı, motor silindir hacmi ve ilk tescil tarihini seçin.

Seçimlerinize göre aracımız, Gelir İdaresinin her yıl sonunda yeniden açıkladığı vergi tutarınızı getirecek.
Belirlenen oran, aracımız tarafında 2018 Ocak ve Temmuz ayında ödenmek üzere iki eşit taksite bölünecek.

*Ayrıca taşıtın ilk tescil tarihi "01/01/2018 ve sonrası" seçilmesi durumunda, taşıtın vergisiz değerinin de seçilmesi gerekiyor. Aracınızın vergisiz değerini tam olarak bilmiyorsanız öğrenmek için ÖTV Hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) BORÇ SORGULAMA

Aracın vergi borcu Gelir İdaresinin Başkanlığının (GİB) internet sitesi üzerinden plaka, TC kimlik numarası ve araç tescil tarihi ile sorgulanarak, kredi kartı ile ödenebilir. Öte yandan neredeyse tüm bankaların internet bankacılığı üzerinden sadece plaka ile MTV sorgulama işlemi yapılarak borç ödemesi kolaylıkla yapılabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.