Msb İsmet Yılmaz: Nato Suriye İle İlgili Olarak Bir Plan Hazırladı

Msb İsmet Yılmaz: Nato Suriye İle İlgili Olarak Bir Plan Hazırladı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, IŞID’ın Kobani’ye bayrak dikmesiyle ilgili olarak, “Uluslararası toplumla birlikte hareket ederek, sınırdaki yangını en az zararla atlatmaya çalışıyoruz." dedi. Yılmaz, "NATO'nun 5. maddesi çok açıktır....

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, IŞID’ın Kobani’ye bayrak dikmesiyle ilgili olarak, “Uluslararası toplumla birlikte hareket ederek, sınırdaki yangını en az zararla atlatmaya çalışıyoruz." dedi. Yılmaz, "NATO'nun 5. maddesi çok açıktır. İttifak ülkelerinden birine bir saldırı olduğu anda, bu saldırı bütün müttefik ülkelerinin hepsine yapılmış gibi addedilir ve bundan dolayı NATO'nun ortak savunma sistemi yürürlüğe girer. Suriye ile ilgili olaylar ilk başladığı andan itibaren biz NATO'dan ihtimaliyat planlarının hazırlanmasını talep ettik ve NATO’da çeşitli alternatifleri göz önüne alarak bir plan hazırladı." dedi.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Kurban Bayramı nedeniyle geldiği Sivas’ta AK Parti'nin bayramlaşma programına katıldı. Bakan Yılmaz, bayramlaşma sonrası Kobani’ye IŞİD’ın bayrak dikmesiyle ilgili gazetecilere değerlendirmede bulundu. İki tarafın(PYD-IŞİD) çatışmaya devam ettiğini kaydeden Bakan İsmet Yılmaz, "Sınırdaki bu yangını en az zararla atlatmak istiyoruz. Uluslararası toplumla birlikte hareket ederek bu olayı nasıl en az zararla atlatırız ve bu bölgeye nasıl huzur, barış getiririz, bir çalışma başladı. İnşallah hayırla neticelenir. Hayırla neticelenmesi, o bölgede bulunan Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların, Süryanilerin, Ezidilerin hepsinin menfaatine olur. Onun için bütün milletimizden dua bekliyoruz."

“TÜRKİYE, NATO DESTEK VERSİN DİYE ÜYE”

NATO Genel Sekreteri Noveçli Jens Stoltenberg'in ‘Suriye’deki çatışmalar sonrası Türkiye’ye bir saldırı olması halinde ittifakın Türkiye’nin yanında yer alacağı’ şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Bakan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “NATO'nun 5. maddesi çok açıktır. İttifak ülkelerinden birine bir saldırı olduğu anda, bu saldırı bütün müttefik ülkelerinin hepsine yapılmış gibi addedilir ve bundan dolayı NATO'nun ortak savunma sistemi yürürlüğe girer. Suriye ile ilgili olaylar ilk başladığı andan itibaren biz NATO'dan ihtimaliyat planlarının hazırlanmasını talep ettik ve NATO’ da çeşitli alternatifleri gözönüne alarak bir plan hazırladı. Dolayısıyla Türkiye'ye bir saldırı olursa NATO, Washington Sözleşmesi'nin 5. maddesinin hükmünü yerine getirecektir. Yeni genel sekreter de bunu açıkladı, 'Türkiye'ye bir saldırı olursa biz Türkiye'nin yanında oluruz' dedi. Türkiye, bir saldırı olduğunda müttefik ülkeleri yanında görmek için NATO üyesi. Bu sistem işler, yürürlüğe girer”

CHP’Yİ ESAT’I DÜŞÜNMEKLE SUÇLADI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, partisinin bayramlaşma programında yaptığı konuşmada ise tezkereye ‘hayır’ diyen CHP ve HDP’yi eleştirdi.

CHP’nin tezkereyi reddetmesinin bu millet yerine Beşar Esat’ı düşünmesinden kaynaklandığını savunan Yılmaz, CHP’nin Beşar Esat’ın gitmesinden korktuğu için tezkereyi reddettiğini öne sürdü. Esat’ın kendi milletine kimyasal silah kullandığını ifade eden Bakan Yılmaz, "Sen Esat gidecek diye tezkereye ‘hayır’ diyorsun 'yazıklar olsun.” dedi.

Bakan Yılmaz, HDP’nin de tezkereye ‘evet’ demek için Kobani’ye müdahale edilmesini istediğini aktararak, “Tezkereye 'evet' de ki müdahale edelim, ona da yok. Peki bu olur mu? Hem TSK gitsin diyorsun hem de tezkereye hayır diyorsun.” şeklinde konuştu.

“KANDİLE GİDEN KOBANİYE’DE GİDER”

Bakan İsmet Yılmaz, HDP’nin IŞİD’ın uçakları olmadığı gerekçesiyle uçuşa yasak bölgeyi istemediğini savunarak, şöyle devam etti:

“Esat’ın uçakları yok mu? Türkmenleri, Arapları öldürmüyor mu? Senin zulüm anlayışın sadece Kürtlerle mi sınırlı. Dolayısıyla onlarda sadece kendilerini düşündüler. Bunların Kobani diye bir önceliği de yok. Öyle bir şey olsa elinde silah olanlara ‘haydi geçin, yardım edin’ derlerdi. PKK Kandil'e gidebiliyor, oraya giden Kobani'ye de gidebilir. Ama her işi istismar etmek isteyen Kürtler, Türkiye’de ne yapıyor; AK Parti’den bir oy almak için çalışıyor.”

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlen en bayramlaşma programında yaptığı konuşma da da, Türkiye’de 1.5 milyona yakın mülteci kabul ettiklerini ve hiç birinin dinine, ırkına bakmadıklarını belirterek, “İstemeyiz ama Nusayriler de zulme uğrayıp kapımıza gelse onları da kabul ederiz.” ifadesini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.