Mozambik'te Halk Oy Veriyor

Mozambik'te Halk Oy Veriyor

Güneydoğu Afrika ülkesi Mozambik'te halk bu sabah devlet başkanı ve parlamentoyu belirlemek için sandığa gitti. Doğalgaz zengini ülkeyi bağımsızlığını kazandığı 1975'ten beri yöneten Sosyalist Frelimo Partisi, ana muhalefet milliyetçi...

Güneydoğu Afrika ülkesi Mozambik'te halk bu sabah devlet başkanı ve parlamentoyu belirlemek için sandığa gitti. Doğalgaz zengini ülkeyi bağımsızlığını kazandığı 1975'ten beri yöneten Sosyalist Frelimo Partisi, ana muhalefet milliyetçi Renamo'ya karşı yarışıyor.

30 yıllık tarihinin en kritik seçimlerine giden Mozambik’de başkent Maputo caddeleri günler öncesinden Frelimo'nun afişleri ile donatıldı. Kameralara konuşmaktan çekinen halk, heyecanla seçim sonuçlarını bekliyor.

Hâlihazırda Armando Guebuza'nın yönettiği ülkede 10,7 milyon kayıtlı seçmen, 11 eyalette sandığa gidiyor. Yeni kurulan Mozambik Demokratik Hareketi'nin de (MDM) mücadele ettiği seçimlerde, 2 dönemdir ülkeyi yöneten Guebuza kanunlar gereği görevi bırakacak.

Ticaretin yanı sıra önemli bir turizm ülkesi olan Mozambik'te, Frelimo ile Ranemo arasında 1992'ye kadar süren 16 yıllık iç savaş boyunca 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetmişti.

Mozambik'in kaderinde etkili olacak seçimlerde Frelimo, eski Savunma Bakanı Filipe Nyussi'yi devlet başkanlığına aday gösterirken, Renamo'nun adayı ise Eylül ayında Guebuza ile barış anlaşması imzaladıktan sonra saklandığı Gorongosa dağlarını terk eden güçlü muhalefet lideri Afonso Dhlakama.

Diasporadaki 89 bin Mozambiklinin de oy kullanacağı seçimleri, geçmişteki şiddet olaylarından dolayı Avrupa Birliği (AB), AB ve ABD merkezli Carter Center gözlemliyor.

Maden gelirlerinin henüz halka yansıtılmadığı ülkede, yeni iktidarın milyarlarca dolar doğalgaz gelirine de hükmetmeye devam edeceği söyleniyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.