Moskova’da Görkemli Kurban Bayramı Konseri

Moskova’da Görkemli Kurban Bayramı Konseri

Rusya’nın başkenti Moskova’da Müslümanlar Kurban Bayramı sevincini yaşamak için şehrin en büyük konser salonu Uluslararası Moskova Müzik Evi’nde bir araya geldi. Rusya Müftüler Konseyi ve Moskova Müftülüğü'nün hafta sonu organize...

Rusya’nın başkenti Moskova’da Müslümanlar Kurban Bayramı sevincini yaşamak için şehrin en büyük konser salonu Uluslararası Moskova Müzik Evi’nde bir araya geldi. Rusya Müftüler Konseyi ve Moskova Müftülüğü'nün hafta sonu organize ettiği programda Çeçen, Tatar, Kazak dillerinde ilahiler seslendirilirken Kafkas dansları ile izleyiciler keyifli anlar yaşadı. Gecede “İslam’da aile ve anne baba hakkı” temalı sunum yapıldı.

Moskova Müfütüsü İldar Alyautdinov, Dağıstan Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov’un temsilcileri ve birçok resmi ziyaretçinin katıldığı gecede Saidа Muhametzyanova, Aslanbek Sultanbekov, Marat Umarov ve Ali Dimaev gibi sanatçılar besteledikleri ilahilerle etkinliğe katıldı.

"Kalplerin Sadakati" adı altında düzenlenen programın organizatörlerinden Moskova Müftülüğü Yönetim Müdürü Kamil Manapov programa bin 600 kişinin katıldığını ve program sonunda çok olumlu yorumlar aldıklarını belirtti. Ayrıca bu sene Kurban Bayramı’nda müftülüğün çok aktif bir şekilde çalıştığını belirten Manapov, "Bu sene bin gönüllü arkadaşımız binlerce kurbanlık hayvan topladı. Gana Cumhuriyeti’ne, Filistin’e ve Türkiye-Suriye sınırındaki mültecilere yaklaşık 5 ton et gönderdik. Moskova’da ise 25 ton et dağıttık. Ve bu sadece müftülüğümüzün dağıttığı rakamlar, daha birçok farklı yardım kuruluşları var ve onlar da çok aktif çalıştılar." açıklamalarında bulundu.

RUSLARIN KURBAN BAYRAMI KONUSUNDA FİKİRLERİ DEĞİŞİYOR

Rusların her geçen yıl Kurban Bayramı konusunda fikirlerinin güzel yönde değiştiğine değinen Manapov, “Hatırlarsanız 2009 yılında basında Kurban Bayramı ile alakalı çok olumsuz görüntüler çıkmıştı. Ama artık her sene düzenlenen programlar sayesinde olumlu eleştiriler alıyoruz. Mesela bu sene sadece Moskova’da 35 restoranda ücretsiz kurban etinden yapılan yemekler dağıtıldı. Her geçen yıl daha fazla Rus vatandaşlarımız Kurban Bayramı’nın bir iyilik bayramı olduğunu öğreniyor. Kurbanları ihtiyaç sahiplerine ve fakirlere dağıtmak ve ikram etmek için kestiğimizi anlıyorlar. Artık Kurban Bayramı yaklaşınca arıyorlar, biz Müslümanız, etler ne zaman gelecek diye soruyorlar. Kurban Bayramı’nı onlar da bekliyor artık” dedi.

ÇEÇEN GRUBUN DANSLARI GECEYE DAMGASINI VURDU

Ailesi ile birlikte programa katılan Leyla, programda en iyi gösterinin Çeçen dans grubuna ait olduğunu ve çok beğendiğini belirtti. Kurban Bayramı’nı ailesiyle ve yakın çevresiyle beraber kutladığını belirten Leyla “Kurban Bayramı dünyanın birçok ülkesinde kutlanan en güzel bayramlardan bir tanesi, tamamen iyilik ve merhamet bayramı” dedi.

Geceye katılan bir başka isim Gülnara her şeyi çok beğendiğini söyledi: “Burada Rus arkadaşlarımız var, onlar da içtenlikle bayramımızı kutluyorlar. Bizde niçin Kurban kestiğimizi, Kurbanın sosyal boyutunu ve dinimizin yardımlaşmaya verdiği önemini bu vesileyle anlatıyoruz. Ayrıca bu gece vurgulanan İslam’da aile ve anne baba hakkı konusu bence çok önemli idi. Anne-babamıza ailemize iyi davranmalı onları asla üzmemeliyiz.”

Tataristan’dan gelen İlham ise konserin çok hoşuna gittiğini söyledi. Programda Anne ile ilgili ilahiler çok dokunaklı olduğunu, Çeçen danslarının ise kendisine oldukça dikkat çekici geldiğini belirten İlham “Kurban bayramı diğer Müslüman kardeşlerimiz için önemli olduğu kadar benim içinde çok önemli. Bayram sabahı her zaman olduğu gibi Annem bayram namazına yolladı. Bayram namazından sonra Kurbanımızı kestik ve akrabalarımızı ziyaret ettik. Muhtaç insanlara kurban etlerinden dağıttık” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.