'Modern kölelik' ile yılda 150 milyar dolar kâr

'Modern kölelik' ile yılda 150 milyar dolar kâr

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) araştırmasına göre zorla çalıştırılan işçiler sayesinde dünya çapında 150 milyar dolar (yaklaşık 315 milyar TL) yasadışı kâr elde ediliyor.

ILO’nun raporuna göre dünya çapında yaklaşık 21 milyon kişi zorla çalıştırılıyor. Ayrıca zorla çalıştırılan işçiler sayesinde elde edilen kar çalışanların cebine gitmiyor ya da kârdan vergi ödenmiyor. Zorla çalıştırılanlar arasında en mağdur olanlar olarak göçmenler öne çıkıyor. Raporda zorla çalıştırılan işçilerin organize suç örgütlerinin baskısı altında olduğu vurgulanıp bunlarla mücadele etmenin zorluğuna da dikkat çekildi. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, “Rapor, modern köleliğin yeni bir evreye girdiğini gösteriyor” dedi. Rapora göre zorla çalıştırılan işçilerin üçte ikisi seks endüstrisinde çalışıyor. Geri kalanlar ev içi işçilik, tarım ve inşaat sektöründe.

Yıllık döküm şöyle:
99 milyar dolar- ticari cinsel istismar
34 milyar dolar- inşaat, imalat, maden ile su , elektrik ve ulaşım hizmetleri
9 milyar dolar - tarım, ormancılık ve balıkçılık
8 milyar dolar – Ev içi işçilik

Hükümetleri sorunla mücadele etmeye çağıran ILO, yoksulluk, iş fırsatları ve eğitim eksikliği gibi konularda adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.