Mobilya sektöründeki sorunlar

Mobilya sektöründeki sorunlar

Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, maliyetine satışlara rağmen sektörde ciddi anlamda bir talep azalması ve daralma yaşandığını söyledi.Günbaş yaptığı açıklamada, ekonomik gelişmelerin mobilya üreticilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Konya'da mobilya sektöründe irili ufaklı 2 bin firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden Günbaş, ''Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da sektörde talebin çok çok üzerinde üretici ve mağaza bulunuyor. Birçok kişi kolay ve riski az olduğu gerekçesiyle mobilyacılığa yöneliyor. Arz talep dengesi bozulunca da sıkıntılar baş gösteriyor'' dedi.

Günbaş, küresel ekonomik sorunların etkisini en önce hisseden sektörler arasında mobilyanın yer aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
''İnsanlar kriz dönemlerinde önce zaruri ihtiyaçlarını karşılıyor. Mobilya ise zaruri ihtiyaçlar arasında yer almadığı için ötelenebiliyor. Maliyetine satışlara rağmen sektörde ciddi anlamda talep azalması ve daralma yaşanıyor. Mağazamızda bundan daha önce 2 bin 500 TL'ye sattığımız bir koltuk takımının fiyatını bin TL'ye kadar düşürmemize rağmen ilgi gösterilmiyor. Yine konut sektöründe yaşanan durgunluk da mobilya üreticilerini olumsuz etkiliyor. İnsanlar yeni eve taşındıkları zaman mobilyalarını yenilemeyi düşünüyor. Onun dışında 10-15 yıl mobilyalarını yenileme ihtiyacı duymuyorlar.''
Mağazaların ve üreticilerin güçlükle ayakta durduğuna dikkati çeken Günbaş, ''Konya'da geçen ay 50 mobilya mağazası kapısına kilit vurmak zorunda kaldı'' dedi.
Günbaş, üreticilerin çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirterek, sektörün önde gelen bazı firmaların tasarruf tedbirleri doğrultusunda fuarlara katılmama kararı aldıklarını söyledi.
Cansuyu kredisinden üreticilerin ağır şartlar nedeniyle yeterince faydalanamadığını savunan Günbaş, ''Esnaf olarak biz para istemiyoruz. Piyasada önemli bir nakit sıkıntısı yaşanıyor. Birtakım önlemler alınarak memurun, işçinin alım gücü artırılmalı'' diye konuştu.
SEKTÖRÜN UMUDU DÜĞÜN SEZONU
Günbaş, mobilyacıların bütün umutlarını yaz ayları ile birlikte başlayan düğün sezonuna bağladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
''Yaz aylarında düğünlerin artmasıyla birlikte mobilyaya talep de artıyor. Düğün sezon üreticilerin toparlanması için önemli bir fırsat olacak. Mobilya sektöründe alacaklar ve ödemeler düğün sezonuna göre ayarlanır. Sektör dört gözle düğün sezonunu bekliyor. Tek düşüncemiz bu dönemde elimizde biriken stokları eriterek, biraz olsun rahatlamak.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.