Misis’te Bahar Kazıları Başlıyor
Yüreğir Belediyesi ile Adana Arkeoloji Müzesi, Roma İtalyan Ulusal Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde yürütülen 2016 Bahar Dönemi Arkeolojik Kazıları, Misis’te 2 Mayıs Pazartesi günü başlayacak.
Kazılara yılda iki dönem (ilkbahar ve sonbahar) devam edildiğini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Misis’in yapılan kazılar sonucu önemli bir turizm merkezi olacağını belirtti.
Misis’te kazı çalışmalarının 2012 yılından bu yana devam ettiğini dile getiren Başkan Çelikcan, kervansaray restorasyonu ve Lokman Hekim Cami rekonstrüksiyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Ceyhan Nehri üzerinde bulunan tarihi su değirmenlerinin de restorasyonunun yakında başlayacağını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgenin önemli bir turizm merkezi olacağını belirtti.
Bölgenin şu anda sit alanı olduğunu ve kaçak yapılaşmaya asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Başkan Çelikcan, "Misis önemli bir yaşam merkezi. Devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ortaya çok güzel eserler çıkacaktır. Bunun için bölgeye ayrı bir önem veriyoruz. Çevre estetiğini bozacak kaçak yapılara kesinlikle izin verilmeyecektir" şeklinde konuştu.
KAZILAR 2012 YILINDA BAŞLADI
Proje başlarken hükümetin desteğinin alındığını belirten Başkan Çelikcan "Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınmış ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana müzesi başkanlığında, arkeolojik kazılara başlandı. Çalışmalarımız belirli bir program dahilinde devam etmektedir" dedi.
Misis’te çok değişik ve farklı dönemlere ait arkeolojik yapıların bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan, "Günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, su değirmenleri, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı ve cami gibi yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır. Yapılan görüşmeler sonucunda Kervansaray Restorasyonu ve Cami Rekonstrüksiyon çalışmaları başlamış durumda" diye konuştu.
MİSİS ÇOK YÖNLÜ BİR PROJE
’Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesinin sosyal, turizm ve ekonomik boyutuyla çok yönlü bir proje olduğunu belirten Başkan Çelikcan, şöyle devam etti:
"Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz ’Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır.
Çukurova Üniversitemizle de kazıdan çıkartılacak eserlerin ilgili kurumlardan alınacak izinlerle birlikte gerek restorasyonu, konservasyonu ve gerekse müze amaçlı imitasyon üretiminin yapılması ilimiz açısından önem arz etmektedir. Ayrıca arkeometrik açıdan laboratuvar çalışmalarının yapılması bilimselliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Bu doğrultuda “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi kapsamında Çukurova Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği protokolü oldukça önemlidir."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.