Mısır’da sular durulmuyor

Mısır’da sular durulmuyor

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek istifa etmeyip, tartışmalı isim olarak adlandırılan yardımcısı Ömer Süleymana yetkilerinin bir kısmını devrettiğini açıklaması Mısırda eylem yapan halkın durulmasını yetmedi.

MÜBAREK GÖSTERİCİLERİ TATMİN ETMEDİ

KAHİRE (A.A) - Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in konuşması, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanında megafonlarla ve kurulan amfi sistemiyle göstericilere dinletildi. Meydanı dolduran binlerce gösterici, Mübarek'in konuşmasının sonlarına doğru ''Erhal'' (Git) sloganları atmaya başlarken, Mübarek'in konuşmasından hiçbir şekilde tatmin olmayan göstericiler ''ne seni istiyoruz, ne Süleymanı ne de askeri'' şeklinde slogan attı.

EL BARADEY'DEN UYARI: ''MISIR PATLAYACAK, ORDU ÜLKEYİ KURTARMALI''

KAHİRE (A.A) -  Mısır'da muhalif lider Muhammed El Baradey, ''Mısır patlayacak, ordu ülkeyi kurtarmalı'' dedi.
El Baradey, internetteki sosyal paylaşım sitesi Twitter'a yazdığı mesajda, ''Mısır'ın patlayacağı'' yönünde uyarıda bulundu ve ''ordunun ülkeyi kurtarmak için müdahale etmesi gerektiğini'' savundu.
Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devlet televizyonundaki konuşmasının ardından Twitter'da mesaj yazan El Baradey, mesajında, ''Mısır patlayacak, ordu hemen şimdi ülkeyi kurtarmalı'' şeklinde ifade kullandı.  
Hüsnü Mübarek, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, istifa etmeyip yetkilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'a devretiğini açıklamıştı.
El Baradey, Amerikan dergisi Foreign Policy'ye yaptığı açıklamada, Devlet Başkanlığı yetkilerinin Süleyman'a devreldilmesi Mısır'a demokrasi getirmeyeceğini savunmuştu.

MISIRLI ASKERİ LİDERLER, GENELKURMAY BAŞKANI TENTAVİ'NİN BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

KAHİRE (A.A) - Mısırlı askeri liderlerin, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tentavi'nin başkanlığında önemli bir toplantı düzenledikleri bildirildi.
Mısır devlet haber ajansı MENA, Tentavi'nin başkanlığında toplanan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin, toplantının ardından kamuoyuna önemli bir açıklamada bulunacağını duyurdu.

KÜÇÜK BİR GRUP CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI ÖNÜNDE GÖSTERİ YAPTI

KAHİRE (A.A) - Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen küçük bir grup, başkanlık sarayı önünde gösteri yaptı.
Görgü tanıklarının verdikleri bilgiye göre, protestocular Mübarek aleyhine slogan atarken, ordu göstericilere müdahale etmedi.
Göstericiler, Mübarek'in gitmesinin talep edildiği bir pankartı da saray girişindeki tellere astılar.

MISIR DEVLET TELEVİZYONU ÖNÜNDE GÖSTERİLER BAŞLADI

KAHİRE (A.A) - Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasının ardından muhalifler, Mısır devlet televizyonu ile Enformasyon Bakanlığı önünde protesto gösterisi yapmaya başladı.
Televizyon binası önünde toplanan yüzlerce protestocu, Mübarek aleyhine slogan attılar.
Enformasyon Bakanlığı ve devlet televizyonları binasına girmek isteyen bazı göstericilerin bölgede görevli askerlerce engellendiği, binaya girmeden slogan atan göstericilere ise müdahalede bulunulmadığı öğrenildi.

HÜSNÜ MÜBAREK'İN YETKİLERİNİ DEVRETTİĞİ ÖMER SÜLEYMAN "GÖLGE ADAM" OLARAK BİLİNİYOR
EL BARADEİ: "SÜLEYMAN, MÜBAREK'İN DEVAMI"

KAHİRE (A.A) - Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, istifa etmeyip yetkilerini devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, "gölge adam" olarak bilindiği belirtildi.
Uzmanlara göre, 1934 yılında, yukarı Mısır bölgesinde yer alan Qina kentinde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ömer Süleyman, yıllarca gölgede kalarak, Mısır dış siyasetinin netameli ve el yakan dosyalarını yönetti. Bu görevi yaparken kilit rol oynayan Süleyman, İsrail-Filistin ihtilafı ile ilgili dosyaları da yönetti. General üniformasını bırakıp sivil kıyafetler giyen Süleyman, hep gölgede kalarak, İsrailli yetkililerle de, Filistin Hamas örgütüyle de görüştü ve 2008 yılının sonlarında Gazze savaşının bitmesini sağladı. Süleyman, "özel görevlerin" ve "İsrail-Filistin ile ilgili stratejik dosyaların" adamı oldu.
Süleyman ile birçok kez karşılaşan önemli bir Avrupa ülkesinin eski bir istihbarat şefi, AFP'ye yaptığı açıklamada, Süleyman'ın son derece açık, biçimli, kurnaz bir karaktere sahip olduğunu ifade etti. "Süleyman'a herkes saygı duyar ve inandırıcı bulur" diyen eski istihbarat şefi, "Ordudan gelen Süleyman, Cumhurbaşkanının gözleri ve kulakları gibidir ve Mısır'ın ulusal çıkarlarına son derece büyük önem verir" dedi.
Mısır'da muhalif lider Muhammed El Baradei ise Amerikan haber kanalı CNN'e yaptığı açıklamada, Mübarek'in yetkilerini Süleyman'a devretmekle herkesi aldattığını söyledi. "Ömer Süleyman'ın, Hüsnü Mübarek'in devamı olduğunu" vurgulayan El Baradei, "Süleyman ve Mübarek ikiz kardeş gibidir, ikisi de Mısır halkı için kabul edilemez" diye konuştu.
El Baradei şunları söyledi:
"Mübarek iktidarda kalma pahasına ülkeyi tehlikeye atıyor. Bir devlet başkanı için yetkisiz kalmak küçük düşürücü bir durumdur ama Mübarek cumhurbaşkanı kalmak istiyor, bu son derece şaşkınlık verici bir durum ama en büyük korkum, bu durumun Mısırlıların öfkesini daha artırması ve şiddet olaylarına yol açmasıdır."
El Baradei, internetteki sosyal paylaşım sitesi Twitter'a yazdığı mesajda, "Mısır'ın patlayacağı" yönünde uyarıda bulunmuş ve "ordunun ülkeyi kurtarmak için bir an önce müdahale etmesi gerektiğini" savunmuştu.

MISIR'DA BAZI SUBAYLAR PROTESTOCULARA KATILIYOR

KAHİRE (A.A) - Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler sürerken, silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subay Mübarak'e karşı halk hareketine katıldı.
Cuma sabah namazından hemen sonra telefonla Reuters ajansına açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır" dedi.
Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki gösteride dün gece halka hitap eden Ali Şuman, "rütbeleri yüzbaşı ile yarbay arasında 15 subay halk hareketine katıldı" diyerek, silahını orduya teslim ettiğini de bildirdi.
Şuman, harekete katılan diğer subayların da cuma namazından sonra halkla konuşacağını belirtti.
Tahrir Meydanı'nın batı girişini korumakla görevlendirildiğini belirten Şuman, diğer subayları da Mübarek karşıtı gösterilere katılma çağrısı yaptığını belirtti.
Mısır'da ordu, halk hareketine karşı kuvvete hiç başvurmadı.
Ancak bazı göstericiler askerlere kızgın. Tahrir'deki göstericilerden Salih Bazuni, "Mübarek çeteleri bu meydanda halktan 300 kişiyi şehit etmişken ordu kenarda nasıl seyirci kalabildi" dedi.











 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.