Mısır eken Konya ve Karaman çiftçisine kötü haber! Tarla bu hale geliyor

Mısır eken Konya ve Karaman çiftçisine kötü haber! Tarla bu hale geliyor

Konya Ovası'nda çiftçi tarafından en çok ekilen ürünlerin başında mısır ve pancar geliyor. Çok su tüketen bu bitkileri ekenlere kötü haber verildi.

Türkiye'de tarımsal üretimde lider olan illerden birisi Konya. Kentte çiftçilik yapan on binlerce vatandaş artan girdi maliyetlerinden şikayetçi. Peki tek tehdit ekonomik koşullar mı? Çiftçilerin korkulu rüyası sadece artan maliyetler değil. Çevresel faktörler de son zamanlarda ürkütücü bir hale geldi.

misir-8.jpeg

KONYA OVASI BİLİNÇSİZ SULAMAYLA ÇÖKÜYOR

Konya'da 1 günde 3 obruk oluştuğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kötü gidişata vurgu yaptı. Fazla su tüketen bitkilerin ekilmemesi gerektiğini belirten Öztürk, "Konya ovası çöküyor.

obruk-2.jpg

Mısır, pancar vb. tropikal ürünler aşırı su tüketirler ve obruk oluşumunu tetiklerler. Bölgedeki obrukların oluşumunda, yer altı sularının aşırı kullanımı ve eriyebilen kayaçların içerdiği jeolojik yapının büyük rol oynadığı düşünülüyor. Kuraklığın şiddetine bağlı olarak Ağustos ve Eylül aylarında obruk oluşumu artıyor" ifadelerini kullandı.

misir-2.jpg

OBRUK OLUŞUMU HIZLA ARTIYOR

Kuraklıktan dolayı su kullanımında tasarrufun önemli olduğu belirten Öztürk, "Konya ve Karaman bölgesinde 2023 yılında tarım alanlarında 8.5 milyar m3 su kullanılmış. Yerin altında kullanılan bu sularla beraber obruk oluşması artmıştır" dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum