Milyonluk tasarruf

Milyonluk tasarruf

Dağınık ve parçalanmış arazileri tarım arazilerini tarıma daha elverişli hale getirmek için uygulanan arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor. 800 Bin hektar arazinin toplulaştırması ile Konya çiftçisi sadece mazot giderlerinden bir yılda 148 milyon lira

Yapılan toplulaştırma çalışmaları ile sulama hizmetlerinin çiftçiye daha iyi ulaştırılması planlanıyor. Bir çiftçinin elinde bulanan çok sayıda farklı yerdeki arazi birleştirilerek tek bir düzgün şekilli arazide birleştiriliyor. Vatandaşlar “İyi arazim, kötü yere gidecek, sulu arazim, susuz yere gidecek, arazimdeki çardağım gidecek” gibi endişelerle uygulamaya direnmeye çalışırken uygulamanın faydalarını gören çiftçiler memnun kalıyor. Toplulaştırma çalışmaları sonrası yola cephesi olmayan arazilerdeki komşu kavgaları da son bulacak. Toplulaştırma sonrası milli servetimizde de tasarrufa gidilmiş olacak.

16 BİN HEKTAR ARAZİ KAZANILACAK

Konya’da toplulaştırma çalışmaları devam eden ve tamamlanacak 800 bin hektar arazinin toplulaştırma dönüşümü ile Konya çiftçisi sadece mazot giderlerinden bir yılda 148 milyon lira tasarruf etmiş olacak. Toplulaştırma çalışmaları ile çiftçi sudan yüzde 30-35 arasında tasarrufun yanı sıra sulama yatırımı için harcanan paradan da yüzde 40 tasarruf sağlamış olacak. Toplulaştırma çalışmaları sonrası kullanım imkanı olmayan 16 bin hektar arazi de üretime kazandırılacak. Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Orhan Özçalık, toplulaştırma çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, “Konya için bakarsak işletme başına yaklaşık 10 parsel düşüyor. Bu işletmenin tarımsal faaliyet için 10 ayrı yere gittiği anlamına geliyor. Hem zorluk, hem de maliyet açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor bu. Bunları gidermek için İl Müdürlüğümüz olarak 2018 yılına kadar toplulaştırma yapılabilecek yerlerdeki arazilerin 800 bin hektarını tamamlamayı hedefliyoruz. 2023 hedefimiz ise 1 milyon hektar. İl Müdürlüğümüzce tescil edilen arazi büyüklüğü 31 bin hektara ulaştı. Bitmiş ve tescile giden arazi ise 545 bin hektar. İhale aşamasında olup başlanacak arazi 50 bin hektar, Bakanlığa ihale için giden arazi 132 bin hektar oldu” dedi.

SU PROBLEMİ ORTADAN KALKIYOR

Arazi toplulaştırmanın faydalarından da bahseden Özçalık, şöyle konuştu: “Toplulaştırmadan önceki küçük arazilerde komşu sınırı dediğimiz bir boşluk oluyor. Araziler birleştirildiği zaman bu boş, kullanılmayan alanlar üretime kazandırılıyor. İkinci olarak günümüzde tarım artık modern sistemlerle yapılıyor. Arazi ne kadar büyük olursa o derece makinalı tarıma ve sulama sistemlerine adapte imkanı oluyor. Sulama sistemleri küçük arazilere zor kuruluyor. Bir diğer faydası ise çiftçimizin küçük küçük 10 ayrı yerde arazisi var. Her birine ayrı ayrı zamanlarda en az yıllık 15 defa gitmesi gerekir. Ekimi, sürümü, gübrelemesi, ilaçlaması, sulaması, kontrolü derken 150 kez git gel büyük masraf. Yol, zaman, enerji, maliyet zararı oluyordu. Bunlardan tasarruf edilmiş oldu. Toplulaştırma sonrası biz her araziye su ve yol veriyoruz. Arazileri mümkün olduğunca düzgün, dikdörtgen hale getirmeye çalışıyoruz. Eski halde iken arazinizin yola cephesi olmuyordu, komşunuzun arsasından geçmek durumunda kalıyordunuz. Yeri geldimi ‘ürünlerimi çiğnedin’ diyerek kavgalar oluyordu. Her arazinin artık yolu oluyor. İlerde sulama planı yapılacak şekilde su hattı da bırakıyoruz.”

YÜZDE 90 İKNA OLUYOR

Arazi toplulaştırma çalışmasının vatandaş tarafından şüpheyle karşılandığını söyleyen Özçalık, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü arazisinin şekli, yeri değişecek. Biz toplulaştırma ilanı yaptığımızda vatandaş, ‘iyi arazim, kötü yere gidecek, sulu arazim, susuz yere gidecek, arazimdeki çardağım gidecek’ diye düşünüyor, şiddetle karşı çıkıyor. Fakat ikna yolu ile vatandaşımızın yüzde 90’ını memnun ediyoruz. Geriye kalan 10’luk kısım ise daha sonra rahatlığı ve iyiliği görüyorlar. Arazi toplulaştırmalarıyla birlikte sulama projelerini de yapıyoruz. Altyapı sorunları da bir hamlede tamamlanıyor. DSİ, KOP ile devamlı koordinasyon halindeyiz.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.