Milletvekili Günaydın: Zeytin Ve Yağ Üretimi İle Fidan Dikimi Artırılmalı

Milletvekili Günaydın: Zeytin Ve Yağ Üretimi İle Fidan Dikimi Artırılmalı

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Bursa’nın Mudanya’ya bağlı Tirilye Mahallesi’nde gerçekleşen zeytin panelinde, zeytin üreticisinin, tüketici ile birlikte hareket ederek, fidan dikimi ile zeytin ve yağ üretiminin artırılması gerektiğine...

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Bursa’nın Mudanya’ya bağlı Tirilye Mahallesi’nde gerçekleşen zeytin panelinde, zeytin üreticisinin, tüketici ile birlikte hareket ederek, fidan dikimi ile zeytin ve yağ üretiminin artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Mudanya’nın Tirilye Mahallesi’nde hava muhalefeti dolayısıyla iptal edilen Zeytin Şenliği kapsamında “Tirilye Tipi Zeytinciliğin Sorunları ve Çözümleri” konulu panel Faruk Çelik Kültür Merkezi’nde yapıldı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vahap Katkat’ın oturum başkanlığındaki panele, Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç . Dr. Himmet Tezcan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi İlhan Demiröz, Ankara Milletvekili Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Gökhan Günaydın ve 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız katıldı.

“ÜRETİCİ-TÜKETİCİ KOL KOLA GİRMELİ”

Türkiye’nin petrol ihracatından sonra en yüksek ithalat parasını zeytinyağı için harcadığını ifade eden CHP Ankara Milletvekili Ziraat Mühendisi Gökhan Günaydın, zeytin üretimini, fidan dikimini ve yağ üretimini arttırmak için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Tarımın sadece çiftçiye özgü bir mesele olarak görülmemesini isteyen Günaydın, zeytin üreticisi ile tüketicinin kol kola girmek zorunda olduğunu kaydetti.

DOĞU VE EGE’DE ‘TİRİLYE TİPİ’ EKİM ÇALIŞMASI

Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinin Tirilye’de yetiştiğini ifade eden 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız, özellikle Doğu ve Ege bölgelerinde Tirilye tipi zeytini ekmek için yoğun çalışma olduğunu kaydederek, “Bu zeytini binlerce dekar etkiler, Tirilye tipi diyerek sofralara getiriyorlar. Onlar devletten kilo başına destek alırken, biz burada zeytinin gerçek üreticileri hiçbir destek alamıyoruz” dedi.

Bu arada zeytin hakkında teknik bilgiler veren TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, zeytinliklerin her türlü sanayileşmeye açıldığını ileri sürdü. Zeytinle ilgili hastalıklardan bahseden Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan da, üreticileri ilaçlama konusunda uyardı.

CHP PM Üyesi Bursa Milletvekili Sena Kaleli ile CHP İl Başkanı Metin Çelik ve İlçe Başkanı Selahattin Avcı’nın da hazır bulunduğu panelin sonunda konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, Tirilye tipi zeytinin hak ettiği değeri alacağına inancının tam olduğunu belitti. Bu konuda yerel yönetim olarak üzerlerine düşen görevi yapma sözü veren Türkyılmaz, panelistlere teşekkür etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.