Mhp’li Karataş: İzmir’de İşsizlik Yüzde 15,4’ü Aştı

Mhp’li Karataş: İzmir’de İşsizlik Yüzde 15,4’ü Aştı

MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, yeni yönetim kurulu ve başkanlık divanını tanıttı. Düzenlenen basın toplantısında Türkiye ve İzmir gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Karataş, işsizlikte Türkiye ortalaması 2013 yılı...

MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, yeni yönetim kurulu ve başkanlık divanını tanıttı. Düzenlenen basın toplantısında Türkiye ve İzmir gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Karataş, işsizlikte Türkiye ortalaması 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 9,7 iken bu oranın İzmir’de yüzde 15,4’ü aştığını söyledi.

İzmir’in, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olmasına ve birçok potansiyeli üzerinde bulundurmasına rağmen işsizlikte ülke ortalamasını geçtiğini aktaran Karataş, “Son dört yılda işsizliğin azaltılması yolunda İzmir’de hiç de iyi adımlar atılmamıştır. Bu İzmir’i iyi tanımayan, gücünün ve potansiyelinin farkında olmayan iktidarın ve yerel yönetimlerin basiretsizliğini ortaya koymaktadır. Bütün bunların yanında ülkemizi çepeçevre saran sorunlardan biri de Suriye’de yaşanan olaylar sebebiyle ülkemize sığınan sığınmacıların iktidar tarafından kontrollü bir şekilde ikamet altına alınmaması, işsizlik alanında yine büyük bir sorunu ortaya çıkarmıştır.” dedi. Suriye’den gelen sığınmacıların ucuz ve kayıtdışı işçi olarak çalıştığını, bu durumun İzmirlilere ve şehre sıkıntı olarak yansıdığını dile getiren Karataş, “Zaten kepenk kapatan esnafımız, sanayicimiz ve ticaret erbabımız, ekonomik olarak yıkım yaşamaktadır. Bu sebeple sığınmacılar, ucuz işçiliği bir bakıma bazı sektörlerde işletilebilir hale gelmiştir.” diye konuştu.

‘EKİLEBİLİR ARAZİLERİN YÜZDE 70’İ EKİLEMİYOR’

İzmir’in bir tarım ve hayvancılık merkezi olduğunun unutulmamasını isteyen MHP İl Başkanı Karataş, “Fakat tarım ve hayvancılıkta da girdi maliyetlerinin yüksek olması, üretilen malların iyi pazarlanamaması tarım sanayimizi zayıflatmış, yeterli istihdama ulaşmasını engellemiştir. Bu sebeple İzmir’in ekilebilir arazilerinin yüzde 70’i ekilememekte, işsizliği azaltabilecek bir sektör olarak halihazırda görülmemektedir. Gayri safi milli hasılaya katkısı oranında bir geri dönüş alamayan İzmirimiz'in motor kuvveti olan özel sektörümüz de tabiri caizse büyük sıkıntı içerisindedir. Yanıbaşımızdaki Manisa vilayetimizde uygulanan teşvikler gözönüne alındığında, neredeyse üç katı kadar bir fark ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sanayicimiz ve işadamlarımız İzmir’den ayrılmakta, yatırımlarını Manisa vilayetimize kaydırmaktadırlar. Bu hem ekonomimize bir darbe vurmakta hem de işsizliğin artmasına sebep olmaktadır. İzmir’de sanayicimiz, esnafımız, memurumuz, işadamlarımız, çiftçimiz, işçimiz ve serbest meslek sahibimiz büyük sıkıntı içerisindedir.” dedi.

İZMİR’DE İCRA DOSYASI SAYISI 2 MİLYONA ULAŞTI

İzmir’de adliyelerde açılan icra dosya sayısının 2 milyona ulaştığını aktaran Karataş, “İzmir’in nüfusunun 4 milyon olduğunu düşünürsek, nüfusumuzun yarısının ekonomik sıkıntıda olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu soruna mutlaka çare bulunmalıdır.” dedi. Hükümetle yerel yönetim arasında yaşanan krizlere her gün bir yenisinin eklendiğini vurgulayan Necat Karataş, “Bilhassa İl Özel İdaresi kapandıktan sonra sahip olunan gayrimenkullerin belediyemize devredilmemesi, akla birtakım soruları getirmektedir. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü arazisi, içki fabrikası ve Sümerbank’a ait tesis ve arazileri gibi ranta dönüştürülüp yandaşa verilip verilemeyeceği hepimizi derinden düşündürmektedir. Şayet özelleştirme adı altında bir rant oluşturma gayreti varsa bu yanlıştan derhal dönmenin yolları aranmalı, eğer bir haksızlık varsa iktidar tarafından İzmir’e yapılan bu haksızlık ortadan kaldırılmalı, hemşehrilerimizin haklı beklentilerine adil çözüm bulunmalıdır. MHP İzmir İl Teşkilatı olarak, şehrimizde yaşanan sorunları sadece belediyelerin çözmesini beklemenin yersiz olduğunu düşünüyor, mevcut hükümetin de çözümlere destek olması gerektiğini savunuyoruz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.