MHP'den şehit yakınları için 5 kanun teklifi

MHP'den şehit yakınları için 5 kanun teklifi

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, şehit yakınları ve Gazilerin haklarını genişleten 5 kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu

Teklifler, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibi Şeref Aylığı Bağlanması, Terörle Mücadele, Yükseköğretim, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında kanunlarda değişiklik öngörüyor.

Tekliflere göre, İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazilerinin aylıkları, brüt asgari ücret düzeyine yükseltilecek. Bu aylık, başka bir gelir veya aylık alınıp alınmadığına ya da bir işte çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın kesintisiz ve tam olarak ödenecek. Gazinin ölümü halinde, bu aylığın çocukları ile anne ve babasına da yüzde 25'i oranında bağlanacak. Gazi çocuklarına da iş imkanı ve üniversite kontenjanı olanağı tanınacak.

Şehit yakını ve malul gazilere verilen iş imkanı birden ikiye yükseltilecek. İş imkanından yararlanacak şehit yakınlarına anne ve baba da dahil edilecek. Şehit çocuklarına, şehit anne veya babalarının mesleği olan kadrolara atanma hakkı ile kamu idarelerinin, şehit yakınları ve malul gazilerin istihdamı için ayırmak zorunda olduğu kadro oranı yüzde 1'den yüzde 1,5'e  yükseltiliyor.

Elektrik ve doğalgaz kullanım bedeli ile sabit telefon görüşme ücretlerine en az yüzde 40 indirimli tarife uygulanacak.

Yüzde 25 artırımlı verilen görev malullüğü aylığının en az brüt asgari ücret tutarı kadar olmak üzere yüzde 50 artırımlı bağlanacak.

Şehit anne ve babasına yaş şartı ve muhtaçlık aranmaksızın yüzde 25 aylık bağlanacak.

Şehit, malul ve gazi çocuklarına da üniversite kontenjanı uygulaması yapılacak.

Yegane dayanağı

Kalaycı, tekliflerin gerekçesinde, şehit ve gazilerin, milletin asırlarca dimdik ayakta durmasının yegane dayanakları olduğunu ifade etti.

Mustafa Kalaycı, şehitlerin yakınlarına ve gazilere bağlanan aylıkların, onların hizmetleriyle ölçülmesinin söz konusu dahi edilemeyeceğini belirterek, ''Ancak, bu vatan için canını feda eden şehitlerimizin yakınları ile gazilerimizin geçim sıkıntısı içinde bulunmaları da asla kabul edilemez'' dedi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.