Mevlana Meydanı’nda Mevlevilik ruhuna aykırı hareketler!

Mevlana Meydanı’nda Mevlevilik ruhuna aykırı hareketler!

Hazreti Mevlana'nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri sona erdi. Bu yıl ‘Dostluk Vakti’ temasıyla düzenlenen Şeb-i Arus törenleri sönük geçti. Yabancı misafirlerin Mevlana Meydanı’nda Mevlevilik ruhuna aykırı şekilde dansları tepki topladı

Hazreti Mevlana'nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri sona erdi. Bu yıl ‘Dostluk Vakti’ temasıyla düzenlenen Şeb-i Arus törenleri sönük geçti. Yabancı misafirlerin Mevlana Meydanı’nda Mevlevilik ruhuna aykırı şekilde dansları tepki topladı.

adsiz-003.jpg

Konya’da 7- 17 Aralık tarihlerinde düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da özellikle İran’dan gelen yabancı misafirlerin dansları dikkat çekti. Mevlevilik ile ilgisi olmayan dans ve ritüeller Mevleviliği itibarsızlaştırırken, söz konusu görüntüler sosyal medya da büyük tepki gördü. 

4-6-1.jpg

HZ. MEVLANA İSMİ İSTİSMAR EDİLİYOR

Mevlana’ya ait olmayan sözleri kullanılarak ‘Diyalog’ ve ‘Hoşgörü’ adı altında; İslam’sız bir tasavvuf için çalışılıyor. Mevlana’yı tarihsel kimliğinden kopararak, Mevlana’ya ait olmayan fikir ve düşünceler O’na aitmiş gibi yayılıyor. Mevlana’nın arkasına gizlenen bu çevreler, yeri geliyor kilisede sema gösterisi düzenliyor, yeri geliyor içkili tanıtımlarla Mevlana figürlerini kullanıyor. Son yıllarda Mevlana adının geçtiği her programda ne yazık ki ayrı bir istismar örneği yaşanıyor. 

adsiz-001.jpg

MEVLEVİLİK İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR 

Tüm dünyanın kendisinden saygıyla söz ettiği Mevlana’nın öğütleri yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşıyor. Mevlana’nın benimsediği ve yaydığı tasavvufi inancına göre bireysel ihtiraslardan tamamıyla arınmalı ve fani hayattaki maddeciliğin insan ilişkilerinde en zararlı öğedir. Mevlevilik ortaya çıkan Sema törenleri ise Allah aşkı ile ortaya konan ve nafile ibadet amacı güdülerek yapılmaktadır. Ancak son zamanlarda Mevleviliği itibarsızlaştırma kademeli bir şekilde devama ediyor. Ülkemizin pek çok şehrinde Mevleviliğin ruhuna yakışmayan görüntüler ile uğraşırken Şeb-i Arus törenlerinde turistlerin dansları ve rütielleni damga vurdu. Mevlevilikte sema ayini belli bir zamanda belli bir mekânda ve belirli kuralları olan nafile ibadet olarak gerçekleştirilir. Yabancı turistlerin Mevlevilik ile uzaktan yakından alakası olmayan ve adaba aykırı şekilde kadın erkek dans etmesi vatandaşlar tarafından tepki çekti.  Kültür ve Turizm müdürlüğünün skandal görüntülere müdahale etmemesi tepkilerin daha çok büyümesine neden oldu.

4-7.jpg

MEVLEVİLİĞİ TAM MANASIYLA MİSAFİRLERE ANLATMALIYIZ 

Mevlana Meydanı önünde turistlerin dansların ve ritüellerin Mevlevilik ruhuna aykırı olduğunu ve bu insanlara asıl Mevleviliğin anlatılması gerektiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, “İzlediğimiz görüntüler Mevleviliğin ruhuna tamamen aykırı. Bu görüntülerdeki vatandaşları ve misafirleri kendi inanış şekillerine ve kültürlerine göre anlamalı ve o çerçevede onları uyarıda bulunmalıyız. Bu insanlara kızarak engelleyerek bir yere varamayız onları kızmak oradan uzaklaştırmak Mevlana’nın dünyaya anlattığı hoşgörü anlayışına ters düşeceğiz. Tüm bunlar yerine bu arkadaşlara bu dans edenlere Mevleviliğin esaslarına anlatarak sema ayinlerinin ne olduğunu tam manasıyla anlatmamız gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

KONYA ESNAFI DA MEMNUN DEĞİL 

Mevlana Meydanı'nda çok büyük bir hareketlik yaşamadıklarına belirten bölge esnafları “Her yıl Mevlana Anma Törenlerini heyecanla bekliyorduk. Yıl geçtikçe turistlerin de esnafları ziyareti azalıyor. Geçen sene pandemiden çıkmış olmamıza rağmen gelen giden daha çoktu. Biz genelde yerli turiste hitap ediyoruz, yabancı turistin bize çok katkısı yok. Bu yıl etrafta turist zor bulunuyor” diye konuştular. 

Mevlana Müzesi yakınında hediyelik eşya satan esnaflardan Hasan Bakan ise, “Şeb-i Arus başlamadan önce meydanlarda kalabalıklar olurdu, çadırlar kurulurdu. Fakat bu sene nedense biraz daha sönük geçti. Organizasyondaki eksiklikleri ve tanıtım sorununu en yakından biz hissettik. Ekonomik sorunlar da alışveriş trafiğini olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum