Mevlana felsefesi dünyaya anlatılıyor

Mevlana felsefesi dünyaya anlatılıyor
Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Tanıtım Fonu tarafından Çin'de CCTV tarafından desteklenen 'Geçmişten Geleceğe İzin Sırrı adlı belsel çekimleri Konya'da

Yönetmenliğini Mustafa Altıoklar’ın yapmış olduğu “Geçmişten Geleceğe İzin Sırrı” adlı belgeselde düşünce insanı Konfüçyüs ve Mevlânâ'nın felsefesi, Çin Seddi ile Rumeli Hisarı Surları, İznik Çinileri ile Çin süsleme sanatı, hat sanatı örnekleri ve yemekten dansa birçok ortak unsur işlenecek.

207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi’nin Belh şehrinde doğan ve 1228 yılında ailesi birlikte Konya'ya gelen ve tüm insanlığa karşı sevgi ve hoşgörü ile yaklaşan höşgörüsü Dünya'nın her yerinde duyulan ve bilinen Mevlana felsefesi ile Milattan önce 1027-256 yılları arasında Çin'de yaşamış olan, filozof, siyasal yönetici olarak bilinen felsefesi genel olarak ahlak ve siyaset felsefesi olan Konfüçyüs felsefesi Türkiye ile Çin'in ortak olarak yapacağı bir belgesel çekiminde anlatılacak.
Yönetmenliğini Mustafa Altıokları'n yapmış olduğu “Geçmişten Geleceğe İzin Sırrı” adlı belgeselde düşünce insanı Konfüçyüs ve Mevlânâ'nın felsefesi, Çin Seddi ile Rumeli Hisarı Surları, İznik Çinileri ile Çin süsleme sanatı, hat sanatı örnekleri ve yemekten dansa birçok ortak unsur işlenecek.
Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Tanıtım Fonu tarafından Çin'de de CCTV tarafından desteklenen 'Geçmişten Geleceğe İzin Sırrı” adlı belsel çekimleri İstanbu'da başlayıp, Konya'ya geldi. Konya'da Hz. Mevlana'nın bulunduğu mekanlarda yapılan çekimlerde Hz. Mevlana'nın müritlerine verdiği dersler üzerinde duruldu. Belgesel çekimi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Ayşe Sönmez, Türkiye ve Çin ülkeleri arasında ortak yapılan protokol sonrası belgeselin çekimlerine başlandığını söyledi. Sönmez, “2012 yılı Türkiye'de Çin Kültür yılı olarak kabul edildi. 2013 yılı da Çin'de Türk Kültür yılı olarak kabul edildi. Bu gerekçe ile iki devlet arasında yapılan protokol anlaşmalı belgesel çalışması çerçevesinde yönetmenliğini Mustafa Altıoklar'ın yaptığı 'Geçmiştin Geleceğe İzin Sırrı' adlı belgeselin çekimlerine başlandı. Yapılan belgesel çalışmasını ülkemizde Sinama Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Tanıtma Fonu desteklediği, Çin'de de CCTV destekli bir çalışma yürütüyoruz” dedi. Belgeselin içeriği hakkında da bilgi veren Proje Koordinatörü Sönmez, “Türkiye'de Mevlana'yı ve Çin'de Konfiçyüs'ü görselleştirerek ikisinin üzerinden belgeseli kurgulayarak, belgesel yapımına başladık. Bunun yanında İznik Çinileri'nden, Peri Bacaları'na İstanbul Surları'ndan, Çin'deki Çin Seddi'ne kadar tarihi, kültürel, ortak bağları anlatacağız. Belgesel de hem iki ülke arasındaki hem benzeşen yönler hem de ayrı olan yönler üzerinde kurgulubir belgesel yapıyoruz” dedi. Konya'da hangi mekanlarda çekim yapıldığını da bizimle paylaşan Ayşe Sönmez, “Belgesel çekimlerine İstanbul'da başlandı. Daha sonra Konya'da gelindi. Buradanda Nevşehir'e ve Ankara'ya geçilecek. Konya'da ki çekimlirimizi Karatay Medresesi, Alaeddin Tepesi, Mevlana Müzesi'nde gerçekleştirdik. Şehir merkezinde gerçekleştirdiğimiz çekimlerden sonra Çatalhöyük'e gideceğiz. Belgeselimizin bu kısmında Mevlana'nın Konya'ya gelişinden ziyade, O'nın müritlerine öğrettiği öğretiler üzerinde ve felsefesi üzerinde durulacak. Mevlana rölünü bu konuda eğitim almış olan Murat Kanberi canlandırıyor. Onun etrafında bulunanlarda O'nun müritlerini oluşturuyor” diye konuştu.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.