Mevlana Belgeseli El-Cezire'de

Mevlana Belgeseli El-Cezire'de

El-Cezire Kanalı'nın Belgesel Yapımcısı Anna Proku, Konya'da Mevlana ve Mevlevilikle ilgili belgesel çekimleri yaptı.

El-Cezire'de yayınlanacak olan belgesel için Konya'ya gelen Yunanistanlı Belgesel Yapımcısı Anna Prokou, Mevlana Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Esin Çelebi Bayru, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ve Postnişin Fahri Özçakıl ile röportajlar yaptı.

3 gün boyunca Mevlana törenlerini de yakından takip eden Anna Prokou, "El-Cezire kanalında yayınlanacak olan belgesel Hindistan, Bosna-Hersek, Katar ve Mısır gibi ülkelerde de yayınlanacak. Belgesel çekimleri sırasında Konya'da herkes yardımcı oldu. Gerek vatandaşlar gerekse röportaj yaptığım kişiler büyük ilgi gösterdi. Son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerinde İslam karşıtlığında ciddi bir artış yaşanıyor. Bu belgeselin çekimiyle özellikle son yıllarda ortaya çıkan radikal grupların İslam'la bir ilgisinin olmadığını göstermek istiyoruz" dedi. Belgeselin büyük ilgi göreceğine inandığını dile getiren Anna Prokou, "Belgesel ilk olarak 10 dakika olarak yayınlanacak. Daha sonra 1 saatten uzun bir belgesel olarak yayınlanacak. Mevlana ve Mevlevilik son yıllarda büyük ilgi görüyor. Konya ise Müslümanlar için önemli bir şehir. Bu belgesein Konya'nın da tanıtımına büyük katkı sağlayacağınıa inanıyorum" diye konuştu.

Mevlana'nın tüm insanlığın ortak bir değeri olduğunu dile getiren Anna Prokou, şunları söyldi: "Konya'da bulunduğum 4 günlük süre boyunca dünyanın dört bir yanından insanların Mevlana'yı ziyaret ettiğini gördüm. Mevlana'nın Mesnevisi ise 20'ye yakın dile çevrilmiş. İnsanlar Mevlana'nın verdiği dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını rahatça anlama imkanı buluyor. Mevlana 8 asırdır tüm dünyayı aydınlatıyor ve güncelliğini koruyor. Sema gösterisi ise çok etkileyici. Sema gösterileri korunmalı ve ticari bir meta olarak görünmemelidir."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.