Mesleksizlik Yaşlılıkta Hartz Iv’e Mahkum Ediyor

Mesleksizlik Yaşlılıkta Hartz Iv’e Mahkum Ediyor

Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) Almanya genelindeki trendin aksine uzun süre işsiz olanların sayısında artış gözleniyor. AWO, Diakonie, DRK ve Caritas gibi altı sosyal yardım kuruluşlarının birlikte yaptıkları ‘KRV 2/14 İşsizler Raporu’...

Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) Almanya genelindeki trendin aksine uzun süre işsiz olanların sayısında artış gözleniyor. AWO, Diakonie, DRK ve Caritas gibi altı sosyal yardım kuruluşlarının birlikte yaptıkları ‘KRV 2/14 İşsizler Raporu’ adlı araştırmaya göre geçen sene uzun süreli işsizlerde yüzde 25 oranında artış görüldü. Böylelikle işsiz sayısı 320 bini geride bırakırken, bundan en çok etkilenen kesimin 50 yaş ve üzerindekiler olduğu kayıtlara yansıdı.

Bu senenin Mart ayında 775 bin uzun süreli işsizin son iki yıl içerisinde en az 21 ay boyunca devletten yardım aldıkları bildirilen sonuç bildirgesinde bunların 238 bininin 50 yaş ve üzerindeki işsizler olduğu ifade edildi. 50 yaş ve üzerindeki işsizlerin yeni iş bulmalarına yardımcı olabilmek için oluşturulan ‚sosyal iş piyasası tedbirleri‘ çerçevesinde meslek geliştirme gibi desteklerin de diğer yaş gruplarına oranla daha az verildiği açıklandı. Rakamlar KRV İş Ajansı tarafından da doğrulanıyor.

İş Ajansı’ndan Werner Marquis bunun sebebini eyaletteki ağır sanayiden hizmet sektörüne geçişteki yapı değişikliğine bağlıyor. “Mesleksizlere iş teklifi günden güne azalıyor.“ diyen Marquis, iş arayanların yarıdan fazlasının meslekleri olmayan branşlarda iş aradıklarına dikkat çekiyor.

MESLEĞİ OLMAYANLAR İŞSİZ VE DAİMİ HARTZ IV ALICISI OLARAK KALIYOR

Araştırmada ayrıca, İş Ajansı’nın istatistiklerde rakamlarla oynadığı iddiasına da yer verildi. Buna delil olarak da 50 bin yaşlı uzun süreli işsizin rakamlara dahil edilmemiş olmasını gösterdi. Dikkat çeken sonuçlardan biri de yaşlı ve uzun süreli işsizlerin daimi Hartz IV bağımlısı olma risklerinin artması şeklinde. Uzun süreli işsizlerde Hartz IV alanların sayısı yüzde 67 iken, yaşlılar grubundaki insanlardan bu yardıma muhtaç olanların oranı yüzde 81 olmuş. Bu insanlardaki yardıma daimi muhtaçlık riski diğer yaş grupları içerisinde en yüksek olanı.

Bunun haricinde çoğunda mevcut olan hastalık ve mesleksizlik durumu da tekrar iş bulmalarının önündeki engellerden sayılıyor. Bu konuda KRV Çalışma Bakanı Guntram Schneider bakanlığın geçen sene başlattığı ‘Devlet destekli çalışma‘ programına dikkat çekiyor. Schneider, “Bu program uzun süreli işsizler ve aileleri için sosyal yardımlardan kurtulmak için bir fırsat.“ değerlendirmesinde bulundu. Federal hükumetin de buna benzer bir program hazırlığında olduğunu söyleyen Schneider, Ruhr Bölgesi’ne burada özel yer verilmesinin gerekliliğine işaret etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.