"Mesleki eğitim merkezlerine davet"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık bu kapsamda öğrencilerin meslek seçimlerini ve meslekler hakkında bilgilendirilmeleri adına gençleri 'Mesleki Eğitim Merkezleri'nde eğitime davet ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerine göre meslek seçmelerini ve meslekler hakkında bilgilendirilmelerine önem veriyor. Bu çerçevede Mesleki Eğitim Merkezleri, Türkiye'nin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Mesleki Eğitim Merkezleri hakkında Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, “Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.
İSTİHDAM ORANI YÜZDE 88
Mesleki Eğitim Merkezlerinin ülkenin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Büyük, Mesleki Eğitim Merkezleri hakkında şu bilgileri aktardı: “Mesleki Eğitim Merkezleri, ortaöğretim kademesinde bulunan bir mesleki eğitim okuludur. Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren okullarımızdan Mesleki Eğitim Merkezlerinde, 9 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6764 sayılı Kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu olarak yapılandırılmıştır. Eğitim süresi 4 yıldır. Seyit Ali Büyük, ayrıca yaptığı açıklamada “1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 26’ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Mesleki eğitim merkezlerinden önceki yıllarda kalfalık ve ustalık belgesi almış olanların da fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alabilmeleri için 14.08.2020 tarihi itibariyle “Telafi Programı” başlatılmıştır. Böylelikle mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin lise mezunu sayılmalarına yönelik en büyük engel kaldırılmıştır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Çıraklık Eğitimi Uygulamaları kapsamında bulunan 33 alan ve 181 meslek dalında Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ile Meslek Lisesi Diploması verilmekte olup mezuniyet sonrası istihdam oranı yaklaşık yüzde 88 oranlarında” ifadelerini kullandı.
İŞLETMELERE VE ÖĞRENCİLERE AVANTAJLARI ÇOK FAZLA
Mesleki Eğitim Merkezlerinin hem işletmelere hem de öğrencilere önemli avantajlar sağladığının altını çizen Büyük, şunları kaydetti: “İşletmeler; Mesleki Eğitim Merkezi Programı 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30’undan (2022 yılı için 1.276,02 TL), Mesleki Eğitim Merkezi programı 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yüzde 50’sinden (2022 yılı için 2.126,7 TL) az olmayacak şekilde ücret öderler. Mesleki Eğitim Merkezlerinin İşletmeler Açısından Avantajları ise Eğitim süresince öğrencinin SGK (iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası) primleri devlet tarafından karşılanır.Tüm bu düzenlemelerin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı olarak yeni bir çalışma daha başlatılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığımız ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın işbirliğinde 81 vilayetimizde Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezlerinin kurulumları sağlanmış ve 10 Ocak 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kongre salonunda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 251 Organize Sanayi Bölgesinde ve 4 Sanayi Sitesinde toplamda 255 sanayi bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosunun açılışı gerçekleştirilmiştir. Böylelikle mesleki eğitim merkezleri ile Sanayi Bölgelerinde bulunan işletmeler arasında koordinasyon sağlanacak ve millî eğitim ile yerli üretim arasında bir köprü oluşturularak yerli ve milli gücü daha da artacaktır.”
HEDEF 13 BİN ÖĞRENCİ
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün son yıllarda mesleki eğitim olarak büyük atılımlar da yaptığını belirten Büyük, “Konya, ortaya koymuş olduğu projeler ile ülke çapında örnek çalışmalarla her daim adından söz ettirmiştir. Bu süreç içerisinde yaklaşık 11.650 kayıt yaparak nüfus dağılımı ve öğrenci sayısına göre önde gelen illerden biri olmuştur. 4 Şubat 2022 tarihine kadar zorunlu eğitim çağında bulunan tüm gençlerimiz herhangi bir hak kaybı (devamsızlıktan veya nottan kalsalar bile) yaşamadan eğitimlerine devam edebileceklerdir. Zorunlu eğitim çağı dışında bulunan tüm vatandaşlarımız istedikleri tarihte kayıt yaptırma imkânına sahiptirler. Süreç sonuna kadar, iş birliği içerisinde bulunulan Konya Sanayi Odamız, Konya Esnaf Sanatkârlar Odamız, Konya Ticaret Odamız ve diğer kurum ve kuruluşlarla el ele vererek en az 13 bin kayıt yapmak hedeflenmektedir” ifadelerine yer verdi.
TEORİK/ PRATİK EĞİTİM KAYIT OLMA ŞARTLARI
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri haftada 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 3 veya 4 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar. Mesleki Eğitim Merkezlerine öğrenci olarak kayıt olma şartları: En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak. Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir. Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir). Kayıt için yaş sınırı yoktur. Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.
SAİT ÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.