Mesleğimiz sürsün yüzümüz gülsün

Mesleğimiz sürsün yüzümüz gülsün

Getirilen zorunlu eğitim sistemi nedeniyle birçok meslekte nitelikli eleman yetişmiyor. Dükkan sayısı da nitelikli eleman sayısı da her geçen gün azalıyor.

Getirilen zorunlu eğitim sistemi nedeniyle birçok meslekte nitelikli eleman yetişmiyor. Dükkan sayısı da nitelikli eleman sayısı da her geçen gün azalıyor. Ustalar, mesleklerinin kendilerinden sonra sürdürülmeyeceği korkusuyla kara kara düşünüyor

32 yıllık döşeme ustası olan İbrahim Karagöz, meslekte nitelikli elemanın ve dükkan sayısının geçmiş yıllarda daha fazla olduğunu belirterek, “Ben 32 yıllık döşeme ustasıyım. Günümüzle geçmişi kıyaslıyorum da durum içler acısı. Biz ne emekler vererek bu mesleği öğrenmeye çalışırken, mesleğin geleceği düşünülmeden uygulanan kararlar içimizi yakıyor. Eleman yetişmiyor. Konya'da dükkan sayısı azaldı. Bu mesleğin yaşaması için biz yine ustalar olarak elimizden gelen her şeyi yaptık. Sanat okulunda mobilya bölümü var. Biz döşemecilik bölümü açılsın diye ısrar ettik. Bizler bu işin ehliyiz. Mesleğimiz devam etsin diye gönüllü olarak orada öğrencilere bildiğimiz her şeyi anlatırız dedik. Kabul edilmedi. Biz döşeme ustaları olarak mobilyacılar odasına bağlıyız. Bir sıkıntımız olduğunda dile getirsek bile çoğu kez isteklerimiz karşılanmıyor. Kendimize ait bir odamız olsa biz bütün döşeme ustaları kardeşlerimizle bir arada olsak, aramızda daha çok kaynaşma olsa ne olur. Meslek bitecek diye korkuyoruz ama meslek bitmeden biz bitmişiz zaten onu anladım” diye konuştu.

ESKİ KANEPELER DAHA SAĞLAMDI

Kanepe kalitesinin fiyatlara göre değiştiğini ama eski kanepelerin hem kumaş hem de iskeleti bakımından daha sağlam olduğunu söyleyen Karagöz, “Yeni mobilyaların büyük çoğunluğunu halka cazip göstermek için Çin malı kullanıyorlar. Kanepelerde asıl olan kadife ve şönül kumaşlar kullanılmasıdır. Bu Çin malı kumaşa göre kat kat daha sağlam ve daha kalitelidir. Genelde vatandaşlarımız kanepe alırken pamuk oranı yüksek olan kanepeleri tercih etmelidir. Geriye kalanları polester olduğu için cereyanlanma yapıyor. Bu sağlıksız bir tercih olur. İskeleti sağlam olan kanepelerin ağacında genellikle gürgen tercih edilir. Günümüzde birçok kanepe sunta ve kavaktan yapılıyor. Haliyle sıkıntılar da oluyor. Bizim için önemli olan müşterilerimizin memnuniyetidir. Gelen müşterilerimize en az 10 yıl tamirat garanti sağlıyoruz. Koltuk tamir ettirilecek durumdaysa vatandaşlarımıza yüklü miktarda para verip yeni takım almamaları gerektiğini söylemek istiyorum” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.