Mersin, Narenciye Festivali'ne Hazırlanıyor

Mersin, Narenciye Festivali'ne Hazırlanıyor

Mersin'de bu yıl 15-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek “5. Uluslararası Narenciye Festivali” için yöneticiler “Haydi festivale” çağrısı yaptı.Mersin'de, 15-16 Kasım 2014 tarihleri arasında düzenlenecek “5. Uluslararası Narenciye...

Mersin'de bu yıl 15-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek “5. Uluslararası Narenciye Festivali” için yöneticiler “Haydi festivale” çağrısı yaptı.

Mersin'de, 15-16 Kasım 2014 tarihleri arasında düzenlenecek “5. Uluslararası Narenciye Festivali” için tanıtım toplantısı yapıldı. Hilton Oteli'nde geniş katılımla yapılan toplantının açılışında Mersin Polifonik Korolar Derneği küçük bir konser verdi.

Toplantıda ilk olarak kürsüye çıkan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin'in toplam yıllık milli gelirinin 15 milyar dolar olduğunu ve bunun 3 milyar dolarının tarımdan elde edildiğini söyledi. Narenciyenin payının ise 750 milyon dolar olduğunun altını çizen Özdemir, "Yani milli gelirimizin yüzde 20'si tarımdan geliyor. Narenciye sektörü kentte en az 50 bin insana iş, aş sağlamakta olup, yaratılan katma değer ise 1,5 milyar dolardır. Mersin ihracatının yüzde 25'i narenciyedir. Tüm bu göstergeler tarımın Mersin için önemini göstermektedir. Ordu için fındık, Malatya için kayısı ne anlama geliyorsa Mersin için de narenciye aynı anlama gelmelidir. Bu yüzden tarımı sevin, kollayın." diye konuştu. Festivalin toplam 950 bin TL'lik bütçe ile hayata geçirildiğini ifade eden Özdemir festival kapsamında bu yıl ilk kez kentteki mağazaların indirim kampanyası yaparak organizasyona destek vereceğini söyledi.

"GÖZLERİ ÜSTÜMÜZE ÇEKELİM"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Mersin’i marka şehir haline getirme hedefi çerçevesinde önemli bir etkinlik olan festivalin şehrin ismine ve vizyonuna yakışır bir şekilde gerçekleşmesi için her türlü gayreti gösterdiklerini vurguladı. “15-16 Kasım'da sadece ülkemizde değil uluslararası arenada bu etkinliğin dikkatleri üzerine çekmesini hedefliyoruz” diyen Kocamaz, “Sadece maddi olarak değil, diğer tüm imkanlarımız ile festivalin organizasyonunda aktif rol alıyoruz. Her geçen yıl olgunlaşan festivalin 20. yıllarını görmesini temenni ediyoruz. Festivalin kalıcı olabilmesi için Mersinliler bu etkinliğe sahip çıkmalıdır. Narenciye üretiminin lokomotifi olduğu tarım sektörü, ticaret ve turizm ile birlikte Mersin'in geleceğini üzerinde yükseltmeyi planladığımız üç ana sektörden biridir ve bu sektörlerin her biri birbiri ile iç içedir. Yani narenciye hepimiz için özel bir yere ve öneme sahiptir. Son yıllarda üretimde artış görülse de, ürün fiyatlarında artış görülmemektedir. Yani çocukluğumdaki portakalın fiyatı bugün hala aynıdır. Son 10 yılda ürün satış fiyatında artış olmamasına karşın üretim giderleri yüzde 375 oranında artmıştır. Bu durum hükümetlerin tarım politikaları ile ilgili de olsa, belediyemiz bünyesinde bulunan birimlerimiz ile üreticilerimizin yanında olmayı planlıyoruz” dedi.

"KENDİMİZİ DÜNYAYA NARENCİYE İLE TANITALIM"

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise Mersin’in, 400 bin hektarın üzerindeki bir alanda yılda 5 milyon ton tarımsal üretimi ile ülkemizin tarımsal üretimine katkı sunan en önemli kentlerden biri olduğunu kaydetti. "Mersin tarımının ülke ekonomisine olan katkısı 5.9 milyar TL’dir. Mersin narenciye ile özdeşleşmiş bir şehir ama bunu yerelden uluslararası arenaya taşımamız gerekir. Marka şehir oluşturmak istiyorsak Mersin'in sahip olduğu tüm imkan ve potansiyelleri uluslararası alana taşımalıyız. Ticari anlamda uluslararası arenada varız ama tanınırlık anlamında da bunu başarmalıyız. İşte bu festival hem narenciyenin, hem Mersin'in uluslararası platforma taşınması adına çok önemli bir etkinliktir. Şuan festivale 30'a yakın ülke katılıyor. Bu tür etkinliklerin sosyol ve ekonomik kazanımları var ama en önemli kazanım, Mersin'in tüm dinamiklerinin bugün bu salonda olmasıdır. Ülke olarak ihtiyacımız olan şey birlik ve beraberliktir. Tüm halkımızı festival kutlamalarına davet ediyoruz." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından kent protokolü festival için hazırlanan çeşitli figürler ile hazırlanan süslemelerin önünde toplu fotoğraf çektirdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.