Mermerciler Enerji Ve Motorin Desteği İstiyor

Mermerciler Enerji Ve Motorin Desteği İstiyor

Afyonkarahisar'da 235 milyon dolarla ihracatının yarısını tek başına karşılayan mermer sektörü, hükümetten motorin ve enerji giderlerinde indirimle birlikte ocak açmadaki prosedürlerin kolaylaştırılmasını istiyor.

Afyonkarahisar'da 235 milyon dolarla ihracatının yarısını tek başına karşılayan mermer sektörü, hükümetten motorin ve enerji giderlerinde indirimle birlikte ocak açmadaki prosedürlerin kolaylaştırılmasını istiyor.

Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan, doğal taş sektörünün hükümetten destek beklediğini söyledi. Mercan, doğal taş sektörü ihracatının Afyonkarahisar ihracatının yarısından fazlasına denk geldiğini bildirdi. İlin ekonomisine çok büyük katkısı olan bu sektöre gereken destek ve önemin verilmesi gerektiğinin altını çizen Mercan, sektörün en büyük sıkıntısının elektrik ve mazot giderleri olduğunu belirtti. Mercan, bu sıkıntıların giderilmesi konusunda hükümetten destek beklediklerini kaydetti.

Lüks yatı olanlara verilen motorin desteğinin mermercilere verilmediğini ifade eden Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, bu sıkıntıyı ilgililere aktarmalarına rağmen bir netice alamadıklarını kaydetti. Serteser, "Mermer sektörümüz önemli. 406 milyon dolarlık ihracatın 235 milyon doları mermer ihracatından karşılanıyor. Ancak, sektör elemansızlıktan tam kapasite çalışamıyor.” dedi.

Devlete hizmet ve vergi ödeyenlerin devletten yardım görmesi gerektiğini ifade eden işadamı İbrahim Alimoğlu da "Suyumuzu kendimiz buluyoruz, elektriğimizi kendimiz getiriyoruz. Ocağımızı kendimiz açıyoruz.” diye konuştu. Alimoğlu, şu anda bir madencinin 8 bakanlık, 92 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslararası sözleşme ve 21 değişik kurumdan izin alırsa ancak madenci olabildiğini dile getirdi.

Karamehmet Mermer Yönetimi Kurulu Başkanı Remzi Özcan, Türkiye'nin dünyada mermer ve doğal taş sektöründe dünyada 10'ncu sırada olduğunu söyledi. Özcan, lüks yatı olanlara verilen motorin desteğinin kendilerinden esirgendiğini savundu. Sektörde Türkiye genelinde bin 500 taş ocağı ve 2 bin tesisin faaliyet gösterdiğini, 300 bin kişinin de istihdam edildiğini bildiren Özcan, “2011 yılında sektörde 1,7 milyar dolar olarak ihracat yapıldı. Eğitim, yönetim, pazarlama ve pahalı enerji ve yoğun bürokrasiden kaynaklanan sorunlarımız vardır. Teşviklere ek olarak üst düzeyde örgütlenmeler yapılmalıdır." dedi.

Sektörün sorularının başında girdi maliyetlerini artıran akaryakıtın geldiğini belirten Özcan, Teşvik Yasası çıkartılırken ucuz motorin teşviki isteklerine olumlu cevap alamadıklarını kaydetti. Özcan, "Bu ülkede yatı olanlara ucuz mazot verilirken bizlere ucuz yakıt desteği verilmedi. 'Sizler politika yapıyorsunuz' diyerek suçlandık." ifadelerini kullandı.

Dünyadaki mermer doğal taşın yüzde 40'ının Türkiye'de olmasına rağmen, ihracatından istenilen payın alınamadığına işaret eden Özcan, şöyle devam etti: "Bu sektörü geliştirmek gerekiyor. Bu konuya el atılması gerekiyor. Küçük ölçekler var, bir araya gelemiyoruz. Ölçek küçüldükçe maliyet artıyor. Bu da ihracata önemli bir eksiklik olarak yansıyor. Türkiye ihracatın önünü açması gerekiyor.”

Afyonkarahisar’ın bu sektörde önemli bir şehir olduğunu, 117 ülkeye ihracat yaptığını vurgulayan Özcan, şehrin ihracatının yüzde 51'inin doğal taş ve mermerden oluştuğunu aktardı. Afyonkarahisar'ın önümüzdeki 10 yılda bir milyar dolarlık ihracat seviyesini yakalaması gerektiğini ifade eden Özcan, “2002'de kentin 55 milyon dolarlık mermer ihracatı 2012'de 314 milyon dolara çıkmış. Mermer de bugün dünyada 9,3 milyar dolarlık bir işlem hacmi var. Afyon'un payı 110 milyon dolar. 2023'de mermer alışverişi 25 milyar dolara çıkacak. Yani Afyon pazar payı yüzde 1,2'den yüzde 2'ye çıkarsa 500 milyon dolar eder.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.