Merkeze ‘özel’ engeli!

Merkeze ‘özel’ engeli!

Kozağaç’ta yapılması planlanan ve tük kamu kurum kuruluşlarının dijital verilerinin saklanacağı Türkiye’nin ilk entegre veri merkezi Konya dışına taşınmaya çalışılıyor. Projesi yapılan ve daha önce defalarca söz verilen projenin Konya’dan alınacağı iddias

Türkiye´de kamu kurum ve kuruluşlarının bilgisayar ortamındaki dijital verilerinin tek bir merkezde toplanmasını amaçlayan ‘Data Center Projesi’nin Meram Kozağaç’ta yapılması planlanıyordu. Mayıs ayında Konya’ya gelen TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türkiye’de ilk olan entegre veri merkeziyle ilgili ihalenin en kısa süre içinde yapılacağını söylemişti. Veri Merkezi projesinin Konya’dan alınıp Ankara’ya verileceği yönündeki iddia ise kafaları karıştırdı. Türkiye’nin ilk entegre veri merkezi olma unvanını taşıyacak merkezin kimler tarafından Konya’ya yapılmasının engellendiği merak konusu oldu. Kulislerde Ankara’ya veri merkezi kuran özel bir firmanın Konya’ya yapılacak yatırımı engellemeye çalıştığı konuşuluyor. Konum itibariyle Ankara’ya yakın olması, deprem riskinin as olması ve güneş alma veriminin yüksek olması nedeniyle Konya’ya yapılması düşünülen merkezin iptali durumunda Konya, önemli ve stratejik yatırımı elinden kaçıracak. Kozağaç Mahallesi’nde proje ve etüt çalışmaları için yaklaşık 150 bin lira harcanan projenin başka bir şehre taşınması durumda ise kamu zarara uğrayacak. Projenin Konya’da yapılması yönünde Ak Parti’nin seçim beyannamesinde de vaat bulunuyor.

MERKEZ KONYA’YA YAPILMALI

Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Ankara’ya özel bir firmanın veri merkezi yaptığını belirterek, “O veri merkezi Ulaştırma Bakanlığı’nın resmi bir işi değil, özel bir şirket TÜRKSAT’ın projesinin devam ettiğini biliyoruz biz. Hükümet programında veri merkezleri yer alıyor. Türkiye’nin bir noktasında değil, pek çok noktasında yapılacak. Kozağaç’ta yapılması planlanan da bunlardan biri. Bu konuda KOP’un da bir projesi var” dedi.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, TÜRKSAT tarafından Konya'da yapılması planlanan ‘Kamu Entegre Veri Merkezi’nin Ankara’ya alınacağına ilişkin duyumların kendilerine de ulaştığını belirterek, “KOP İdaresi olarak özel sektöre yönelik planladığımız ‘KOP Veri Merkezleri Bölgesi’ projesi konusunda şu an için bir sıkıntı yok” dedi. İdare olarak bu iki projenin bir arada aynı kampüs içerisinde gerçekleşmesinin daha uygun olacağını düşündüklerini ifade eden Bostancı, “Kamu verilerinin, bu verilerin ekserisinin üretildiği il olan Ankara'da yedeklenmesinin, il çapında yaşanabilecek doğal afet ve NBC saldırı riskleri değerlendirildiğinde çok rasyonel görünmediğini belirterek, entegre kamu veri merkezinin de diğer proje ile birlikte güvenlik ve konumsal açıdan avantajlı olan Konya’da yapılması daha uygun olacaktır” şeklinde konuştu.

TEMMUZDA İHALESİ YAPILACAKTI!

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, mayıs ayında yaptığı açıklamada Meram Kozağaç Mahallesi’nde Türkiye’nin ilk entegre veri merkezini kuracaklarını ifade ederek ihalenin en geç iki ay içerisinde yapılacağını söylemişti. Gül, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: “Türkiye’de ilk defa verileri saklamak üzere tasarlanmış bir bina. Devletimizin tüm kurumlarının verileri Konya’da saklanacak. Konya, konum itibariyle Ankara’ya yakın olduğu ve deprem bölgesinde yer almadığı için tercih edildi. Ayrıca güneş alan bir yer olduğu için enerjinin bir kısmını da güneş enerjisinden sağlayacağız.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum