Merkez faiz kararını açıkladı

Merkez faiz kararını açıkladı

7 aydır üst üste faiz indiren Merkez Bankası bu kez faize dokunmadı. Kararın ardından dolar sert bir şekilde düşerek 3.0520 seviyesine kadar indi. Dolar kısa bir süre sonra tekrar 3.06'yı aştı.

Merkez Bankası faiz oranlarını açıkladı. Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25. olarak belirlendi. 7 aydır faiz indiren merkez bu kez faize dokunmadı. Merkez Bankası’nın faiz kararından önce 3.0750 seviyelerinde olan dolar 3.0530 seviyelerine kadar geriledi. Dolar faiz kararından kısa bir süre sonra tekrar 3.06’yı aştı.

Merkez Bankası politika faizini ise yüzde 7.50 seviyesinde tuttu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Kararı’nda özetle şunları belirtti:

Para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecek.

Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışı ihracata olumlu yansıyor.

Talepteki yavaşlama enflasyonun yükselmesinin önüne geçiyor fakat artan kur maliyetleri para politikasındaki temkinli duruşun önemli nedeni olacak.

‘DEĞER KAYBI SINIRLI KALABİLİR’

AHL Forex Kaldıraçlı Alım Satım Birim Müdürü Veli Kocatürk, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dolardaki yükselişin enflasyon görünümüne olan etkisinin vurgulanmasını, bundan sonraki politikalarında kuru daha çok dikkate alacağının en önemli göstergesi olarak değerlendirdi. Veli Kocatürk Foreks’e yaptığı açıklamada, faiz indirimine verilen aranın TCMB'nin dış gelişmelere ve içerideki siyasi beklentilere olan duyarlılığını gösteren en önemli unsur olduğuna dikkat çekerek, “Bundan sonraki süreçte faiz indirimlerinin devam edebilmesi adına  FED beklentilerinin netleşmesi ve Doların yeniden değer artışına ara  vermesi sürecinde devam edeceğini düşünüyoruz. Son dönemde artan  enerji maliyetleri de TCMB'nin gelecek dönem politikası açısından  önemli. Dolar kanadında 3.05 seviyesinin geçilmesi halinde 3.03 seviyelerine çekilebileceğini ancak değer kaybının sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden 3.00- 3.03 aralığından Dolara yeniden talep gelebilir. Bu yüzden bu düşüş yeniden alım için önemli bir fırsat yaratabilir” dedi.

Merkez Bankası faiz koridoru.

‘İNDİRİMLER OLACAK SİNYALİ VERDİ’

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, TCMB'nin sadeleşme sürecinde olduğunu belirtmekte fayda olduğunu ifade ederek, “Bu ay indirim yapmasa da o süreç içerisinde enflasyon durumu ve döviz kurunun oynaklığına bağlı olarak indirimlerin devam edeceği mesajını vermiştir. Kararla beraber TL varlıkları sert yükselirken kurun 3.0500 seviyelerine kadar gerilediğini görüyoruz.” dedi.

Araştırma Müdürü Murat Tufan Foreks’e yaptığı açıklamada, kurda son günlerde yaşanan yurt içi ve yurt dışı gelişmelerin ardından 3.11 seviyelerinin üzerininin test edildiğini ve rekorlar kırıldığını hatırlaraka, “Kurda volatiletinin bu denli yüksek olduğu bir dönemde Merkez Bankasının faiz koridorunun üst banında indirimlere devam edip etmeyeceği merak konusu olmuştu.” diye konuştu.

‘KUR OYNAKLIĞI CİDDİ BİR ARGÜMAN’

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise Merkez’in faiz kararını şu ifadelerle yorumladı, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim PPK toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Piyasanın baz senaryosu gecelik borç verme faizinde 25 baz puan indirim yolunda olsa da, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut'un bu ayın pas geçilebileceğine dair yorumu sonrasında piyasa biraz daha “faizlerin sabit bırakılması” senaryosuna kaymıştı. Son dönemde kur tarafında oluşan oynaklığın da bu kararın alınmasında rol oynamış olması çok kuvvetli bir argümandır. Son birkaç aylık Merkez Bankası yönlendirmesi ve büyümenin desteklenmesine olan ihtiyaç aslında faiz indirimlerinin devam etmesi yönündeki beklentileri beslese de, kurun oynaklığının rahatsız edici noktalara gelmesi sonrasında, piyasa koşulları göz önünde bulundurularak faiz indirimlerine bir ay ara verildiği görülmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.