Merkez: Enflasyonda İşlenmemiş Gıda Ve Enerji Fiyatları Belirleyici

Merkez: Enflasyonda İşlenmemiş Gıda Ve Enerji Fiyatları Belirleyici

Merkez Bankası, enflasyonda işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarının belirleyici olduğunu belirterek, “Bu dönemde gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkısı önceki aya kıyasla 0,9 puan azalırken Türk lirasındaki değer kaybının yansımaları ile tem.

Merkez Bankası, enflasyonda işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarının belirleyici olduğunu belirterek, “Bu dönemde gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkısı önceki aya kıyasla 0,9 puan azalırken Türk lirasındaki değer kaybının yansımaları ile temel enflasyon göstergeleri sınırlı bir oranda yükselmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı. Raporda yıllık enflasyon oranının yüzde 8,17’ye gerilediğine işaret edilerek, gıda grubunda yıllık enflasyonun yüzde 10,25’e gerilediği, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek artış sonucu yıllık enflasyonun yüzde 8,32’ye yükseldiği dile getirildi.

Enflasyonu etkileyen unsurlar arasında yurt içi talebin yatay seyretmesi ve ihracatın ılımlı seyrini gösteren açıklamada, toplam talep koşullarının enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskısına işaret edildi. Dış ticaret ve cari dengeye ilişkin verilerin öngörüler doğrultusunda gerçekleştiğine dikkat çekilererek, “Kısa vadede altın ticaretinden kaynaklanan baz etkisi nedeniyle yıllık birikimli cari açıkta artış beklense de söz konusu etki hariç tutulduğunda cari işlemler dengesindeki kademeli iyileşmenin süreceği tahmin edilmektedir.” denildi.

Son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği kaydedilen açıklamada, “Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin uygun olacağını belirtmiştir.” ifadesi kullanıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.