Merkez Bankası frene bastı!

Merkez Bankası frene bastı!

Merkez Bankası, döviz kuru için frenleme moduna geçti. Rezervlerin beklenen artışa geçmemesi yeni bir hamleyi de beraberinde getirdi.

Merkez Bankası'nın toplam rezervlerinin 2 milyar dolar artarak 159.3 milyar dolara ulaşması, piyasalarda önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Swap hariç net rezerv 3.3 milyar dolar artışla 40.5 milyar dolara yükseldi. QNB ekonomistlerinin notlarında, Merkez Bankası'nın enflasyonda beklenen iyileşme olmamasıyla dolar kurundaki değer kaybını yavaşlatması, döviz satışı yerine döviz alma hızını yavaşlatarak kur istikrarını koruması, rezervlerin korunmasında olumlu etki yarattı.

QNB ekonomistleri Erkin Işık, Deniz Çiçek ve Kaan Özçelikkale'nin notlarından yola çıkarak Merkez Bankası’nın analitik bilançosuna göre dış varlıklar 18 Ekim haftasında 2 milyar dolar artış gösterdi. Bu durum, toplam döviz rezervinin de 159.3 milyar dolara yükselmesine katkı sağladı.

Ancak, aynı hafta içerisinde bankaların Merkez Bankası’nda zorunlu karşılık ve teminat depo çerçevesinde tuttukları döviz miktarının 0.4 milyar dolar azalmasının brüt rezervler üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu da vurgulandı. Net rezerv ise, bu düşüş hariç tutulduğunda, 2.3 milyar dolar artışla 60.6 milyar dolara ulaştı. Ayrıca, swap hariç net rezervin önceki haftaya göre 3.3 milyar dolarlık bir artışla 40.5 milyar dolara çıkması, rezervlerin genel görünümünü olumlu etkiledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.