Merhaba Gazetesi 53 yaşında

Merhaba Gazetesi 53 yaşında

20 Ağustos 1969’da Ziya Tanrıkulu tarafından kurulan ve Türkiye’de Yarın adıyla yayın hayatına başlayan, 1991 yılında ise isim değişikliğiyle yayın hayatına devam eden Merhaba Gazetesi 53 yaşına girdi

Konya basının amiral gemisi Merhaba Gazetesi 53 yaşında. 20 Ağustos 1969 tarihinde Türkiye’de Yarın ismiyle yayın hayatına başlayan ve 1991’de isim değişikliğiyle yoluna devam eden Merhaba Gazetesi 53. yaşını kutluyor. 22 yıl Türkiye’de Yarın adıyla yayınlanan gazete, 15 Mart 1991 tarihinden itibaren adını Merhaba Gazetesi olarak değiştirdi. Gazetenin şu anki Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Tankut, İmtiyaz Sahibi ise Halid Şen’dir. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Spor Müdürü Ferhat Türkoğlu, İstihbarat Şefi ise Emre Özgül’dür.

KONYA KÜLTÜR HAYATINA ÖNEMLİ KATKILARDA BULUNDU

Merhaba Gazetesi 53 yıllık yayın hayatına Konya kültür hayatına önemli katkılarda bulunan çok sayıda eseri de kazandırdı. 15 yıl boyunca gazete bünyesinde haftalık “Akademik Sayfalar” çıktı. Merhaba Gazetesi, Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz yönetiminde haftada bir yayınlanan Akademik Sayfalar Eki ile şehrin, bölgenin kültürüne önemli bir hizmette bulundu. Akademik Sayfalar eki Konya kültür ve sanat dünyası tarafından ciddi bir şekilde takip edildi. Konya’nın önemli kültür adamlarından Mehmet Ali Uz ve ekibi tarafından çıkarılan Akademik Sayfalar’da Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Caner Arabacı, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Ali Işık, Serdar Ceylan gibi önemli kültür adamları yazılar yazdı.

adsiz-005.jpg

MERHABA ŞEHİR YAYIN HAYATINA DEVAM EDİYOR

Konya’da dergiciliğe yeni bir soluk getiren Merhaba Gazetesi, Merhaba Şehir dergisiyle de adından sıkça söz ettirdi. Merhaba Şehir dergisi Konya’da dergicilikte marka dergilerden biri haline geldi. Merhaba Şehir dergisi kısa sürede Konya’da aranan dergilerden biri oldu. Önemli dosya haberlerin, yurtdışı gezi yazılarının ve röportajların yer aldığı Merhaba Şehir Dergisi yayın hayatına devam ediyor.

TÜRK BASIN TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTI

Merhaba Gazetesi, 2014 yılında Türk basın tarihinde bir ilke imza attı. Merhaba Gazetesi Türk basın tarihinde ilk defa Arapça Gazete çıkararak, önemli bir yayıncılık hizmetini hayata geçirdi. 2014 yılında yayın hayatına başlayan Merhaba Arapça, 2016 yılının Aralık ayında yayın hayatını sonlandırdı. Arapça Merhaba, Konya’daki Suriyeli, Iraklı, Sudanlı ve Somalili mültecilerin entegrasyonu konusunda önemli bir misyonu yerine getirdi.

TÜRKİYE'NİN PRESTİJLİ MEDYA ÖDÜLLERİNİ ALDI

‘Anadolu’nun Gücü’ sloganıyla 18 Haziran 2005’ten itibaren kendi hizmet binasında faaliyete başlayan Merhaba Gazetesi, toplumun kendisine biçtiği misyonu yerine getirmeye, halkın nabzını tutmaya, devam etmektedir. Merhaba Gazetesi, bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen prestijli medya ödüllerini de almıştır. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Konya Gazeteciler Cemiyeti ve Erdemli Belediyesi’nin düzenlediği yarışmalardan ödüllerle döndü. Türkiye’nin önde gelen prestijli medya ödüllerine abone olan Merhaba Gazetesi’nde başarı ve ödül almak bir gelenek haline geldi.

adsiz-006.jpg

MÊKANSAL ATILIM ÖRNEK OLDU

Türkiye’de Yarın Gazetesi, 20 Ağustos 1969’da Mevlana Türbesi’nin yanında küçük bir mekânda yayın hayatına başlamış, daha sonra İnce Minareli Medresesi’nin izbe bir bodrumda, güç şartlarda faaliyetlerini sürdürmüştü. 1991 yılında Merhaba dönemi ile birlikte, daha geniş, ferah ve çalışmaya elverişli bir mekânda faaliyet de başlamış oldu. Merhaba’nın ortaya çıkışı ve getirdiği yayıncılık anlayışı, her yönüyle Konya basınında devrim niteliğinde sonuçlar getirmişti. Merhaba’nın o dönemdeki mekânsal atılımı Konya basınına örnek olmuştu. Okurlarıyla bütünleşen ve bölgenin sorunlarını sahiplenen Merhaba, kabına sığmadı, hem kurumsallaşma çalışmalarına start vermek, hem de daha geniş ve ferah bir mekanda hizmet verme ihtiyacı duydu. 2005 yılının başında Konya’nın işlek yollarından biri olan Sultanşah Caddesi kenarındaki eski binayı öz kaynakları ile alarak restore eden Merhaba, yeni binasında geleneksel motifleri ve çağdaş mimariyi birleştirdi. Merhaba, hizmet binası ile toplumsal bir mesaj veren ve kültürel işgale karşı duruşu temsil ediyor. Yürütülmekte olan bozundurma ve dönüştürme operasyonları ile dezenformasyon ve manipülasyonların yıkıcı etkilerine karşı güçlü bir yerel kalkan görevi üstlenen Merhaba, aynı zamanda bölgedeki yapılaşma ile ilgili de bir alternatif sundu.

BİZ KIYMETLİ OKURLARIMIZLA GÜÇLÜYÜZ”

Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen, gazetenin kuruluşunun 53. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Şen, “20 Ağustos 1969 yılında ‘Türkiye’de Yarın’ ile temeli atılan, 15 Mart 1991 tarihinde Merhaba ismini aldıktan sonra 53. yaş gününe, gün sayan bir gazete. Her şeyden önemlisi Hakk'ın tesisi, iyinin, doğrunun, faydalının ve adaletin yeryüzüne hakim olması niyetiyle yola çıkmış bir anlayışın gazetesiyiz” dedi. Şen, mesajında ayrıca şunları belirtti: “Bu gazetenin misyonu nedeniyle üzerimizde oluşan ağırlık ve sorumluluk, basın sektörünün, gazeteciliğin yaşadığı sıkıntılar ve oluşturduğu mali yükten daha ağır. Bu sorumluluğun ve vebalin farkındayız. Genç ve dinamik yeni bir yapılanma ile, yazılı basının güç kaybettiği günümüzde ‘Yeni medya’ uygulamaları, yenilikçi projeleri ile Merhaba Gazetesi, bir gazeteden daha fazlası olduğunu başta Konyamıza ardından da tüm Türkiye’ye göstermeye devam edecek. Biz, kıymetli okurlarımızla güçlüyüz. Hakk'ın gür sesi olmaya devam edeceğiz.”

VATANIMIZI HANÇERLİYORLAR” DİYEREK BİR GAZETE ÇIKARDI

Türkiye’de Yarın Gazetesi'nin kurucusu Gazeteci-Yazar Ziya Tanrıkulu ise davasına sahip çıkan bir insandı. Tanrıkulu’nun kızı Avukat Ruhsar Tanrıkulu, “Babam, ‘vatanımızı hançerliyorlar’ diyerek bir gazete çıkarmış ve bu millete hizmet etmiştir” dedi. Ziya Tanrıkulu’nun kızı Avukat Ruhsar Tanrıkulu da babasının vefatında küçük yaşlarda olduklarını, ileriki yıllarda onun kıymetini daha iyi anladıklarını belirterek, “O’nun kızı olmaktan gurur duyuyorum.

adsiz-004.jpg

Vefatının üzerinden 44 yıl geçti ama biz onu burada rahmetle anıyoruz. O hayatını dini ve milli değerleri için harcamıştı. Biz onun basın hayatının Türkiye’de Yarın Gazetesi ile başladığın zannediyorduk fakat 2005 yılında Merhaba Gazetesi’nin kuruluş yıldönümü ziyaretimde orada gördüğüm ‘Şafak’ gazetesi ile başladığını öğrendim. Babamın basın hayatı 24 Temmuz 1961’de ‘Şafak’ gazetesi ile başlamıştır. İlk olarak 4 sayfa ile başlamışlar daha sonra 8 sayfaya çıkmışlar. Matbaacılıkla başlayan meslek hayatı, milli duygularla, bir gazete çıkarma heyecanına dönüşmüştür. Çünkü diğer gazeteler milli ve manevi değerlerden uzak ve taraf olmuşlardır. ‘Vatanımızı hançerliyorlar, bir gazete çıkarmamız lazım’ demiştir. Babam, vatanını ve milletini çok seven bir insandı. Gazeteyi de bu sebeple kurmuştu. Belki bizi ihmal etti ama feda olsun. Bu cennet vatan için ne yapılsa az” dedi.

adsiz-003.jpg

ZİYA TANRIKULU KİMDİR?

Ziya Tanrıkulu, 1932 senesinde Konya’da doğdu. İleri Basımevi’ni kurduktan sonra 1969’da Konya’da beşinci mahallî gazete olan Türkiye’de Yarın gazetesini çıkarmaya başladı. Fransızca ve Arapça öğrendikten sonra kendisini geliştirerek araştıran Ziya Tanrıkulu, vatanı ve milleti için mücadele ederek milli ve dini duyguları için her türlü zorluğa göğüs gerdi. On bir yaşında başladığı hayat mücadelesini vefat ettiği 46 yaşına kadar devam etti. Maddi ve manevi sıkıntılarla geçen kısa ömründe iyi bir eşi şefkatli bir baba ve azimli bir dâva adamı olan Tanrıkulu, 03.08.1978 tarihinde yeniden Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) başkanlığına seçilmesinin ertesi günü geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etti. Ziya Tanrıkulu, evli ve 4 çocuk babasıydı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum