Melek Yatırımı ile dünya devi oldular

Melek Yatırımı ile dünya devi oldular

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi söyleşilerinde bu hafta 'Melek Yatırımcı' konusu ele alındı.

 ASKON Konya Şubesi'nde gerçekleşen programa katılım yoğun oldu. Girişimcilik Eğitmeni Gülsüm Çıracı, katılımcılara 'Melek Yatırımcı' terimi, nasıl olur, ne getirir üzerine bilgiler verdi.  Programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, "Her hafta olduğu gibi bu haftada önemli bir program üzerine bilgiler dinleyeceğiz. Dünyada çok fazla kullanılan ve farklı bir alan olan 'Melek Yatırımcılık' üzerine Gülsüm Çıracı hanım bizlere bilgi verecek. Kendisi bizim için buraya kadar geldi. Kendisine verdiği faydalı bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Gülsüm Çıracı, sunumuna geçti. Türkiye'de Melek Yatırımcı ağının gelişmekte olduğunu dile getiren Çıracı, ABD ve Avrupa Birliği'nde 300'e yakın melek girişimcilik kulübünün faaliyet gösterdiğini ve bunların girişimcilik fikri olanlarla yatırımcıları buluşturarak iş fikirlerinin hayata geçmesini sağladığını belirten Çıracı, Türkiye'de az sayıda melek yatırımcı kulübünün faaliyet gösterdiğini kaydetti. Türkiye'de girişimcilik potansiyelinin çok yüksek olduğunu, çoğu iş fikrinin ise kaynak bulunamadığı için ekonomiye kazandırılamadığını ifade eden Çıracı, "Türk insanı girişimciliğe çok açık. Melek yatırımcılar Türkiye'de daha çok teknoloji ağırlıklı özellikle e-ticaret projelerine destek veriyorlar. Aslında her alanda büyük potansiyel var. Önemli olan melek yatırımcılarla, girişimcileri biraraya getirecek platformların sayısını artırmak. ABD'de melek yatırımcıların yüzde 20'si sağlık, yüzde 18'i yazılım, yüzde 12'si biyoteknoloji ve yüzde 8'i de elektronik sektöründeki iş fikirlerini destekliyorlar. Avrupa Birliği'nde yılda 40 bin iş fikri ortaya çıkıyor. 20 bini melek yatırımcılar tarafından desteklenerek hayata geçiriliyor. Ford otomobil fabrikası, Amazon, Yahoo, Facebook, Google gibi şirketler melek yatırımcıların kaynakları ile bugün dünya devi oldular. Türkiye'de bugüne kadar B-fit, AirTies, Pozitron gibi firmalar melek yatırımcılar sayesinde hayata geçtiler. Bizim bu girişimlerin sayısını daha da artırmamız gerekiyor" diye konuştu.

YOLUN BAŞINDA OLANLARA FIRSAT

"Melek Yatırımcı Nedir" sorusunu tanımlayan Çıracı, "Melek Yatırımcı, henüz yolun başında olan (Start-up) bir iş fırsatına yatırım yapan, işletmelerin büyümeleri veya gelişmeleri için sermaye sağlayan kişidir. Diğer bir tanımda ise; yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren firmalara, kuruluşlarının çok erken bir döneminde yatırım yapan özel bir yatırımcı tipi olarak ifade edilmektedir. Bazı uzmanlar ise Melek Yatırımcı kavramını, “girişimcinin melekleri” şeklinde ifade etmektedir. Melek Yatırımcının hedefi; yeni oluşan ve potansiyel vaad eden projelere maddi destek sağlayarak, söz konusu projeleri geliştirmektir.  Yani yüksek getiri potansiyeli olan bir iş fikri hayata uygulama aşamasına geldiğinde, Melek yatırımcının ilgisini çekmektedir.  Farklı kaynaklarda yer alan tanımların ortak yönleri göz önüne alındığında, Melek Yatırımcı, kuruluş aşamasındaki veya zor durumdaki firmalara, sağladıkları finansmanla onlara destek veren kişi veya kuruluşlardır" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.