MEKE GÖLÜ

MEKE GÖLÜ

Meke Krater Gölü, Karapınar ilçesinde, sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göl birincil krater çukurunun uzunluğu 800, genişliği 500 metredir.

400 milyon yıl önce (Pleistosen çağda) volkanik patlama sonucu oluşan bu krater zamanla suyla dolarak göle dönüşmüş ve daha sonra, günümüzden 9000 yıl önce ikinci bir volkanik patlama ile gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş, zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüştür. Deniz seviyesinden 981 metre yüksekliktekidir. Ana Meke’nin ortasında bulunan ve su seviyesinden 50 m yükseklikte olan volkan konisindeki gölün suyu tuzludur. Adayı oluşturan volkanik kütlenin yapısı, en şiddetli yağmurları bile hemen emecek yeteneğe sahiptir.
Meke’nin biçiminin binyıllardır bozulmamasının nedeni budur. Ancak son yıllarda Konya havzası’ndaki yeraltı sularının bilinçsiz tüketimi yüzünden yaz aylarında büyük oranda kurumaktadır. Karapınar’ın 7 kilometre güney doğusunda Acıgöl’ün ise 4 kilometre güney batısında Göl sularının tuzlu olması, buranın 1952’ye kadar tuzla olarak işletilmesine yol açmıştır. Gerek Acıgöl’ün ve gerekse Meke Tuzlası’ndaki gölün sularında bol miktarda sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klor, sülfat, hidrokarbonat ve karbonat vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.