Mehmetin okuma çabası

Mehmetin okuma çabası

Anne ve babasının resmi nikahları olmadığı için nüfus cüzdanı olmayan 7 yaşındaki Mehmet Coplan, kırtasiyeciden aldığı nüfus cüzdanı fotokopisi ile okula gitmek istediğini söyledi

Anne ve babasının resmi nikahları olmadığı için nüfus cüzdanı olmayan 7 yaşındaki Mehmet Coplan, kırtasiyeciden aldığı nüfus cüzdanı fotokopisi ile okula gitmek istediğini söyledi

 

 

NÜFUS CÜZDANINI KENDİSİ YAPTI

 

7 yaşındaki Mehmet Coplan anne ve babasının resmi nikahlarının olmaması nedeniyle okula gidemiyor. Resmi nüfus cüzdanı olmadığı için bir seyyardan aldığı nüfus cüzdanı koruyucu plastiği içerisinde çıkan nüfus cüzdanı örneğini doldurarak kendisine kimlik yapan Mehmet Coplan’ın tek istediği mümkün olmadığını bilmesine rağmen kendi yaptığı nüfus cüzdanı ile okula kaydını yaptırmak. Çoğu zaman işsiz olan ara sıra geceleri taksi şoförlüğüne çıkan babasının yanında gezen Mehmet Coplan’ın çok zeki olduğunu ifade eden babasının arkadaşları, “Mehmet’in tek istediği okula gitmek. 7 yaşında olmasına rağmen okula gitmiyor ama okuması yazması var. Nüfus cüzdanı yok diye kendisi bir kimlik koruyucusu almış onun içinden çıkan nüfus cüzdanı fotokopisini kafasına göre doldurmuş cebinde onu taşımıyor. Hatta annesinin mi babasın mı soyadını kullanacağını bilmediği için kendi hazırladığı kimlikte soyadını Polat olarak değiştirmiş. Babası genelde işsiz bazen bizim bu durakta iş bulursa geceleri çalışır. Onun dışında hiçbir geliri yok. Yetkililer yardım elini uzatırda çocuklarına kimlik çıkarırsa Mehmet’in okul hayali gerçekleşir” dedi.

 

Karatay İlçesi Şerafettin Caddesi Görücü Sokak 5/1 sayılı adreste ikamet ettiklerini ifade eden baba Osman Demirkan ise oğlunun okula gidemediğine kendisinin de üzüldüğünü ifade ederek, “Eşim ile 8 yıl önce dini nikahla evlendik. Kendisi evli idi eşinden boşanacaktı ama yıllardır aramamıza rağmen eski eşini bulamıyoruz bunun içinde mahkemeye gidemedikleri için resmen boşanamadılar, Eşimin bu durumu nedeniyle bende resmi nikah yaptıramadım. Oğlumun kimliği annesi resmi evli olduğu için önce annesinin üzerine çıkması gerekiyormuş. Daha sonra eşimin eski eşi ile boşanmasının ardından ben oğlumu mahkeme kararı ile yeniden üzerime alabilirmişim. Ama benim tüm bunları yapacak ne ekonomik durumum var ne de çevrem” dedi.

 

Tek istediğim çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak olduğunu da dile getiren baba Mehmet Demirkan, “Benim ne sigortam var ne işim var, ne bir sosyal güvencem var. Kızım henüz iki aylık onun bir sorunu yok ama oğlumun bir an evvel okula gitmesini istiyorum. Ayrıca evimizin elektriği kesik, suyu yok doğru dürüst bir iş yok. Ne yapacağım bilmiyorum” diye konuştu.

 

Babasının çalıştığı taksi durağına gelerek gününün büyük bölümünü burada geçiren 7 yaşındaki Mehmet Coplan ise kendi doldurduğu nüfus cüzdanını göstererek, “Bunu bir seyyardan almıştım. Bir tarafta mavi diğer tarafından pembe nüfus cüzdanı örneği vardı. Bende mavi olan fotokopiyi kendime göre doldurdum. Bu benim kimliğim oldu. Ama hiçbir yerde geçmiyor. Ben de diğer çocuklar gibi gerçek nüfus cüzdanı ve okula gitmek istiyorum” diyerek yetkililerden destek istedi.

 

 

ALİ SAİT ÖGE

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.