Mehmet Görmez: Batıda Birçok Ülkede Zorunlu Din Kültürü Dersi Vardır

Mehmet Görmez: Batıda Birçok Ülkede Zorunlu Din Kültürü Dersi Vardır

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Zorunlu din eğitimiyle, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Batıda birçok ülkede zorunlu din kültürü dersi vardır." dedi.    Türkiye Yeşilay...

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Zorunlu din eğitimiyle, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Batıda birçok ülkede zorunlu din kültürü dersi vardır." dedi.

    Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı M. İhsan Karaman ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gençlerde bağımlılık konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nda işbirliği protokolü imzaladı.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din kültürü derslerine yönelik tepkisi değerlendiren Görmez, konuyu baştan beri takip ettiğini belirtti. Görmez, "Arkadaşlar mahkemeye müracaatın ilk safhasından itibaren şahsen takip ettiğim bir konu mahkemeden çıkan karara da belki henüz gerekçeli kararı detaylarıyla görmüş değilim. Zorunlu din eğitimiyle, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için bu konuda herhangi bir sorunun çıkacağını zannetmiyorum. Yani sorun din dersinin veya din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olup olamamış değildir. Çünkü batıda birçok ülkede zorunlu din kültürü dersi vardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zannediyorum ki gördüğü sorun zorunlu din eğitimiyle din kültürü ahlak bilgisi dersinin zımmen de olsa birbirine karıştırılmasından kaynaklanıyor. İnanıyorum ki eğitimciler bunu çok iyi tefrik ettiği zaman böyle bir sorun yaşanmayacaktır." şeklinde konuştu.

    "12 MİLYON ÖĞRENCİYE BU EĞİTİM VERİLMİŞ OLACAK"

    Törende konuşan M. İhsan Karaman ise son yıllarda artan bağımlılıkla mücadeleyle ilgili yeni tedbirlerin yolda olduğunu söyledi. Karaman, "Son yıllarda uyuşturucu konusundaki yaş sınırın aşağıya inmesi, kullanım yaygınlığının artması, Türkiye’nin bir transit ülke olmasından hedef ülke olmasından sonra bu duyarlılık arttı. Bir ay önce 7 bakanlığın bir araya getirildiği üst kurul oluşturuldu. Yaklaşık bir aydır Yeşilay’ın da dâhil olduğu çalışmalar bu grupla sürdürüldü. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda son şekli verilerek ilgili bakanlar tarafından kamuoyuna açıklanacak. Bugüne kadar olmayan çok daha yeni, çok daha etkin olacağını hepimizin düşündüğü tedbirler değişik alanlarda, her bakanlığın kendi sahasına getirilmiş olacak. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarımız. İşin o resmi açıklamasını ilgili bakanlara tabi ki bırakmak zorundayız. Yeşilay adına şunu söyleye bilirim, biz geçen gün başlattığımız bu protokol çerçevesinde de okullar dışındaki mecralara mesela diyanet teşkilatına uygulayacağımız ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’ diye çok önemli bir programa sahibiz. 18 ayrı eğitim modülünde yaşa ve gruba göre, hedef kitleye göre şekillendirmiş hem direk eğitim hem de uzaktan eğitim modüllerini içeren geniş bir program bu. Geçen sene İstanbul’da pilot uygulaması yaptık ve son derece başarılı olduk. Bu yıl nasip olursa bu eğitim öğretim boyunca Türkiye çapında Milli Eğitim’e bağlı okullarda okuyan 21 milyon öğrenciye bu eğitim verilmiş olacak. Ben şahsen Yeşilay Cemiyeti adına şuna hem inanıyorum hem de iddia edebilirim ki, bugüne kadar gençlerimizi, çocuklarımıza verilmiş en geniş kapsamlı ve en etkili olan bağımlılık eğitimi olacak. Sadece bir şeyleri ders vererek anlatmak değil, son derece interaktif materyaller de var içerisinde. Gençlere cazip gelebilecek. Aynısını anaokuluna, ortaokula ve liseye de uygun materyallerle verilecek." şeklinde konuştu.

    Tören, Mehmet Görmez ve M. İhsan Karaman’ın işbirliği protokolünü karşılıklı imzalamasıyla son buldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.