Medyanın etkilerine karşı dikkatli olun

Medyanın etkilerine karşı dikkatli olun

Köşe Yazarımız ve Milli Gençliğin Şeref Başkanı Nevzat Laleli, Ankarada mühendislere Medya büyük silah konulu bir konferans verdi.

Köşe Yazarımız ve Milli Gençliğin Şeref Başkanı Nevzat Laleli, Ankara’da mühendislere “Medya büyük silah” konulu bir konferans verdi.
Kısa adı TEKDER olan Teknik Elemanlar Derneği Ankara şubesinin bu haftaki konuğu ve konuşmacısı, makine mühendisi Nevzat Laleli oldu. Konferansında medyayı irdeleyen Laleli, “Medya güç ve tesir açısından dünyada ve ülkemizde 4. güç değil, belki ilk ve en büyük güçtür” dedi. İnsanların medyayı iyi tanımadığını söyleyen Laleli, “Sürekli seyredilen televizyon kanalı, okunan gazete görüşünü izleyenine aktarır. Bir müddet sonra da onu takip edenlerin kafasında haberler o şekilde şekillenir ve insanlar verilen mesaj gibi düşünmeye başlarlar” dedi.
Laleli, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in de medyayı kullandığını bu sebeple medyanın ilk önce Müslümanlar tarafından tanınması gerektiğinin altını çizdi.
Laleli konuşmasında şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu gün haberlerde kullanılan bir formül bulunmaktadır. Bu formüle göre haberin hazırlanması halinde haber metninin mükemmel olacağını söylemektedirler. Bu (5n+1k) formülü; “ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden ve kim” kelimelerinden oluşmaktadır. Hâlbuki bu formül eksiktir. Bu formüle mutlaka bir (n) in daha ilave edilmesi ve formülün (6n + 1k) şekline dönüşmesi lazımdır. Eklenecek (n) “nazar” kelimesinin (n) sidir. Nazar, bildiğiniz gibi bakış, bakmak demektir. Biraz daha açarsak buna; “bakış açısı” diyebiliriz. Bir olaya bakış açısı aslında haberin kendisi kadar önemlidir. Bir habere neresinden bakılmakta ve nasıl verilmekte olduğu bu (n) den sonra netlik kazanır. Yarım bardak suyu haber yapmak gerekirse; ona üsten bakanlar, alttan bakanlar, yandan bakanlar değişik bulguları haber yaparak okuyucularına ulaştırırlar. Bardak, ülkemizin sınırlarını, içindeki su yer üstü ve yer altı imkânlarımızı temsil ederse, yarım bardak suyun haberi, bakın nasıl haber yapılır.”
Aydınların takip etmekte olduklara medyaya dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Laleli, “Eğer hakkı tutan milli bir medyayı takip ediyorsak bu bizim dünya ve ahret mutluluğumuzu sağlayacaktır” demiştir.
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.