Mecbur kaldık

Mecbur kaldık
FETÖ'nün yargıya da çöreklendiğini belirten Baro Başkanı Av. Mustafa Aladağ, "Yargıda ciddi temizlik yapıldı. Yargının yüzde 80'i yeni isimlerden oluşuyor. 2 ay staj yapan kardeşlerimiz kürsüye çıkma mecburiyetinde kaldı. Bu gerçek gözden kaçırılmamalı

Konya Baro Başkanı Avukat Mustafa Aladağ, Bayır Diamond Otel'de her hafta düzenlenen “Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Masası Toplantısı”na katıldı. Yazı İşleri Masası Toplantısı’nda Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak, Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Yazı İşleri Müdürü Muhammet Gümüş, Haber Müdürü Hâlid Şen, Muhabir Emre Özgül ve Ali İbileme hazır bulundu. Gazete ekibi, Başkan Aladağ'dan çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

BAROMUZ İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN YANINDA

Seçimler öncesinde yönetmeye değil, hizmete talip olduklarını sıklıkla vurguladıklarını ifade eden Aladağ, Konya Barosu'na kayıtlı 2 bin 150 avukatın 400'ü aşkın da stajyer avukatın hizmet verdiğini dile getirdi. En büyük önceliklerinin stajyerlerinin ve hukuk fakültelerinde okuyan öğrencilerin sorunlarını çözmek olduğunu aktaran Aladağ, "Daha önce bu kardeşlerimizin gönlüne hiç dokunulmadı. Biz, bu konuda meslek içi ve ileri eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konya'da bir staj eğitim merkezi kuruldu. Çalışmalarımız tüm hızı ile devam ediyor. Maddi durumu yerinde olmayanlar için adli yardım büromuz ve CMK kurumumuz var. İhtiyacı olan vatandaşların sorunları bu birimlerde görülüyor. Avukat tutamayan ve hiç bir geliri olmayan vatandaşlar, kendilerini savunabilmek adına buralara başvuruyor. Baro tarafından birimlere günlük görevlendirmeler yazılıyor. Müracaatçıların önemli kısmı kadınlardan geliyor. 2018 yılının neredeyse yarım döneminde 500'e yakın başvuru yapıldı. Baromuz, ihtiyaç sahiplerinin her zaman yanında olmaya devam edecektir" dedi.

SOSYAL VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Konya Barosu'nun sadece kendi alanı ile ilgilenmediğini bunun yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere de önem verdiğini kaydeden Aladağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konya Barosu'nun masa tenisi takımı var. Süper ligde mücadele ediyoruz. Başarımızı her yıl ikiye katlıyoruz. Baromuzun yine basketbol ve voleybol takımları mevcut. Biz, bir meslek örgütüyüz. Sosyal ve kültürel çalışmalar içinde yer almak bize değer katıyor. Türk halk ve sanat müziği koromuz bulunuyor. Tiyatro topluluğumuz var. Gösteriler yapıyoruz. Futbol turnuvaları düzenliyoruz."
6284 SAYILI KANUN SUİSTİMAL EDİLİYOR
6284 sayılı kanunun gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Aladağ, ailenin korunması ile ilgili yasanın suistimal edindiğinin altını çizdi. "Bu kanun, amacının dışına çıkıyor" diyen Aladağ, "Aile içindeki en ufak tartışmada bile karakolda soluk alanlar oluyor. Erkekler, evden uzaklaştırma alıyor. Küçücük meseleler, içinden çıkılamaz duruma geliyor. Çocuklar ise bizlerin geleceğidir. Çocuk, icra dairelerine konu edilemez. Çocuk ile ilgili yürütülecek bütün işlemler, uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilmelidir. Bu konu ile ilgili çalışmalar yapılıyor, tasarı hazır. Çocukların elinden akıllı telefonların alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu konu da amacının dışına çıktı. Bir kontrol şart. Çok şükür ki Konya'da boşanma sayısında abartılacak kadar bir artış yok. Yine Konya'da suç oranları nüfusun artmasına göre fazla artmış değil. Konya'da cinayet çok işleniyor. 2018 yılı içinde 30 civarında cinayet olayı yaşandı. Temennimiz bu olayların hiç yaşanmaması. Fakat insanların olduğu yerde de olaylar kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.

GELECEKTE AVUKATLAR DA İŞSİZ KALABİLİR

Gelecekte avukatlık mesleğini de büyük tehlikelerin beklediğini söyleyen Konya Baro Başkanı Avukat Mustafa Aladağ, Türkiye genelinde 110 bin civarında avukatın bulunduğunu belirtti. Gelecek yıllar içinde avukatların sayısının yüzde 65 oranında artacağını ve bu artışın beraberinde birçok sıkıntıyı getireceğini vurgulayan Aladağ, şunları kaydetti: "Öyle bir gün gelecek ki avukatlarda çeşitli mecralardan iş aramaya başlayacak. Üzülerek söylüyorum gidişat bunu gösteriyor. Benim öğrencilik dönemlerimde Türkiye'de sadece 7 yerde hukuk fakültesi vardı. Şuan Türkiye genelinde 117 hukuk fakültesi var. Önlem alınmalı. Her yıl mezun olan öğrenci sayısı artıyor. Üniversite ve öğrenci sayısının bu kadar fazla olması yeni istihdam gerektirir. Konu üzerinde hassasiyetle durulmalı ve gelebilecek olan bu tehlikenin önü kesilmeli."

YARGININ YÜZDE 80'İ YENİ İSİMLERDEN OLUŞUYOR

FETÖ'nün çoğu alanda olduğu gibi bir ara yargıyı da ele geçirme cüretinde bulunduğunu aktaran Aladağ, "Türkiye'de vatandaşların yüzde 85'i, sektör içindekilerin ise yüzde 80'i adalete güvenmiyor. Bu konu ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz?" sorusunu da yanıtladı. Aladağ, soruyu şöyle yanıtladı: "Hukuk alanında yüzde 80'i yeni olan hakim ve savcılar görev yapıyor. Bunlar stajyerdi. Normal staj süresi 1 yıl iken bu kardeşlerimiz iki aylık staj sonunda kürsüye çıktılar. Mecburduk. Ülkemiz hain bir girişim ile karşı karşıya kaldı. Devletimiz büyük bir mücadele başlattı. Bu mücadele sonunda örgüt ile ilişkisi olan yargı mensuplarını görevden uzaklaştırdılar. Bizim ülke olarak yargıdan beklentimiz çok fazla. Yukarıda bahsettiğim gibi de bir gerçek var. Bundan sonraki süreçte yargıda da liyakat iyi işlemeli. Evet, adalete güven konusunda böyle bir algı var. Bunu sürekli dillendirmenin kimseye bir faydası yok. Doğruya ulaşabilmek ve sorunun çözümü için ortak akılla hareket etmeli ve ona göre bir yöntem belirlemeliyiz. 55-60-65 alan kardeşlerimizin sınavları rahatlıkla geçmemesi lazım. Sınavların belirleyici puanı daha da yukarıya çıkarılmalıdır."

BAZI DAVALARIN ÇÖZÜMÜNDE GEÇ KALINDI

FETÖ ile mücadelenin devam ettiğini hatırlatan Aladağ, etkin pişmanlık hükmünün FETÖ olayları ile birlikte mevzuata girmediğini söyledi. FETÖ şüphelilerinin önce konuşmama kararı aldığını karar verme aşamasında ise genellikle hakim ve savcıya müracaat ettiklerini ifade eden Aladağ, "Yeterli bilgi ve belge verilirse, inandırıcılık olursa şüpheliler serbest bırakılıyor. Yeni isim yeni bir gözaltı ve yeni bir dava demektir. Bu konu ile ilgili 5 mahkeme uygulama birliği var. Konya'da savunma anlamında yeterli hassasiyet gösterildi. Konya, mücadelede gerçekten başarılı bir işe imza attı. Mağdur olanlar varsa gerçekten hakları iade edilmeli. Bazı davaların çözümünde geç kalındı. Dijital verilerin incelemesi gecikti" diye konuştu.

İSTİNAF MAHKEMESİ EYLÜL AYINDA AÇILACAK

Konya İstinaf Mahkemesi'nin geldiğini ve bu konunun uzun soluklu bir mesele olduğunu dile getiren Aladağ, "2007 yılından beri konu gündemdeydi" dedi. İstinaf mahkemelerinin normalde 15 ayrı noktada açılacağını fakat yaşanan kadro yetersizliğinden dolayı bu sayının 7 olarak belirlendiğini kaydeden Aladağ, konuşmasını şu ifadelere yer vererek, sonlandırdı: "15 yerde değil de, 7 yerde istinaf mahkemesi açılmasına karar verildi. Bu 7 noktanın içinde Konya'da var. Biz, Ankara'ya bağlıydık. Ankara'daki işlemlerin yüzde 40'ını Konya oluşturuyordu. Ankara'nın yükü de azalacak, zamandan da tasarruf edilecek. Mahkemenin Eylül ayında hizmet vermesini umuyoruz. Mahkemede 65 hakim ve 8 savcı görev yapacak."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.