Maydanozun biçimini Konyalı biçerciler üstlendi

Maydanozun biçimini Konyalı biçerciler üstlendi
Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı birkaç beldede iklim şartlarının uygunluğuna bağlı olarak yetiştirilen maydanoz tohumunun biçimini de Konyalı biçerciler üstlendi

Biçerciler biçimden memnun ayrılırken, yetiştiriciler bu yıl istediğini alamadı
Konya Ovası'nın hasat sezonunun tamamlanmasının ardından bazı biçerciler, maydanoz tohumunun biçimi için tekrar Çukurova'nın yolunu tuttu. Türkiye'de hasat mevsiminin en erken başladığı bölgelerden olan Çukurova Bölgesi'nde yetişme olanağı bulan maydanoz tohumunun da biçimi tamamlandı. Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Arsuz, Üçgüllük, Akçalı, Madenli ve diğer birkaç beldede iklim şartlarının uygunluğuna bağlı olarak yetiştirilen maydanoz tohumunun biçimini de Konyalı biçerciler üstlendi. Yaklaşık 15 yıldır İskenderun'a giden biçerci Mümin Yumurtacı ve Hilmi Atıcı ile maydanoz yetiştiricisi Vecih Satmaz, maydanoz hasadıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.   
TOHUMUN BİÇİMİ 15 GÜNDE TAMAMLANIYOR
4 yıldır maydanoz tohumunun biçimi ve yaklaşık 15 yıldır da buğday-arpa biçimi için Çukurova Bölgesi'ne gittiğini ifade eden Konyalı biçer-döver sahibi Hilmi Atıcı, “Yılın ilk biçimini İskenderun ilçesine bağlı beldelerde başlıyoruz. Mayıs ayının ortalarından itibaren buğday ve arpaları biçiyoruz. Ardından Konya Ovası'nın yolunu tutuyoruz. Ova'nın hasat mevsimini de tamamladıktan sonra tekrar maydanoz tohumunun biçimi için Çukurova'nın verimli topraklarının yolunu tutuyoruz. Maydanoz yetiştiricileri yılda 3 kez yeşil maydanoz hasadı yapıyor. Ardından tohum almak için maydanozu kurumaya bırakıyorlar. Biz de onu biçiyoruz. Bölgeye Konya'dan 3-4 biçer geliyor. Her biçer ortalama bin 500 dekarlık bir biçim gerçekleştiriyor. Biçim 15 gün sürüyor. Seneye buğday biçim sezonuna buradan başlayacağımız için biçerleri burada bırakıyoruz” diye konuştu.
BİÇERCİLER DEKARINA 20 LİRA ALIYOR
Maydanoz tohumunun dekarını 20 liradan biçtiklerine dikkat çeken biçerci Mümin Yumurtacı da, “Çukurova'nın kendi biçerleri pek yok. Biçer ihtiyaçlarını daha çok Konya karşılıyor. Uzun yıllardan beri buraya geliyoruz. Buranın bize çok faydası var. Çalışma süremizi uzatıyor. Konya Ovası'nın hasadı 10-15 günde sona eriyor. Ancak burada buğday hasadı bir ayı, maydanoz tohumunun hasadı ise 15 günü buluyor. Bu da bizim daha çok çalışmamız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Maydanoz üreticilerinin maydanozdan ciddi gelir elde ettiğine de değinen Yumurtacı, “Çukurova'nın verimli topraklarında ürün çeşitliliği çok fazla. Değişen koşullara göre çiftçiler para kazandıran ürüne yöneliyor. Son dönemlerin popüler ürünü ise maydanoz oldu. Bu yıl istenilen olmadı. Ama geçen yıllarda ciddi paralar kazanıldı” dedi.   
MAYDANOZDA BEKLENEN OLMADI
İskenderun ilçesine bağlı Üçgüllük beldesinde maydanoz yetiştiriciliği yapan Vecih Satmaz ise, “Maydanoz üretimi için sonbahar aylarından itibaren maydanoz ekimini gerçekleştiriyoruz. Ekimde sıra aralarının 60-70 santimetre sıra üzerinin 15-20 santimetre olacak şekilde alınması gerekir ve tohumluk bitkilerde biçim yapılmaması önerilir. Tohumluk bitkiler ikinci yıl Mart ayında çiçek sapı oluşturarak Mayıs ayında çiçeklenmeye başlar. Tarlaya arı kovanı ilavesi tohum verimini arttırır. Ancak çevrede yabani maydanoz varsa yabancı tozlanma engellenmelidir. Bitkiler Haziran ayı ortasında tohum bağlamaya başlar. Tohum hasadı Temmuz ayı sonunda yapılır. Tohum verimi 50 ila 100 kilogram arasında değişir. Bu yıl beklediğimiz verimi alamadık. Yağışların fazla olması maydanoza zarar verdi” diye konuştu. Maydanoz yetiştiriciliğinin en önemli bölgelerden birisinin de Arsuz beldesi civarındaki köyler olduğuna dikkat çeken Satmaz, önümüzdeki sene maydanoz üretiminin daha da artacağına dikkat çekti.  
KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.