Maybir Başkanı Şahin: Kongremiz Bilim Kampına Döndü

Maybir Başkanı Şahin: Kongremiz Bilim Kampına Döndü

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, 4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin adeta bilim kampına dönüştüğünü söyledi. Fethiye ilçesinde, MAYBİR'in evsahipliğinde 5-9 Kasım 2014 arasında...

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, 4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin adeta bilim kampına dönüştüğünü söyledi. Fethiye ilçesinde, MAYBİR'in evsahipliğinde 5-9 Kasım 2014 arasında 4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ve eşzamanlı olarak 20. Apislavia Kongresi düzenledi. Kongreye 29 ülkeden bin 450'i konaklamalı, 420'si günübirlik olmak üzere toplam bin 870 kişi katıldı. Kongre süresince 73'ü sözlü, 98'i poster olmak üzere 171 bildiri sunuldu.

MAYBİR Başkanı Şahin, düzenlediği basın toplantısında kongreyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kongrenin adeta bilim kampına dönüştüğünü anlatan Şahin, sektörün bütün paydaşlarının biraraya geldiği, arıcıların teorik ve uygulamayla ilgili konularda katkı sağladığını ifade etti. Şahin, "Kongrede arı yetiştiriciliği ve polinasyon, apiterapi ve apiterapi ürünleri, arı sağlığı ve hastalıkları, çam balı üretim alanları ve yöresel ballar, arı biyolojisi, ıslah ve ana arı yetiştiriciliği, dünya ve Türkiye arıcılığının yapısal analizi ve sorunlar, arıcılık ve ekonomi başlıklı oturumlarda sözlü bildiriler sunuldu. Konunun uzmanları tarafından bal üretiminde ana arının önemi, antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımının arı sağlığı ve insan sağlığı yönünden tehlikeli boyutları, çam balı üretim alanlarının oluşturulması, bal ormanlarının kurulması, apiterapinin insan sağlığı yönünden önemi, pazarlama ve markalaşmanın önemi detaylı şekilde tartışıldı. Bu sene kongremizde apiterapi ürünlerine ayrıca önem verildi. Ayrıca bu yıl ilk defa fiili şartlarda üretim metotları, üreticilerimiz tarafından sunulduve diğer üreticilerle buluşturuldu." dedi.

Kongreyi Apislavia Arıcılar Birliği ile yapmanın aynı bir öneme sahip olduğunu belirten Şahin Türkçe, İngilizce ve Rusça simültane tercüme yapıldığını anlattı. Daha önceki kongrelerden farklı olarak, "Sektör Konuşuyor" isimli ayrıca bir panel düzenlediklerini dile getiren MAYBİR Başkanı, "Bilimsel sunumlardan sonra gerçekleştirilen panele, başta üreticilerimiz olmak üzere tüm arıcılık sektörü katıldı. Bu panel, tüm arıcılık sektörü için büyük yarar sağladı. Burada herkes fikirlerini açıkça dile getirerek, sorunlara çözümler aranmaya çalıştı. Bu konsept, gerek yerli bilim insanları ve arıcılarımız gerekse yabancı konuklarımız tarafından çok olumlu ve verimli bulundu." ifadelerini kullandı.

Ziya Şahin, kongre kapsamında bu yıl uluslararası bal yarışması düzenlediklerini de anlatarak, "Yarışmaya, sekiz ülkeden 140 yarışmacı katıldı. Yarışmaya konu olan balları değerlendiren 10 kişilik jüri, öncelikle duyusal değerlendirme yaptı. Bu değerlendirmeyi geçen balların, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Merkez Laboratuvarı'nda kimyasal analizleri yapıldı. Bu anlamda dört kategoride ilk üçe giren ballara ödülleri verildi. Böylece uluslararası bal yarışması ile dereceye giren girmeyen tüm katılımcıların balları, uluslararası vitrinde kendini tanıtma fırsatı buldu." şeklinde konuştu.

Ayrıca arıcılık sektörü konusunda faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışındaki firmaların ürünleri ve çalışmalarının stantlarla da tanıtıldığına vurgu yapan Şahin, "Sektörle ilgili firmalar, 41 adet stant alarak kongreye katıldı. Arıcılarımız, gelişen teknolojiyi inceleme ve alışveriş etme fırsatı yakaladı. Sektör paydaşlarının birbiriyle kaynaşması ve birbirine yön vermesi de sağlandı. Kongremizin son gününde düzenlenen turlarla da yerli ve yabancı misafirlerimiz, Fethiye'nin turistik mekânlarını görme fırsatı yakaladı. Bu anlamda kongremiz, bir marka değer haline geldi. Bunu ilerleyen süreçte daha da ileriye taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.