Mangal ateşlendi tavuk kanatlandı

Mangal ateşlendi tavuk kanatlandı

Havaların ısınması ile Türk insanının çoluk çocuk ailece vazgeçilmezleri arasında bulunan mangal sezonu da açıldı. Talep yoğunluğundan dolayı geçen haftaya kadar kilosu 10-12 lira seviyesinde seyreden tavuk kanadının kilosu 17 liraya çıktı

Mangal sezonu öncesi et fiyatları zamlandı. Hem mangal sezonunun başlaması hem de ramazan ayının yaklaşmasıyla beyaz ve kırmızı et fiyatları belirgin oranlarda arttı. Geçen haftaya kadar kilosu 10-12 liradan satılan tavuk kanat etinin kilosu 17 liraya yükseldi. Tüm piliç ve incikte fiyat artışı yaşanmazken sadece kanat etinin fiyatının artması dikkat çekti. Tavuktaki bu fiyat artışından kasaplarında mağdur olduğunu söyleyen Kasap Zeynel Karataş, fiyatlar ne düşük olursa biz de o kadar çok satış yapıyoruz. Eti tüketiciye ucuza satmak istiyoruz ama yapılan zamlar karşısında bizim de fiyatı yükseltmemiz gerekiyor" dedi.  Havaların ısınması ve Ramazan ayının yaklaşmasıyla fiyat artışının normal olduğunu aktaran Karataş, "Mangal sezonunun açılmasıyla tavuğa olan talepten dolayı fiyatlar her sene bu dönemlerde artıyor. Bu dönemler et tüketiminin en yüksek olduğu dönemler. Kışın 9 TL'ye sattığımız tavuk kanat şimdi 17 TL'ye kadar yükseldi" diye konuştu.

17-4zeynel-karatas-3.jpg

KANAT FİYATLARI İKİYE KATLADI

Vatandaşların eve et götürmek yerine lokantalarda et tükettiğini vurgulayan Karataş, "Et fiyatlarının artmasından şikayetçiyiz fakat lokantalara gidip et tüketiyoruz. Burada kilosunu 60 TL'ye almak istemiyoruz ama lokantada neredeyse dörtte birini aynı fiyata yiyoruz" ifadelerini kullandı. Tavuk etinin fiyatında olan artışın kırmızı etten fazla olduğunu kaydeden Karataş,  şunları söyledi: "Fiyat artışları bugün olan bir olay değil. Son beş yılda et fiyatları iki katına çıktı. 5 yıl önce dört kişilik bir aile 50 TL'ye piknik yapabiliyorken, şimdi aynı ailenin 150 TL'den aşağı piknik yapamıyor. Dükkanımıza gelip 4 kilo tavuk kanadı alan bir tüketici şimdi 2 kilo alıyor." Fiyatların kış aylarında normal seyrinde ilerlediğini belirten Karataş, "Kış aylarında fiyatlar normal seyrinde ilerliyordu ama mangal sezonunun açılması ister istemez etkiledi. Kırmızı ette önemli bir değişiklik yok çünkü kırmızı ete çok talepte yok. Vatandaşlar tavuk etinin fiyatının düşük olmasından dolayı tavuğu tercih ediyor, çok talep olunca da fiyat artıyor. Vatandaşlar tavuk almaktan ziyade tavuk kanada yöneliyor bu da  kanat fiyatları artarken tavuk fiyatlarında önemli bir artış olmamasına neden oluyor. Mesela dana bonfilenin kilosu 55 TL'ydi şimdi ise 60 TL oldu. Tavuk etinde gerçekleşen artışa oranla yarı yarıya bile değil" ifadelerine yer verdi.

17-5hasan-dogan.jpg

UCUZ OLAN TERCİH EDİLİYOR

Konya'da pikniğe giden vatandaşların genellikle tavuk kanadı aldıklarını aktaran kasap Hasan Doğan, “Piknik zamanı olduğu için en çok ızgaralıklar gidiyor, kanat, pirzola gibi ürünler satılıyor. Müşteriler daha çok hangisi ucuzsa onu tercih ediyor. Sakatat ürünlerinde ise, tavuk ciğeri, taşlık satılıyor ama bu aralar onlarında fiyatları yükseldi. Bu gidişle artık onları da yiyemeyecekler. Vatandaş yemeyecek o zaman fiyatlar düşer bence” diye konuştu. Fiyat artışlarının nedenin talebin çok olmasından kaynaklandığını belirten Doğan, üretimin azalmasının da fiyatları etkilediğini belirterek, şunları söyledi:  “Piliçler genelde Ege bölgesinde yetişiyor, yüzde 80’ni Bandırma’da bulunuyor. Üretimin azalması da buna ayrı bir sebep. 300 bin kesen bir firma 200 bin kesiyor buda fiyatları yükseltiyor. Bu yaz geçen senelerden daha yüksek olacak gibi bir görüntü var. Geçen sene bu zamanlar kanadı 13-14 lira idi. Bu sene daha sezonun başında 17 lira oldu. Üretimi arttırmazlarsa  kanat bu gidişle 20 lirayı bulabilir. Kırmızı etteki yükselişte talebi tavuğa çevirdiği için tavuk fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. Piliç bir istikrar yakalayamadı. Yaz ile kış fiyatları arasında büyük farklar oluyor. Kışın piliç fiyatları düşüyor yazın artıyor. Bu pilicin kalitesine göre de değişiyor tabi." Doğan, ayrıca mangal sezonunun açılmasıyla mangal kömürüne olan talebinde arttığını ve mangal kömürlerinin dükkanlardaki yerini almaya başladığını aktardı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum