Maliye Bakanı: Seçim Bütçesi Uygulamayacağız

Maliye Bakanı: Seçim Bütçesi Uygulamayacağız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yıl yapılacak yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla hiç bir şekilde 'seçim bütçesi' ve 'seçim ekonomisi' uygulamayacaklarını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yıl yapılacak yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla hiç bir şekilde 'seçim bütçesi' ve 'seçim ekonomisi' uygulamayacaklarını söyledi. Mali disipline titizlikle riayet edeceklerini vurgulayan Şimşek, seçim ekonomisinden ziyade dışardan gelecek tehlikelere karşı maliyeyi güçlü tutma çabasında olacaklarını belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla 2014 yılı bütçe hedeflerini kamuoyuyla paylaştı. Önümüzdeki yıl merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderlerini 436,3 milyar, faiz hariç giderleri 384,3 milyar, bütçe gelirlerini 403,2 milyar, vergi gelirlerini 348,4 milyar, bütçe açığını ise 33,2 milyar, faiz dışı fazlanın ise 18,8 milyar lira olmasını öngörüldüğünü aktardı. Bakan Şimşek, 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde vergi gelirlerinin ağırlıklı olarak yine dolaylı vergilerden oluşacağını ifade ederek, Gelir Vergisi'nden 70,8, Kurumlar Vergisi'nden 31,1, ÖTV'den 89,4, dahilde alınan KDV'den 39,6 ve ithalattan alınan KDV'den 64,8 milyar lira gelir beklediklerini kaydetti.

Bütçe giderlerinin dağılımına bakıldığında personel giderlerinin, sosyal güvenlik kurumlarına devlet prim giderleri de dahil olmak üzere 128,9 milyar lira gibi ciddi bir kalemi oluşturduğunu bildiren Şimşek, ayrıca mal ve hizmet giderlerine 37,6 milyar, faiz giderlerine 52 milyar, cari transferlere 163,6 milyar, sermaye giderlerine 36,7 milyar, sermaye transferlerine 6,5 milyar, borç vermeye 7,6 milyar ve yedek ödeneklere 3,5 milyar lira ayrıldığını aktardı.

Kamu maliyesindeki güçlü duruşun devam ettirileceğini dile getiren Şimşek, bütün bunlar sağlanırsa büyüme ve istihdamın artacağını vurguladı. Bakan Şimşek, 2014 bütçesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"OVP'de reel büyümeyi yüzde 4, deflatörü yüzde 6, TÜFE yılsonu rakamını yüzde 5,3, ihracatı 166,5 milyar dolar, ithalatı ise 262 milyar dolar olarak hedefledik. 2014 yılı merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderlerini 436,3 milyar, faiz hariç giderleri 384,3 milyar, bütçe gelirlerini 403,2 milyar, vergi gelirlerini 348,4 milyar, bütçe açığını ise 33,2 milyar lira olarak öngördük. Faiz dışı fazla ise 18,8 milyar lira.”

2013 YIL SONU BÜTÇE GERÇEKLEŞME TAHMİNİ

Yılsonu bütçe gerçekleşme tahminlerine ilişkin konuşan Şimşek, bütçe giderlerinin 406,6 milyar, bütçe gelirlerinin 387,2 milyar, bütçe açığının 19,4 milyar, faiz dışı fazlanın ise 31,1 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Vergi dışı gelirlerde de yüzde 19,2'lik artış yaşandığını ve 49,8 milyar liraya ulaştığını bildiren Şimşek, 4 milyar olarak tahmin ettikleri özelleştirme gelirlerinin bu yılın ocak-eylül döneminde 8,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Buna karşın, bu yıl için 2B arazilerinin satışından 4,8 milyar lira gelir beklediklerini ancak eylül ayı sonu itibarıyla gelirin 1,2 milyar lira seviyesinde olduğunu anlatan Şimşek, "Tebligatlar yeni yapıldı. 3 aylık bir süre var. Yıl sonuna doğru bu gelirlerin artacağını öngörüyoruz. Yılsonu itibarıyla 2B'den yaklaşık 3 milyar lira gelir beklentimiz var." diye konuştu.

Büyüme iç talep kaynaklı olduğu için vergi gelirlerine daha da olumlu yansıdığını ifade eden Şimşek, geçmişte bazı yükümlülüklerini yerine getiremeyen BOTAŞ ve TEDAŞ'ın bu yıl yükümlülüklerini yerine getirmeye başladığını dile getirdi.

KAMU DA TASARRUF YAPACAK

2014 mali planda tasarruflara önem verdiklerini belirten Maliye Bakanı Şimşek, kamudaki alışkanlıkların değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Personel giderlerinin, maaş artışları ve yeni giren personel sayısıyla arttığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

“2014 yılında personel giderleri için öngörülen ödenek toplamı neredeyse 130 milyar lira civarında bir rakam. Biz hükümet olarak belediyelere, 'sizin personel gideriniz bütçenizin yüzde 30'unu aşamaz' demişiz. Bu bir mali kural. Şimdi biz merkezi yönetimde artık bu eşiğe dayanmış durumdayız. Dolayısıyla bizim personel noktasında önümüzdeki yıllarda çok daha dikkatli, çok daha temkinli gitmemiz gerektiği ortada. Şimdi 2013 yılsonu gerçekleşme tahminine göre artış hala çok yüksek, yüzde 14. Çünkü geçmiş yıllarda çok ciddi girişler oldu. Personel gideri 2010 yılında yüzde 16,2, 2011'de yüzde 16,9, 2012 yılında yüzde 18 oranında artmıştı. Artış hızında önümüzdeki dönemde bir miktar yavaşlama öngörüyoruz."

Geçmiş yıllardaki gibi çok sayıda kamuya personel almayacaklarını bildiren Mehmet Şimşek, 2014 yılı bütçe kanun tasarında yüzde 50 kontenjan kuralını kaldırdıklarını kaydetti.

GELECEK YIL 74 BİN PERSONEL ALINACAK

Bu yıl için kamu idarelerine, emelilik, ölüm, istifa ve nakil sonucu ayrılan personelin yüzde 50'si oranında personel istihdamı imkanı sağlandığını, bu sınırlar içerisinde personel ihtiyacını karşılayamayacak idareler için de 79 bin adet atama imkanı tanındığını anımsatan Şimşek, gelecek yıl önceki yıllara göre çok daha sıkı bir politika gözeteceklerini söyledi. Şimşek, 2014 yılında, merkezi yönetim kapsamındaki idarelere her şey dahil toplamda 74 bin civarında personel alınacağını bildirdi.

BÜTÇEDEN EN BÜYÜK PAY 78 MİLYAR TL İLE EĞİTİME GİDECEK

2014 yılında 78 milyar TL ile en büyük payın eğitime ayrılacağını anlatan Mehmet Şimşek, ikinci payın 75 milyar ile sağlığa harcanacağını söyledi. Gelecek yıl yatırım ödenekleri için toplamda 44,2 milyar lira kaynak öngördüklerini aktaran Şimşek, bu kaynağı bir önceki yılın başlangıç ödeneklerine göre yüzde 12,9 artırdıklarının altını çizdi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.