Mali'de Ebola Araştırma Merkezi Virüsle Mücadeleye Hazır

Mali'de Ebola Araştırma Merkezi Virüsle Mücadeleye Hazır
Ebola Ateşli Salgını virüsünün Batı Afrika ülkelerinde hayatı zorlaştırmasına karşın, hastalıkla mücadele için alınan önlemler ve tedavi için gerekli fiziki ve biyolojik çalışmalar gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Mali’nin başkenti...

Ebola Ateşli Salgını virüsünün Batı Afrika ülkelerinde hayatı zorlaştırmasına karşın, hastalıkla mücadele için alınan önlemler ve tedavi için gerekli fiziki ve biyolojik çalışmalar gün geçtikçe yoğunlaşıyor.

Mali’nin başkenti Bamako’da bulunan Ebola Araştırma Merkezi salgın ile mücadele için önemli bir yere sahip.

Batı Afrika ülkesi Mali’de geçtiğimiz Perşembe günü, komşu Gine’den ailesiyle Mali’ye gelen iki buçuk yaşındaki kız çocuğunda Ebola virüsü tespit edildi.

Mali Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada yaşanacak her türlü Ebola salgınına hazırlıklı olunduğunu duyurdu. Ebola Ateşli Salgını virüsünün ilk defa görüldüğünün altı çizilen açıklama Ebola salgını komşumuz olan Gine, Liberya, Sierra Leone vs. ülkelerde yoğun olarak görülmesine karşın ülkemizde ilk vaka görülmüş ve tüm kurumlar alarma geçirilmiştir denildi.

Alınan önlemleri yerinde görmek üzere Cihan Haber Ajansı, Bamako Bilim, Teknik ve Teknoloji Üniversitesi’ne bünyesinde faaliyet gösteren Ebola ve Verem ve Araştırma Merkezini ziyaret etti.

Ebola Araştırma Merkezi Şefi Doktor Bassirou Diarra son yaşanan Ebola vakası dışında bugüne kadar yaptıkları tüm araştırmalar sonucunda Mali’de Ebola virüsüne rastlanmadığını vurguladı ve merkezin işlevini şöyle özetledi:

“Burası Ebola ile alakalı çalışan bölgemizdeki iki-üç merkezden birisi. Ülkemizde Ebola şüphesi teşhisi konulan yaşamını yitirmiş ya da hayatta olan kişilerin kanlarından aldığımız örnekleri bu merkezde inceleyip kesin sonuca varıyoruz.

Ekibimiz ile bağlantıya geçildikten sonra, şüphelenilen hastalara Ebola bulaşıp bulaşmadığı bizim yaptığım analizler sonucu kesin olarak cevaplanabilmektedir.”

Ebola virüsünün birçok farklı form halinde olduğunu belirten Dr. Diarra hastalık ile savaşmaya hazır oldukları söyledi.

“Bu merkez Ebola çeşitlerini tespit için özel olarak hazırlandı. Birçok çeşit Ebola virüsü bulunuyor. Her birisi için ayrı tetkik yöntemleri yapılmak zorunda, örneğin elimize gelen numunede eğer virüs olduğu kesinleşirse, ilk iş olarak virüsü pasif hale getirmeye çalışıyoruz.

Öldürülen virüs üzerinde tedavi yöntemleri geliştirilmeye çalışılıyor. Acil müdahale ekibi, klinik ekibi ve laboratuvar ekiplerimiz Ebola ile mücadele için hazırız.”

Dünyada yaklaşık olarak 10 bin fazla vaka tespit edilen ölümcül Ebola Ateşli Salgını hastalığına Mali’de yakalanan ilk kişi olan iki buçuk yaşındaki kız hayatını kaybetti.

Ülkenin batısındaki ve başkente altı yüz kilometre mesafedeki Kaye şehrinde kontrol altında tutulan hasta kızın öldüğü açıklandı.

Ebola bulaşması sonu ölen kızın yakınları ve temas ettiği tahmin edilen elli kişi karantinaya alındı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.