Mali tatil sözde kaldı
RÖPORTAJ: HÂLİD ŞEN
Konya SMMMO Başkanı Faruk Özselek ‘mali tatil’in sözde kaldığını belirterek, “Mali tatilin adı var fakat uygulamada yok. İş yükümüz oldukça arttı. Gecelere kadar çalışıyoruz. Pek çok sorun var. Bu sorunlara mecliste çözüm bulunması lazım” dedi
HAYALİ İMAM OLMAKMIŞ
Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Seyit Faruk Özselek, Merhaba Gazetesi’ne konuştu. Mesleğe başlama serüvenini anlatan Özselek, imamlık hayalinden mali müşavir abisinin ticaret meslek lisesine yönlendirmesi ile vazgeçtiğini ifade etti. Başkan Özselek, muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin her geçen yıl daha da değer kazandığını belirterek, mesleklerinin doktorluktan daha zor olduğunu ifade etti.
VERGİLENDİRME ELE ALINMALI
En büyük sorunlarından birinin uygulanmayan ‘mali tatil’ olduğunu ifade eden Özselek, yaşanılan sorunlardan bahsetti. Oda olarak hedeflerinden bahseden Özselek, pek çok konuda çözümün mecliste olduğunun altını çizdi. Vergisel oranların yüksek olduğunu söyleyen Özselek, “Gelir vergisi dilimi yüzde 15’ten başlıyor, yüzde 35’e kadar çıkıyor. Burada iş hükümetimize düşüyor. oranların aşağı çekilmesi lazım” şeklinde konuştu.
**Bu mesleğe nasıl başladınız?
Staj eğitiminin ardından 1988 yılında Mali Müşavir olan ağabeyimin yanında başladım mesleğe. Benim aslında küçükken tek arzum imam olmaktı. Buna net olarak karar vermiştim ama abimin bürosunun olması ve sağ olsun elimizden tutup ticaret meslek lisesine götürmesi ile mali müşavirlik mesleğine adım attık. Şimdi 30 yıla yakın bir meslek tecrübemiz var.
**Mesleğinizden memnun musunuz?
Mesleğimi çok severek yapıyorum. Her meslekte olduğu gibi bu mesleğin de artıları ve eksileri var. Bir kere beynen çalışıyoruz. Kalemin ucu ile iş yapıyoruz. Severek yapıyorum. Çok güzel bir meslek. Ama bu anlamda tabi hizmet sektöre her yerde olduğu gibi hizmet sektörü ikinci planda görülüyor. Ticarete bakıldığı zaman geri planda gibi görülse de şu anda itibarlı, özellikle 2000’li yıllardan sonra aranan bir meslek haline geldi. Ciddi manada da odamıza stajyer olarak müracaat eden var. Hatta stajyerlik sürecinde kazanma oranları yüzde 15’e düşmüştür. Bir kişinin mali müşavir olması yaklaşık 10 yıla mal oluyor. Doktorluktan daha zor diyebilirim.
**Bu kadar ‘zor’ dediğiniz mesleğiniz gerektiği değeri bulabildi mi?
Kurumsallaşan ciddi firmalarda gerektiği değeri fazlasıyla görüyor. Bizler önceden firmalara ön muhasebeci gönderdiğimiz zaman ön muhasebecinin ne olduğunu bilmedikleri için, oraya aldığı ön muhasebeciyi çay kahve, masayı sildirme işlerinde kullanırlardı. İşyerinin diğer işleri için de kullanılıyordu. Fakat geldiğimiz noktada artık kurumsal olan firmalarda 5 tane belgeli mali müşavir çalışıyor. Çünkü mali müşavirlik firmanın bütçelendirilmesinde, gelir gider dengesinde, her anlamda ihtiyaç olan, tabiri caizse firmayı batırıp, en üste çıkarabilecek kişiler mali müşavirlerdir. Vergi dairesine kayıtlı olan her mükellef bir tane mali müşavir ile sözleşme imzalamak zorunda.
İŞ YÜKÜMÜZ DAHA DA ARTTI
**Muhasebecilerin, mali müşavirlerin ne gibi sorunları var?
Bizim en büyük sorunlarımızdan biri ‘mali tatil’dir. Temmuz ayındaki bu tatil tam olarak tatil olarak atfedilemez. Adı var fakat uygulamada yok. Normale o ay dinlenip beyannamelerin ertesi ay verilmesi lazım ama öyle değil. Şu an hiç dinlenmeden iş yapıyoruz. Bizim işlerimiz öyle ki tarihler belli o tarihlere işleri yetiştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Mükelleflerin iş yoğunluğu fazlasıyla arttı. İşler yetişmiyor. Biz her ne kadar işlemleri bilgisayarla da yapsak mükelleflerin sorunları bitmiyor. Gündüzleri mükellefin işleri ile uğraşırken gece de kalan işleri yapıyoruz. Yoğunlukta firmaların da bu konuda sorumluluk alması lazım. Bizde de eleştirilecek noktalar var.
**1989 yılında çıkarılan bir yasa ile işleri yürütüyorsunuz. Yasanın eski olması ile ilgili sorunlar dillendiriliyor buna katılıyor musunuz?
Muhasebe mesleği çık eski bir meslek fakat kanun 1989 yılında yasalaştı. 1990 yılından beri de odalar kurulmaya başlandı. Aslında sorunlarımız çok gibi görünse de çoğu sorunumuz bir manada halloldu. Sorunlarımızın bitmesi mümkün değil. Kanunlar her gün yenileniyor. Her gün yeni bir tebliğ, yönetmelikle uyanıyoruz. Zaten bizim mesleğin bili bir kısmı da eğitimle geçiyor. Sorunların bitmesi mümkün gözükmüyor.
**Oda olarak üyelerinize ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Odalarımızın birinci derecedeki amacı üyelerimize eğitim vermek. Bunun dışında üyelerimiz arasındaki doğabilecek haksız rekabeti, tahsilat sorunlarını ve uyuşmazlıkları çözerek sorunları bir STK olarak üst, resmi makamlara iletiyoruz.
YIPRANMA İNDİRİMİ İSTİYORUZ
**Bu makamdaki hedefleriniz, yapmayı istediğiniz şeyler nelerdir?
En büyük hedefimiz meslektaşlarımız ile birlik beraberliği saflayıp, mesleğin kangreni hale gelen haksız rekabeti ve tahsilat sorununu çözmektir. Stajyerlerle ilgi KOSGEP desteği ile alakalı bir projemiz var. KOSGEB desteklerinden mali müşavirler ve doktorlar yararlanamıyor. Bununla alakalı çalışmaları sürdürüyoruz. Mesleki sorunlarımız oda kanalı ile değil, mecliste çözülmesi gerekiyor. Örneğin KDV bizlerde yüzde 18, yüzde 8’e inmesi gerekiyor veya tevkifat olarak uygulanması gerekiyor. Ama bunun gerçekleşmesi için çözüm mecliste. Ahmet Davutoğlu’nun Konyalı olması bizi umutlandırmıştı fakat kısmet olmadı. Bunun dışında oda seçimlerimizdeki vaatlerimizin de arkasındayız. Bunları sıralayacak olursak mali tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır. Dördüncü Dönem Geçici Vergi beyannamesi kaldırılmalıdır. 1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilerek, zaman ve evrak yoğunluğu azaltılmalıdır. Serbest Meslek faaliyetlerinde KDV Oranı yüzde 18 den yüzde 8 e indirilmelidir. Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilata bağlanmalıdır. Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmelidir. Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik prim teşviki ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir. Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir. Son yıllarda artan bilgi, beyan ve formlar ile artan iş yükü külfet olmaktan çıkarılmalı ve maddi karşılıkları alınmalıdır. Uzlaşma komisyonlarında Odanın atayacağı bir meslek mensubu bulunmalıdır.
**Vergi mükellefleri vergi yükünün çok ağır olduğunu söylüyor. Size bu konuda tepkiler geliyor mu?
Devlet bu konuyu yeniden ele alıp vergi düzenlemesi yapması lazım. oranların biraz daha düşürülüp cezai yaptırımların uygulanması lazım. Vergi oranları olarak Avrupa ile hemen hemen yakınız fakat ödediğimiz vergisel oranlar yüksek. Gelir vergisi dilimi yüzde 15’ten başlıyor, yüzde 35’e kadar çıkıyor. Şirketlerde normalde yüzde 20 gibi görünse de bir de kar dağıtımı diye bir olay var, dağıtım yapıldığında yüzde 15’te stopajla aşağı yukarı yüzde 35’e geliyor. Burada iş hükümetimize düşüyor. oranların aşağı çekilmesi lazım.
**FETÖ ve yaşanan süreç ile ilgili bir şeyler söylemek ister misiniz?
Bu süreçte olağan üstü bir halden geçiyoruz. Türk milleti bu teröristlere gereken dersi vermiştir. Türk milletinin tarihi zaferlerle dolu. Bundan sonra da Türk milletini kimse yıkamaz. Sektörümüzde FETÖ’nün etkisini tam olarak bilemiyoruz fakat basından öğrendiğimiz kadarıyla bize kayıtlı olan 3 tane mali müşavir FETÖ ile ilişkili gözüküyor.
SEYİT FARUK ÖZSELEK KİMDİR?
Özselek, 1971 yılında Akören’de doğdu. ilk ve Orta öğrenimini Akören’de lise, üniversite ve yüksek lisans eğitimini Konya’da tamamladı. 1988 yılından bu yana kendisi de mali müşavir olan ağabeyinin yanında başladığı mesleğinde 1991 yılından beri de serbest mali müşavir olarak çalışıyor. Evli ve dört çocuk babası. Başkanlık sürecine gelinceye kadar da SMMMO’da görev aldı. İki dönem başkan yardımcılığının ardından mayıs ayında başkanlığa seçildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.