'Mali müşavirler meslekten soğudu'

'Mali müşavirler meslekten soğudu'
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Mali müşavirlerin artan iş yükü nedeniyle mesleklerinden soğuduğunu belirtti. Ekici, sorunların giderilmesi için iktidar yetkililerine seslendi

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerin sorunlarını TBMM’de bir kez daha gündeme getirdi. Mali müşavirlerin, yıl içerisinde gerçekleştirdiği eylemleri hatırlatan Ekici, iktidarın bu talep ve sorunlara duyarsız kaldığını kaydetti. Mali Müşavirlerin artan iş yükü nedeniyle mesleklerinden soğuduğunu ifade eden Hasan Ekici, seslerine kulak verilmediği takdirde mesleği icra edecek meslek mensubunun kalmayacağına dikkati çekti.

ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ÇOK SORUN VAR

Ekici, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile mükellefler arasında adeta bir köprü görevi gören ve sayıları 130 bini bulan mali müşavirlerin Türkiye ekonomisinin ve özelde ise kamu maliyesinin gizli kahramanları olduğunu ancak buna rağmen çözülmesi gereken çok sorunları olduğunu ifade etti.

MESLEKTAŞLARIMIZIN TALEPLERİNE DUYARSIZ KALDILAR

Mali müşavirlerin yıl içerisinde gerçekleştirdiği eylemleri hatırlatan Ekici, “Birçok meslek mensubu hayatlarında belki de ilk defa sokaklara, meydanlara inerek, seslerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne duyurmaya çalıştılar. Ama maalesef duyuramadılar. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere iktidar yetkilileri meslektaşlarımızın taleplerine duyarsız kaldılar” dedi.

ENFLASYONUN OLUMSUZLUKLARINI MALİ MÜŞAVİRLER DE YAŞIYOR

Son yıllardaki yüksek enflasyonun olumsuzluklarını sadece geniş halk kesimleri yaşamıyor vergi mükellefleri ve mükelleflere hizmet veren mali müşavirler de yaşıyor” diyen Ekici, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Enflasyonun tekrar yükselmesi nedeniyle vergi kanunlarında yüksek enflasyon dönemleri için öngörülmüş olan enflasyon düzeltmesi hükümlerinin 19 yıl aradan sonra yeniden uygulanma zorunluluğu doğmuştur. Mali müşavirler çok zor, karmaşık, teknik ve zaman alan enflasyon düzeltme işlemlerini 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde de yapmak zorunda kalmışlardır. Meslek mensupları tatillerini iptal edip gece gündüz çalışarak 1 milyon 100 bin adet beyanname düzenledi. Sonra 31 Ağustos’ta mali müşavirlere, adeta dalga geçer gibi, cirosu 50 milyon TL altında olan mükellefler için ‘enflasyon düzeltmelerini silin’ denildi. Meslektaşlarımız 1 milyon 100 bin beyannameyi yeniden düzenledi.”

İKTİDAR KANUN TEKLİFİNE DESTEK VERMİYOR

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Mali müşavirlerin artan iş yükü nedeniyle mesleklerinden soğuduğunu belirtti. Ekici, Mali Müşavirlerin seslerine kulak verilmediği takdirde mesleği icra edecek meslek mensubunun kalmayacağını ve devletin vergi tahsilatının da tehlikeye gireceğini de ifade etti. Ekici ayrıca, enflasyon muhasebesi uygulamasının yıllık olması için bu yıl içerisinde verdiği Kanun Teklifi’ne de iktidardan destek verilmediğini de anımsattı.

BU ÜCRETLERLE BU İŞ YÜKÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Mali müşavirlerin 3568 sayılı meslek kanununda iş tanımları belli olmasına rağmen çıkarılan yeni kanun ve yönetmeliklerle iş tanımlarının sürekli genişletildiğini ve iş yüklerinin artırıldığına dikkati çeken Ekici, şöyle konuştu: “Yeni işlerin tamamı da süreli olan ve belli bir tarihe kadar yapılması zorunlu olan işlerdir. Mali müşavirlerin iş yükleri bu şekilde sürekli artırılırken buna paralel olarak fiyat tarifelerindeki ücretlerinde herhangi bir artış da yapılmamaktadır. Mali müşavirlerin ücret tarifesi bu yıl yüzde 50 arttı. Yeni dönem için de yüzde 25 artış dillendiriliyor. Asgari ücretin 4 yıllık seyrine baktığımızda yüzde 300-400 artış var. Meslektaşların gider faturalarına baktığımızda 4-5 kat artış var. Bu ücretlerle bu iş yükü sürdürülebilir değil.”

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.