Mali halkı Konyalı işadamlarını bekliyor

Mali halkı Konyalı işadamlarını bekliyor

Zengin yer altı kaynakları ve verimli topraklarıyla Afrika’nın önemli ülkelerinden biri olan Mali, Konyalı işadamlarını tarım ve sanayi alanında yatırım yapmaya davet ediyor

Afrika’nın zenginlik içerisinde yoksulluk yaşayan ülkelerinden birisi olan Mali, yıllarca Fransa gibi Batılı ülkelerin sömürgesi altında yaşadı. Zengin yer altı kaynaklarına ve verimli topraklara sahip olan Mali, ülkede sanayinin, tarım ve hayvancılığın gelişmesi için Türk işadamlarını yatırım yapmaya davet ediyor. Yüzde 90’ı Müslüman olan Mali halkı, Hindistan, Çin ve Fransa gibi ülkelerin yoğun ekonomik faaliyetlerin gösterdiği ülkelerinde kardeş ülkeyi Türkiye’yi de görmek istiyor.

Mali’de faaliyet gösteren Yetim Sponsorluğu ve Yardım Derneği’nde genel sekreter olarak görev yapan Musa Gisse ve Konya’da faaliyet gösteren Çocuklar İçin El Ele Derneği Başkanı Mücahit Sarıkaya, tarım ve eğitim alanında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi.

KONYALI FİRMALARI MALİ’DE GÖRMEK İSTİYORUZ

Mali’nin Segou bölgesinde 2015 yılında kurulan Yetim Sponsorluğu ve Yardım Derneği, ihtiyaç sahibi ailelere maddi ve manevi destek bulunuyor. Mali’nin Afrika’nın zengin ve verimli topraklarına sahip olan bir ülkesi olduğunu dile getiren Musa Gisse, “Konyalı işadamlarını ülkemizle tarım yapmaya ve tarım aletleri satmaya davet ediyoruz. Mali’de şu an Çin, Hindistan ve Fransa gibi ülkeler faaliyet gösteriyor. Çin ve Hindistan’tan getirilen tarım aletleri kullanılıyor. Bu konuda biz Konyalı tarım aletleri satan firmaların desteğini bekliyoruz. Mali’de Konya’da üretilen tarım aletlerini ve traktörleri kullanmak istiyoruz. Mali, Afrika’nın en verimli topraklarına sahip. Konyalı işadamlarının Sudan’da tarım yaptığını duyduk. Mali’de de gelsin arazilerimizi ekip diksinler. Hem Mali halkı hem de Türk kardeşlerimiz kazansınlar. Bazı ülkeler ülkemizdeki arazileri ekerek, hem ülkelerinin gıda ihtiyacını karşılıyor hem de dünyaya tarım ürünü ihraç ediyor. Biz Müslüman Türk kardeşlerimizin ülkemizde tarımsal faaliyet göstermesini istiyoruz” dedi.

adsiz1-005.jpg

MALİ, TARIM VE HAYVANCILIĞA ÇOK UYGUN BİR ÜLKE

Konyalı hayırsever işadamlarının desteğiyle Mali’de tarım ve hayvancılık alanında önemli gelişmeler yaşanmaya başladığını dile getiren Musa Gisse, “Konya’dan gelen küçük destekler bile ülkemiz için bir devrim gibi oldu. İnsanlar keçi yetiştirmeye başladı. Köylerde keçi yetiştiren ailelerin sayısında her geçen gün artıyor. Bu keçiler Afrika’nın iklimine uygun keçilerdir. Malililer tarımı öğrenmeye başladı. Ülkemizde çok büyük bir Nijer Nehri var. Bu nehir iki ülkeyi de besliyor. Bu nehirden getirilen suyla sulu tarım yapılabilir. Fakat; bu suyu çıkarmak için ekipman desteği yetersiz. Mali’de her yerde tarımla ulaşabilirsiniz. Her yerde verimli araziler var. Fakat; suyu getirmede zorlanıyoruz. Ekipman, elektrik desteği yetersiz. Bu konuda Konyalı işadamlarının desteğini bekliyoruz. Segou şehirlerine teknik geziler yaparak, buradaki potansiyeli görmelidir. Yeni bir ticaret kapısı açılacağına inanıyoruz” diye konuştu.

MALİ HALKINA BALIK TUTMAYI ÖĞRETMELİYİZ

Türkiye’den hayırsever insanların desteklerine çok önem verdiklerini ifade eden Gisse, şunları söyledi: “Bugüne kadar Afrika ülkelerine gıda yardımı gibi insani yardımlar yapıldı. Ama Afrika ülkelerinin haklarına balık tutmayı öğretme zamanı gelmiştir. Mali halkı tarım ve hayvancılık konusunda çok bilgi sahibi değil. Mali’nin verimli topraklarının işletilmesi gerekiyor. Bu konuda destek bekliyoruz. Konyalı işadamları ve çiftçilere her türlü desteği sağlayacağız.”

adsiz1-004.jpg

Çocuklar İçin El Ele Derneği Başkanı Mücahit Sarıkaya, dernek olarak Mali’de eğitim desteği göremeyen ihtiyaç sahibi çocuklara yardım eli uzatacaklarını dile getirdi. Sarıkaya, “Mali’de gençlerin karnı bir şekilde doyuyor. Fakat zihinlerini de doyuracağız. Eğitim alanında Malili kardeşlerimize sahip çıkacağız ve onlara her türlü desteği vereceğiz” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.