Makedonya Başbakanı:ab'ye Üyelik İçin Yunanistan'ın Talebini Kabul Edemeyiz

Makedonya Başbakanı:ab'ye Üyelik İçin Yunanistan'ın Talebini Kabul Edemeyiz

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, AB ve NATO üyeliği için Yunanistan'ın dillerinin adını değiştirme talebilini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen “Türkiye-Makedonya...

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, AB ve NATO üyeliği için Yunanistan'ın dillerinin adını değiştirme talebilini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen “Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu”nda konuşan Gruevski, Makedonya Cumhuriyeti'nin siyasi açıdan bakıldığında Avrupa Birliği ve NATO üyesi adayı olduğunu söyledi. Makedonya Cumhuriyeti 2009 yılında Avrupa Birliği ve NATO'ya üye olmak için tüm kriterlerini yerine getirdiğini vurgulayan Gruevski, "NATO bunu kabul etmiştir. 2009 yılında Avrupa Birliğine üye olmak üzere müzakerelere başlamak için tüm hazırlıkları ve reformları yapmıştık ancak, müzakere süreçleri o zaman başlamadı. NATO'ya da üyeliğimiz maalesef askıda kaldı. Bunun nedeni de güney komşumuz olan Yunanistan'ın görüşmeleri bloke etmesidir. Çünkü Yunanistan bir şart koşmuştu. Demişti ki müzakere başlaması ve NATO'ya üyelik için öncelikle kendi ulusunun, dilinin adını değiştirmesi lazım. Tabi böyle bir durumu kabul edemeyiz, kabul etmeyiz de. Böyle bir şartı kabul etmemiz mümkün değil. Biz tabi ki burada durmayacağız, kalmayacağız. Diyalog aracılığı ile tekrar görüşmelere başlayacağız. Sorunun üstesinden gelinmesi için her şey yapacağız. Netice almak için tüm çabaları gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

İŞADAMLARI'NA YATIRIM ÇAĞRISI

Son yıllarda ülkelerinin yabancı şirketler için cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Gruevski, Mersinli işadamlarını ülkesine yatırıma davet etti.

Mersin'in kendileri için önemli bir şehir olduğunu söyleyen Gruevski Türkiye'nin güneyindeki Akdeniz'de bulanan liman büyük bir potansiyel oluşturmaktadır" dedi.

Türkiye'nin Makedonya ilişkileri geleneksel olarak dostluk ilişkilerinden oluştuğunu anlatan Gruevski "Biz iki dost ve kardeş ülkeyiz. Bir birimiz arasında güven teşkil edilmiş bir ilişki var. Şu anda siyasi ekonomik ilişkileri geliştirmiş olmakla birlikte ekonomik ilişkileri geliştirmek içinde çaba harcamaktayız. Türkiye makedonyanın önemli bir partneridir. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz ikili ziyaretler ilişkilerin gelişmesi açısından önemli." şeklinde konuştu.

Hükümetlerinin istikrarlı bir gelişme politikası uyguladığını ifade eden Gruevski şöyle devam etti: "Makedonya'nın istikrarlı bir makro ekonomi politikası var. Nerdeyse 20 senedir enflasyon sadece yüzde 2 civarında seyretmektedir. İstikrarlı bir kurumuz var. Ülkemiz düşük borçlu ülkeler gurubuna dahil edilmektedir. Biz global ekonomik krizi çok daha rahat bir şekilde atlatmış olduk. Kayda değer bir büyümemiz var. Nerdeyse Avrupa'da en iyi gelişme kaydeden ülkelerden biriyiz. Avrupa ülkelerinin ekonomileri birer birer düşerken Makedonya'daki bu düşüş nerde ise 0.9'du. Yani çok düşük bir rakamdan bahsediyorum. Tüm bu gelişmeler ekonomimizi olumlu etkilemiş oldu. Makedonya dünyanın önde gelen şirketleri için cazip olmuştur."

Makedonya Başbakanı işadamlarına seslenerek "Türkiye dışında yatırım yapmak, daha çok gelişmek, yeni piyasalar, düşük maliyet,

kaliteli, nitelikli iş gücü arayışındaysanız, Avrupa'ya yakın olmak istiyorsanız, Makedonya'ya gelin, tüm bu aradıklarını bulacaksınız. Makadonya'da kapıları her zaman açık bir hükümeti bulacaksınız" ifadesini kullandı.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise bu toplantının Türkiye Makedonya arasındaki var olan kardeşlik ve dostluk bağlarının çok daha öteye taşıyacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise

Makedonya'nın Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada tanınması, kabul edilmesi ilişkilerinin sıkılaştırılması için devlet ve millet olarak gayret ettiklerini söyledi.

Müreffeh ve huzurlu bir Makedonya'nın Balkanların barış, istikrar ve geleceği bakımından önemine işaret eden Kocamaz

"Makedonya'nın bağımsızlığı kazanmasından bu yana her alanla çok önemli mesafeler kat etmiştir. Akdeniz bölgesinin ve ortadoğu pazarlarının en önemli merkezi olan Mersin'in Makedonya merkezli olarak balkanlar ve Doğu Avrupa pazarlarında da yatırımcıları ve ürünleri ile söz sahibi olmasını arzu ediyoruz. Bunun için gerek Mersinli işadamlarımızın Makedonya'da, gerekse oradaki kardeşlerimizin Mersin'de yapacağı yatırımlar konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü kolaylığı göstereceğimiz özellikle ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise Makedonya ve Türkiye sadece bir birine mal satan iki ülke olmaması gerektiğini vurgulayarak

"Makedon yatırımcıların Mersin'de Mersin'in girişimcileri ise Makedonya'da yatırımcı olmalarını sağlamak zorunda olduklarını söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.