Makarnada ihracat, iç tüketimi geçti

Makarnada ihracat, iç tüketimi geçti
Dünya makarna ihracatında İtalya'nın ardından ikinci sırada yer alan Türkiye, 2012 yılı henüz bitmeden 500 bin ton ihracat hedefini tutturdu.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karakuş, Türk makarnasının Cibuti'den Japonya'ya, Tanzanya'dan Madagaskar'a, Moritanya'dan Çin'e kadar 5 kıtada 142 ülkeye ihraç edildiğini söyledi.
    
Karakuş, 22 üreticinin faaliyet gösterdiği sektörün 1 milyon 700 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu, kapasite kullanımının ise 850 bin ton civarına ulaştığını belirtti.
    
Sektörün son yıllarda yapılan yatırımlarla kapasite kullanımını artırdığını ve ihracatta önemli bir ivme kazandığını dile getiren Karakuş, 2008 yılında 175 bin, 2009'da 215 bin, 2010'da 295 bin, 2011'de ise 400 bin ton makarna ihracatı gerçekleştirdiklerini aktardı.
    
     -İhracat, iç tüketimi geçti-
    
Yıla 500 bin ton ihracat hedefiyle girdiklerini ve 10 aylık sürede bu hedefi tutturduklarını vurgulayan Karakuş, şunları kaydetti:
    
''Türkiye son yıllarda ihracatta ciddi bir büyüme yaşıyor. Bu büyümeden makarna sektörü de nasibini alıyor. Geçen yılki ihracat rakamının üzerine 100 bin ton ekledik. 500 bin ton rakamının şöyle de bir özelliği var; 2011 yılında Türkiye'de 448 bin ton makarna tüketilmişti. Bu yıl bu rakamın 455 bin ton olmasını bekliyoruz. Kuruluşundan bu yana sektörde ilk defa ihracat, iç tüketimi geçti.''
    
     -Tüketim artışı nüfus artış hızının altında-
    
Türkiye'de makarna tüketiminin beklentiler çerçevesinde artmadığına dikkati çeken Karakuş, Türkiye'de kişi başına düşen makarna tüketiminin 6,1 kilogram olduğunu ifade etti.
    
Firma olarak sektöre girdikleri 14 yıl önce kişi başına tüketimin 5,2 kilogram olduğunu anımsatan Karakuş, ''Artışa baktığımızda, nüfus artış hızının da altında. 14 yılda ülkemiz çeşitli dönemlerde ekonomik sıkıntılar geçirdi. Kriz dönemlerinde bile makarna tüketimi artmadı. Ucuz bir gıda olan makarna hem besleyiciliği hem de vücut dengesi bakımından önemli bir besin'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.