Lübnan’ın Hazinesi, Robert Muavvad Müzesi'nde

Lübnan’ın Hazinesi, Robert Muavvad Müzesi'nde

Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki Robert Muavvad Müzesi, içinde adeta hazine barındırıyor. Dünyanın en büyük ikinci elmasının içinde bulunduğu müze, değerli eserleriyle dikkat çekiyor. Robert Muavvad Müzesi, tarihi eserler ve mücevherlerle...

Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki Robert Muavvad Müzesi, içinde adeta hazine barındırıyor. Dünyanın en büyük ikinci elmasının içinde bulunduğu müze, değerli eserleriyle dikkat çekiyor.

Robert Muavvad Müzesi, tarihi eserler ve mücevherlerle "ülkenin en zengin müzesi" ünvanını elinde bulunduruyor. Lübnanlı mücevher tüccarı Muavvad ailesinin kaldığı yer, 2006 yılında müzeye dönüştürülmüş. Müzeye Türkiye, Çin, Hollanda ve Suriye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden cam şişe, çömlek, porselen ve daha başka birçok değerli eserler getirilmiş. İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in düğün töreninde taktığı 70 karat ağırlığındaki dünyanın en büyük ikincisi sayılan elmas da yine müzede bulunuyor.

Müze yetkililerinden Nasser Abu Halil, 1929 yılında ilk defa Suriye’ye giderek Arap sanatını tanıyan Hanry Pharaon’un, Avrupa’dan satın aldığı birçok eseri müzeye kazandırdığına dikkat çekti: "O zamanlar zenginler sahip oldukları tarihi eserleri Avrupa ülkelerine satıyorlardı. Pharaon, Arap tarihi ve eserlerini korumak için Avrupa’ya gittiğinde birçok eser satın aldı ve kendi evine yerleştirdi."

Öte yandan müzede Bizans, Roma, Fenike ve İslam medeniyetlerine ait birçok şaheser bulunuyor. Osmanlı döneminden kalma silahların da bulunduğu müzede, el dokumalı halılar, ahşap tavan, Roma dönemine ait sütunlar dikkat çekiyor. Müzeyi Lübnanlılar için özel kılan ise Lübnan’daki yetkililer tarafından 1943 yılında yine müzedeki bir masada çizilen ilk Lübnan bayrağı.

BASILI İLK KURAN-I KERİM’LERİNDEN DE MÜZEDE

Müze ayrıca paha biçilmez kitapların da bulunduğu bir kütüphaneye sahip. Dünyanın ilk matbaa ile basılan Kur’an-ı Kerim’lerinden biri de bu müzede sergileniyor. Almanya’nın Hamburg şehrinde 1694 yılında basılan Kuran-ı Kerim, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Ayrıca müzede, bundan başka 6 dilde basılmış 10 ciltlik İncil de bulunuyor.

Müzedeki Kur’an-ı Kerim Alman Oryantalist ve İlahiyat Profesörü ve aynı zamanda matbaacı olan Abraham Hinkelmann tarafından 1694 yılında Arapça olarak bastırılmıştı. İlk olarak Hambur şehrinde "Alcoranus Sive Lex İslamitica" adıyla basılan Kur’an-ı Kerim, 1834-1853 yılları arasında beş kez tekrar neşredilmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.