Lojistik merkez sinerji oluşturur

Lojistik merkez sinerji oluşturur

İlk 10 ekonomi arasında yer alabilmek için yerel dinamiklerin harekete geçirilmesinin önemli olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konyada kurulacak lojistik merkez bu anlamda önemli b

İlk 10 ekonomi arasında yer alabilmek için yerel dinamiklerin harekete geçirilmesinin önemli olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Konya’da kurulacak lojistik merkez bu anlamda önemli bir sinerji oluşturur” dedi.

 

MÜSİAD Konya Şubesi’nin düzenlediği “Lojistik Sektör Kurulları Türkiye İstişare Toplantısında” Konya’nın lojistik merkeze ihtiyacı olduğu vurgulandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı istişare toplantısında Konya’nın dışa açılmasının kolaylaşması ve uluslar arası alanda rekabet gücünün arttırılmasının en önemli ayağının lojistik merkeze sahip olması gerektiğini ifade edildi.

Toplantıda Vali Aydın Nezih Doğan, AKP Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Devlet Demir Yolları Lojistik Daire Başkanı İbrahim Çelik, AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Arslan Korkmaz, küreselleşen dünyada istenilen bilgiye ulaşılıyorsa talep edilen ürüne veya hizmete de hemen ulaşmamak için bir nedenin kalmadığını söyledi. Rekabetin artık hız üzerinden yapıldığına belirten Arslan Korkmaz, “Çağımızda bu rekabete ayak uydurabilmek için sadece üretimle değil. Kullanılacak hammaddenin temini veya üretiminden son tüketiciye kadar geçen sürecinde yönetilmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu gereksinimlerinin neticesi olarak lojistik kavramını ön plana çıkarmaktadır. Çünkü müşterinin gözünde algılanan hizmet düzeyi kalite, miktar, fiyat ve zamanında teslim gibi bileşenlerden oluşan ayrılmaz bir bütündür” dedi. Konya’nın 80 farklı sektörde 165 ülkeye ihracat yapan Anadolu’nun lokomotif devi bir sanayi haline geldiğini de aktaran Korkmaz, şöyle konuştu: “Konya’nın ürettiğini iç ve dış pazarlara ulaştırma noktasında sıkıntıları vardır. Bu sıkıntıların giderilmesi için ve ürünlerin rahat, hızlı ve ekonomik olarak pazarlara taşınması için lojistik merkeze ihtiyacımız vardır. Diğer yandan Konya’ya kazandırılacak lojistik merkez çevre illeri ve bölgemizi de kalkındıracaktır.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya’da 1 milyon metrekarelik alanda lojistik merkezin kurulacağı gibi ilk hayvan organize bölgesinin de hayata geçeceğini söyledi. Milli ekonominin küresel ekonomi ile entegre hale getirilmesinin önemli olduğunu aktaran Bakan Davutoğlu, “Bu noktada sınır, iç ve liman şehirlerin fonksiyonu önemlidir. Edirne’yi balkanlarla, Antep’i İpek Yoluyla, Liman şehirleri Akdeniz’le entegre ediyoruz. Ayrıca Antalya bir turizm, Mersin serbest ticaretin, Seyhan ve Ceyhan bölgesi de enerji potansiyelinin merkezi. İzmir limanını da geliştiriyoruz çünkü İzmir’de Ege’nin hinterlandı konumunda. Bunları bir bütünlük içinde ele aldığımızda milli ekonomiyi küresel ekonomiyle birleştirip bir sinerji oluşturabiliriz” dedi. Bakan Davutoğlu, “Yerel dinamikleri harekete geçirmeliyiz. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmek için elimizdeki tüm potansiyeli harekete geçirmemiz lazım. Türkiye'nin diğer dünya ülkeleri arasından sıyrılıp dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için ulusal kaynakları ile çevre hinterlandı kaynaklarını bütünleştirmesi lazım. Bunu gerçekleştirebilmek için de milli ekonomi ile bölge ekonomileri arasındaki irtibatın kuvvetli olması lazım. Burada en büyük avantajımız insan unsuru ve önemli bir coğrafyaya sahip olmamız. Amerika, Rusya, Çin, Hindistan gibi önemli enerji potansiyeline sahip ülkelerin arasında sıyrılıp ilk ona girmek bunları gerçekleştirmekle mümkündür. Bu anlamda üretilen ürünün hızlı bir şekilde ulaştırılması için lojistik merkezlere ihtiyaç vardır. Bu anlamda 1 milyon metrekarelik alanda lojistik tesis kurulacaktır. Lojistik merkez Konya’nın bir atar damarı gibi ürünleri Balkanlar’dan Asya’ya kadar dünyanın birçok bölgesine ulaştıracaktır. Artık ben ürünü üretirim lojistiğini de kendim yaparım düşünse eskidi. Küresel rekabette yer almak için en iyi üretmememiz ve ürettiğimizi hızlı bir şekilde ulaştırmamız önemlidir. Lojistik merkezinin hızının arıttırılması için de Konya-Mersin tren yolunun yapılması büyük önem taşımaktadır. Diğer yandan Konya kültür ve turizm şehridir. Bu durum gözetilerek Konya’nın ruhunu tahrip etmeden gelişme sağlanmalıdır” dedi. Toplantının sonunda Davutoğlu, Türkiye İstişare Toplantısı'nda sunumlar yapacak panelistlere plaket verdi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz da Davutoğlu'na günün ansına semazen figürlerinin bulunduğu bir tablo hediye etti.

HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.